Sokan arra beszélik ki magukat, hogy nincs kivel menni. Ha a férjünk nem akar, beszéljünk össze a barátnőnkkel, testvérünkkel, a szomszédasszonnyal, esetleg a lányunkkal, vagy vigyük magunkkal az egyik unokánkat.

A gyermekes családokban a nyár óriási gondot jelent, a dolgozni kénytelen szülő kétségbeesetten keres megfelelő szórakozást csemetéje számára. Ha mindkét szülő éves szabadságát összeadjuk is, akkor sem elég az összes évközi szünetre.

nyari-kezdo.jpg

A nagymamákra, sajnos, már egyre kevésbé lehet számítani, hiszen a nyugdíjkorhatár folyamatos emelkedésével ők is ugyanúgy dolgozni kényszerülnek. Szerencsére manapság már egyre nagyobb a kínálat a nyári táborokból: ősmagyar, kincskereső, mese, színjátszó… Csak bírjuk pénztárcával. A kisebb költségvetéssel megáldott családok számára a megoldást a napközis táborok jelentik, melyeket manapság már rengeteg alapiskola szervez a szünet első egy-két hetében. Igen ám, de mihez kezdjünk a maradék időben? Mert attól, hogy otthon maradunk a gyermekekkel, még nem fog gyorsabban telni a nyár.

A legtöbb család nem engedhet meg magának tengerparti, de még többnapos hazai kirándulást sem. A gyerekeknek azonban szükségük van élményekre. Íme, néhány olcsó megoldás arra, hogyan szerezzünk csemetéinknek maradandó élményeket szinte a semmiből.
  • Nagyon jó és izgalmas elfoglaltság a kincskeresés, melybe be lehet vonni a rokon és szomszédgyerekeket vagy barátokat is. Pár finom csokit vagy cukorkát rejtsünk el a lakás vagy az udvar, illetve a kert valamelyik szegletében. Ha a szomszédokat is bevonjuk, tovább tarthat a játék. A képzeletbeli pálya egyes pontjain pedig rejtsünk el különféle nyomra vezető információkat (egyszerű térképeket, rajzokat, esetleg találós kérdéseket), melyek fokról fokra elvezetnek a kincshez.
  • Csak bátor lurkóknak ajánlott a sátorozás, de nem akárhol, hanem az udvaron. Igazi táborlakóként pedig a vacsorájukat maguknak kell elkészíteniük – süthetnek szalonnát vagy virslit is. Az est beálltával jöhet a szórakozás: ki tud több szentjánosbogarat gyűjteni. Kisebb vagy városi gyerekeknél meg lehet ezt oldani lakásban is: építsünk velük bunkert, esetleg indiánsátrat.
  • Az utazás mindig nagyon érdekes, a vonatozás pedig még inkább. Ha csak tehetjük, tegyük félre az autót, és szervezzünk egy egynapos kirándulást, mondjuk, a fővárosba vagy egy közeli várba, múzeumba. Nagyobb gyermekekkel már várromot is látogathatunk (itt még belépődíjat sem szednek). Ez egyben jó alkalom arra is, hogy a sík vidéki gyerkőcöknek megmutathassuk, milyen jó kilátás nyílik már a kisebb dombok tetejéről is. Csak arra kell ügyelnünk, hogy a gyermek korához és fizikai képességeihez mért, nem túl igényes túrával megközelíthető romot válasszunk. A www.hrady.sk weboldalon kiválaszthatjuk a hozzánk közel eső, könnyen megközelíthető helyszíneket.

hirlevel_web_banner_1_337.jpg

  • Ha nem fűlik a fogunk a túrázáshoz, befizethetünk egy hajókirándulásra is. A nagyobb folyók mentén mindenhol van lehetőség sétahajózásra, s az egy-két órás kalandért nem is kell túl sokat fizetni.
  • Ideális és olcsó közlekedési eszköz a bicikli, pattanjunk hát fel rá! Egy biciklitúra – akár a faluvégi halastóhoz is – nagyszerű móka lehet, főként, ha piknikkel kötjük össze. A fáradt túrázók igazán nem válogatósak, ilyenkor még a pástétomos kenyeret is nyafogás nélkül elpusztítják.
  • Ha a rokonságban vagy a baráti körben több gyermek akad, különféle versenyeket lehet szervezni nekik (akár még a panelházak közti füves területeken is), például foci- vagy kosárlabdatornát, rossz idő esetén pedig Ki mit tudot.
  • A gyerekek szeretnek segíteni, használjuk ezt ki. Süssünk-főzzünk együtt. Igen, biztosan nagyobb rumlival jár, mintha csak mi magunk csinálnánk, viszont meglepően jó szórakozás. Ha már nagyon nem tudunk mit kezdeni a csemeténkkel, fogjunk neki közösen takarítani. Persze a hangsúly itt a közösön és nem az eredményen van.
Az emlékeket érdemes őrizni – ezért fontos őket megörökíteni. A szünet vége felé készítsünk fényképes naplót, melybe kerüljenek vicces és komoly képek egyaránt. A nagyobb gyerekek kommentálhatják is az egyes fotókat, játékosan gyakorolva így azt a fránya helyesírást.

A felnőtteknek is szükségük van a pihenésre

Sokan azt gondolják, hogy a nyár a gyerekek kiváltsága, holott a szülőnek, fiatalnak és idősnek egyaránt szüksége és joga van a pihenésre, feltöltődésre. Sokan, miután már kirepültek a gyerekek, még egy pár napos kirándulást sem engednek meg maguknak. A nyári szabadság alatt inkább elvégzik azt, ami egész évben elmaradt. Legtöbbünk számára a nyár egyenlő a festéssel, nagytakarítással, a kertben való görnyedéssel és az ebből következő befőzésekkel. Ez rendben is volna, ha mindeközben jutna időnk magunkra is. Sokan arra beszélik ki magukat, hogy nincs kivel menni. Ha a férjünk nem akar, beszéljünk össze a barátnőnkkel, testvérünkkel, a szomszédasszonnyal, esetleg a lányunkkal, vagy vigyük magunkkal az egyik unokánkat. Nem kell messzire sem utaznunk, ma már a szlovákiai hotelekben is rendelhetünk magunknak kedvező áron egy kényeztető hosszú hétvégét. Néha azonban az is elég, ha csak pár órára kapcsolunk ki. Íme, néhány javallat a szerkesztőség ajánlásával. Jó szórakozást hozzá!

Még annak is, aki szeret a konyhában tüsténkedni, jó érzés a változatosság. A nyári szabadság kitűnő alkalom arra, hogy ne magunkra főzzünk, hanem megkóstoljuk pár közeli étterem ajánlatát. Egy-egy étteremben elköltött ebéd vagy vacsora még akár a hasznunkra is válhat – új ételeket ízlelhetünk, melyeket aztán megpróbálhatunk otthon is elkészíteni. S hogy a szomszédasszony ferdén néz ránk a luxus miatt? Oda se neki, csak az irigység szól belőle!

hurra-nyaralunk-kezdo.jpg

  • Ki ne tudna jobban kényeztetni minket, mint egy kozmetikus vagy egy masszőr? Halk zene, lágy érintések, édes semmittevés. Jól hangzik, ugye?
  • Egy nő megjelenésének fontos része az ápolt láb is, amit nem csak a szépen vágott körmök jelentenek. Ha nem akarunk pedikűrösre pénzt költeni, legalább az erkély hűvösén áztassuk meg a lábunkat egy jó könyv társaságában.
  • A bicikli nagyszerű társ. Ugye, hogy Önnek is van egy a pincében? Vagy eddig csak a bevásárláshoz használta? Sebaj, üljön fel rá, kerekezzen ki a természetbe, vagy látogassa meg a folyóparton horgászó párját.

Induljon el felfedező útra, akár a járási székhelyre is. Most azonban ne az ügyintéző, hanem a turista szemével nézzen. Lassan, komótosan sétálgatva figyelje meg az útjába akadó épületeket, és ha teheti, térjen be a városi múzeumba is. El sem hiszi, mennyi újdonságot, apró részletet fog így észrevenni. Ha Ön is azok közé tartozik, akik szeretik a finom kávét, süteményt vagy fagyit, ne habozzon, csábítsa el a barátnőjét is egy aromás feketére. A kávéház teraszán ülve jó alkalom adódik a pletyizésre is.

L. Horváth Katalin
Cookies