Nem igazán akad olyan édesszájú ember a széles vidéken, aki nem hallott volna vagy ne kóstolta volna az Esterházy-szeletet. Jellegzetes diós finomság, melyről nem tudni pontosan, honnan származik, de a receptje hamar elterjedt a Monarchia idején.

Esterházy Pál Antal galántai hercegről köztudott volt, hogy szerette a hasát, nem véletlen, hogy az Esterházy-rostélyos is róla kapta a nevét. Ezt a diós-vajkrémes variációt is az ő tiszteletére készítette el az udvar cukrásza, feltehetően Franz Sacher.

esterhazy-kezdo.jpg

Azonban írásos bizonyítékkal nem rendelkezünk, amely hitelesítené a Sachernek tulajdonított receptet, így az évszázadok során számtalan változata elterjedt a különleges süteménynek. A hozzávalók szinte mindegyiknél ugyanazok, a leggyakoribb eltérést a diós lapok száma okozza. Valahol kettőből, más háznál háromból csinálják, ám az eredeti Esterházy-szelet négy lapból készül. A legjobb választás a vasárnapi ebéd után. Legalábbis nálunk. Megpakolt bendővel leheveredünk a nappali kanapéjára, lefőzünk egy erős feketét, ahhoz pedig nem hiányozhat az édes élvezet.

A desszert legyen házi készítésű és krémes, és csokival bevont, és csakis a nagymama receptje alapján. Nálunk csak úgy hívják, hogy a „palóc csudaDIjÓs”…

A nagymama receptesfüzetében szinte minden harmadik sütemény egyik összetevője a dió. Diós finomságok számtalan variációját olvashatjuk ki belőle, de mégis a palóc pite, avagy a 12 tojásos Esterházy-szeleten ragad meg a szemünk. Miért? Mert szeretjük. Mert a nagymama fantasztikusan el tudta készíteni. Annyira isteni, és az íze ott él minden édesszájú tudatában. Pontosan nem tudni, honnan származik a recept, ugyanis Gizike elmondta Mariskának, Erzsike gyöngybetűkkel beírta a receptesfüzetébe, majd továbbadta Ilonkának. Annyi bizonyos, hogy az Esterházy-szelet receptjének egyik variációja, mely így terjedt el a mi vidékünkön. Persze ahány ház, annyi szokás.

A nagymama receptje szerint a hozzávalók a tésztához:

12 db tojásfehérje
36 dkg porcukor
36 dkg darált dióbél
2 csapott evőkanál vastag grízes liszt
2 mokkáskanál sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

12 db tojássárgája
5 kanál porcukor
2 dl tej
25 dkg teavaj
15 dkg porcukor

A tetejére:

kb. 10 dkg olvasztott étcsokoládé

hirlevel_web_banner_2_50.jpg

Elkészítés:

Mivel a sütemény két lapból áll, így a hozzávalókat meg kell feleznünk. Az első adaghoz 6 tojásfehérjét kemény habbá verünk 18 dkg porcukorral, melyet fokozatosan adagolunk hozzá. A 18 dkg dióhoz hozzáadunk 1 csapott evőkanál grízes lisztet és 1 mokkáskanál sütőport. Kissé átkeverjük, és a kész habhoz óvatosan hozzákeverjük az egészet.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és azt egy borsószem olajjal átkenjük, hogy a tészta ne tapadjon oda. A sütőben 200 fokon 20 percig sütjük addig, míg kissé meg nem barnul a teteje. A munkaasztalra fektetünk egy ugyanolyan méretű tepsit, mint amiben a tészta sül. Ha megsült, beleborítjuk a tésztát. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy következő mozdulattal visszaborítjuk a tésztalapot abba a tepsibe, amiben sült. Hűlni hagyjuk, és elkészítjük a másik adag tésztalapot. Miután megsültek és kihűltek a lapok, hozzáfoghatunk a krémhez. A 12 tojássárgáját 5 kanál porcukorral habosra kikeverjük, és 2 dl tejhez hozzáadjuk. Közepes lángon melegítjük, és folyamatosan kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, fel ne forrjon a pépünk.

esterhazy-allo.jpg

Amikor már láthatóan és érezhetően besűrűsödött, levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk hűlni. Közben 25 dkg tehénvajat 15 dkg porcukorral kikeverünk, és hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémet, majd az egészet gépi habverővel alaposan kidolgozzuk. Ezután összeállítjuk a süteményt. Az egyik tésztalapra rákenjük a krémet, a másikkal pedig lefedjük. Oldalát is bekenhetjük a maradék krémmel. A végén a tetejét finoman bevonjuk olvasztott csokoládéval, majd a süteményt néhány órára a hűtőbe tesszük.

Legyen Neked is a kedvenced a nagymama csodaDIjÓs sütije!

Varga Henrietta
Cookies