Az ember azt hinné, ez is egy átlagos kifli. Egy kiflin mi lehet különleges? Hát minden – ez például olyan, mint gyermekkorunk igazi kiflije. Az alapanyagok helyes arányával kezdődik a talány, a kelesztés idejével folytatódik, és a sütési hőmérséklettel záródik. Süssük meg!

Sok kiflireceptet kipróbáltunk már, változtattunk, alakítottunk rajtuk, tanultunk a korábban elkövetett hibákból – és végül kialakult ez a recept, amely már nem lehet tökéletesebb.

kifli-kezdo.jpg

A kifli tésztájának pontosan olyan az állaga, amilyenre gyerekkorunkból emlékezünk. Harmatpuha, vattafinom, spirálhajtogatott, levegős, és a benne rejtőző pici buborékoknak köszönhetően könnyű, mint a tollpihe. Nem száraz, nem rágós, nem tapadós. Pontosan olyan, amilyennek egy jó kiflinek lennie kell. Ha a hozzávalók nem jó arányban keverednek, ha a tészta alacsonyabb hőfokon sül, akkor a tésztából bukta lesz, és ezt nem akarhatjuk.

Ezért mindenkit arra kérünk, ez a próbálkozás ne legyen kísérletezés: ne változtassunk az alapanyagokon, ne rövidítsük vagy gyorsítsuk a kelesztés folyamatát, és a sütés idején se változtassunk!

Hozzávalók 12-14 kiflihez:

500 g sima liszt
300 ml teljes tej
10 g nádcukor/kristálycukor
10 g
22 g friss élesztő
30 g sertészsír (mangalicazsírt használtunk, mert az finomabb)
kevés féldercés liszt a gyúródeszkára.

Elkészítés:

A tejet melegítsük meg 35 fokra (ujjpróba: ne legyen forró, csak meleg). Szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk felfutni. (Ez 10-15 perc lehet, attól függően, milyen meleg a konyha.) A robotgépbe szórjuk bele a lisztet, és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. Keverőlapáttal a legkisebb fordulatszámon könnyedén keverjük össze, majd adjuk hozzá a sót és a zsírt. Lassú keveréssel keverjünk az összetevőkből sima, csomómentes, rugalmas tésztát egészen addig, amíg el nem válik a keverőtál falától.

web-bannerek-instagram.jpg

Ezután a tésztát tegyük gyúródeszkára, és folytassuk kézzel a dagasztást úgy, hogy a tésztát széthúzzuk, majd magunkhoz visszahúzzuk. (Ez a mozdulat azért fontos, hogy a tészta rugalmassá váljon: a lisztben található glutén aktiválódik, szépen összevegyül a többi hozzávalóval, és pókháló finomságú rétegeket alkot a tésztában.) A tésztából végül formáljunk kerek gombócot, és tegyük bele egy fedéllel záródó üveg- vagy műanyag tálba. A tálat tegyük meleg helyre, fűtőtest közelébe vagy párnák közé. Kelesszük 1 óra hosszat.

Amikor megkelt, óvatosan borítsuk ki a tésztát a liszttel megszórt gyúródeszkára. Formáljunk belőle gombócot, és szaggassunk ki belőle 12-14 egyforma darabot. Tenyerünket helyezzük rá egy-egy tésztadarabra, és gyors mozdulatokkal kis köröket írva a gyúródeszkán formáljunk golyókat a tésztából. (A deszkát ekkor ne lisztezzük.)

A kész kis golyókat rakjuk egymás mellé a gyengén meglisztezett gyúródeszkán abban a sorrendben, ahogy készültek.

A kiflik formázását abban a sorrendben végezzük, ahogy a golyók készültek: a legelsőt formáljuk először, s így sorban a többit. Mire a végére érünk, kb. minden kis kiflinek ugyanannyi ideje lesz a további kelesztéshez. Elkezdjük a kifliforma kialakítását. Az első golyóból sodorjunk ki egy hosszú ovális tésztát. A tészta testünkhöz közelebbi felét keresztben is nyújtsuk meg olyanképpen, hogy az ovális tészta hozzánk közel levő fele szélesebb legyen, mint a felső fél – olyan alakja legyen, mint egy alul szélesebb, fölül keskenyebb tojásnak. A kiflitészta vastagsága ekkor kb. 3 mm legyen. Ezután a tésztát tekerjük fel: a szélesebb felén kezdjük, a keskenyebb végével fejezzük be. A feltekert tésztát enyhe nyomással sodorjuk össze, hogy a rétegek finoman egymáshoz tapadjanak.

kifli-allo.jpg

A kifli alakja a közepén magasabb, a szélein laposabb legyen. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. Helyezzük el rajta sorban a kifliket. A végén takarjuk le konyharuhával, és kelesszük meleg helyen 40 percig. Ezalatt a sütőt hevítsük fel 250 fokra. Mielőtt sülni tennénk a kifliket, permetezzük meg vízzel a tésztát. Ha nincs permetezőnk, ecsettel is óvatosan megkenhetjük, de vigyázzunk, hogy ne lapítsuk le a tésztát. A kifliket légkeverés nélkül 250 fokon süssük 12 percig. Akkor jó, ha a tetejük aranyszínű. A kész kifliket rakjuk rácsra, úgy hagyjuk kihűlni. Másnap reggelig takarjuk le száraz törlőkendővel.

Varga Klára