Az útmutatás nem új találmány. Már harminc, sőt száz évvel ezelőtt is jelentek meg könyvek, az illemre, a férjfogás művészetére tanították a tapasztalatlanokat.

Azóta is se szeri, se száma azoknak a kiadványoknak, amelyek útmutatást adnak a hatékony karrierépítés, a sikeres vállalkozás témakörében. És ott vannak az önismereti könyvek... 

Majd az angyalok
Munkahelyi és magánéleti problémái mindenkinek vannak. A motivációs könyvek erre a jelenségre harapnak rá. A motivációs irodalomban MA a titokzatosság, a rejtély, az ezotéria, a mágia, a „sok megmagyarázhatatlan dolog ég és föld között” van divatban. Megjelentek a piacon azok a könyvek, amelyek a felelősségről szólnak. Hiszen az élet annyi meglepetést produkál… Ha nem sikerül férjhez menni, jó munkát találni, megbékélni az anyánkkal, akkor nemcsak magunkat, hanem a körülményeket, a KARMÁNKAT, sőt, a természetfeletti világot is hibáztathatjuk. Késhegyig menő vitát folytatunk a szomszédunkkal, aki nem akarja elhinni, hogy az égbe közvetített kívánságok igenis teljesülnek (mint Bärbel Mohr könyve, a Rendeld meg az Univerzumtól mondja).

Veszélyes, mikor az ilyen könyvek lesznek életünk irányítói! Veszélyes rájuk építeni az életünket (belőlük eredeztetni az élet dolgaihoz való hozzáállásunkat). Érthető, hogy a lelki-szellemi életre ki van éhezve az emberiség – s vezetőt keres hozzá. Keressük az elveszített lelkiséget, amelytől évtizedeken keresztül megfosztottak bennünket. Ezért van akkora sikerük az ezoterikus kiadványoknak. De már a régi bölcsek is megmondták: a megoldás TE MAGAD vagy. Segíts magadon, Isten is megsegít. Változz, s akkor a világ is változik körülötted! Önmagunkat nem lehet kihagyni a játékból.

Illúziók nyújtotta édes élet
Györgyi harmincöt éves, kitűnő munkahelye van, hibátlan a megjelenése. Egyedül él. Szerelmei még azelőtt véget érnek, mielőtt megunhatná a szanaszét dobált piszkos zoknikat és a kocsmai sörözést. Bridget Jones példáját követve, Györgyi is falni kezdte azokat a könyveket, amelyek arra tanították: hogyan kell helyesen élni, hogy most már az ő esküvőjén zengjenek a harangok... Ám miközben Bridget szemétkosárba söpörte az összes, észt osztó könyvet (amikor főnöke, akivel a közös jövőt tervezték, megcsalta), Györgyi összeírta vágyálmait, és a cetlit átadta az angyaloknak, akik továbbították az univerzumba... Önmagát pedig őrzőangyalára bízta. Ami a férfiakat illeti, továbbra sem sikerült megtalálnia az igazit, mégis biztonságban érzi magát. Mert van, aki VIGYÁZ RÁ. Most más dolga nincsen, mint ülni a fenekén, és várni, hogy élete elrendeződjön. NEKI MOST MÁR NEM KELL „AKCIÓZNI”. Lelke megnyugodott. 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Mit mond erre a pszichológus:
„Éppen ez a veszélyes! Györgyi elhiszi, amit a könyv ír, és belemerült egy álomvilágba, aminek semmi köze a való élethez. Nem is azt az életet éli, ahova vágyakozik... S mivel illúziókban él, a kisujját sem mozdítja, hogy az álma valóra váljon.”

Tökéletes feleség, tökéletes anya Linda józanabbul ítéli meg a motivációs könyveket, mint Györgyi, de bevallja, hogy élete fordulópontjain több kiadványt elolvasott. „Amikor vállalkozásba fogtam, a barátnőm megajándékozott A siker titka című könyvvel. Beleolvastam, és megdöbbentem attól, hogy a szerző robottá akar változtatni, aki a munkának rendeli alá az egész életét. Köszönöm, ebből nem kérek, mondtam magamban. Amikor megszülettek a gyerekeim, tökéletes anya akartam lenni. Vettem néhány könyvet, amelyek a szülői kötelességekkel foglalkoztak. Aztán azt vettem észre magamon, hogy szorongok, és mindent rosszul csinálok. Akkor nyugodtam csak meg, amikor a könyveket eltüntettem a könyvespolcról, és a saját JÓZAN eszem szerint kezdtem nevelni a gyerekeimet.”

Még egyszer segítségül hívta a motivációs irodalmat, mégpedig akkor, amikor szakított gyerekei apjával. „Vigaszt kerestem ezekben a könyvekben, amelyek azt ígérték, hogy ki fogok mászni a gödörből. Egyvalamiben segítettek: láttam, hogy nem vagyok egyedül, s hogy mások is megjárták a poklot. De segíteni csak az idő segített, a gyerekeim és a munka.”

Dühöngök, tehát vagyok!
Persze nem minden motivációs könyv rossz, vannak köztük olyanok is, amelyek hasznunkra válnak. Itt elsősorban Robert Fulghum könyveire gondolunk. A szerző nem kényszeríti az olvasót arra, hogy ossza a nézeteit, vagy kövesse azokat. Azok a könyvek, amelyek motiválnak bennünket, általában nem a motiválás szándékával íródtak. Megtörténhet ugyanis, hogy a motivációs könyv csak feldühíti az embert. Hogy mindig fitt legyek? Sikeres? Mindenen nevessek? (Magamon is?) Minden reggel egyformán jókedvű legyek? Ötvenszer rágjak meg minden falatot? Tekintsek magamba? Majd éppen! Hagyjatok békén, okostojások! 

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata