Hamupipőke óta tudjuk, hogy egy új cipő igenis megváltoztathatja az életünket. Csak mára az üvegcipellőt réges-rég leváltották a kényelmes Air Jordan sportcipők.

Húsvéth Gyuri (Dunaszerdahely) szinte varázsütésre szállít elérhetetlennek hitt lábbeliket a modern hercegnőknek, na meg hercegeknek – shopperoldalán keresztül. (Fotó: Dömötör Ede)

husveth-gyuri-kezdo.jpg
Húsvéth Gyuri

– Miért éppen cipők?

– Idén áprilisban jött az ötlet. Az egyik barátom nem tudta felhajtani a Nike Dia de los Muertos tematikájú Jordan 1-es cipőjét. Én beszereztem. Akkor már jól láttam, hogy van itt egy piaci rés: nagy a kereslet a csúcskategóriás vagy a különlegesebb Nike cipők után. A különlegesebb darabokhoz csak alig vagy nagyon drágán lehet hozzájutni.

Nemrég végeztem Pozsonyban a közgazdasági egyetemen, s arra gondoltam, startupos formában megpróbálkozhatnék a bevásárlással. Összefogtunk a cégtársammal: ő a programozást viszi, én pedig a marketingért vagyok felelős.

– Inkább a lányok vagy a fiúk vásárolnak tőletek?

– Vegyes. Nike, Adidas vagy Puma cipőkkel dolgozunk. Egyébként kevesen tudják, de szinte az össze Nike cipő uniszex.

– Miért nehéz hozzájutni ezekhez a cipőkhöz?

– Keveset gyártanak belőlük, a limitált darabszám eleve szabályozza a keresletet. 1984-ben adták ki az első, Michael Jordan neve alatt futó Air Jordan 1-es cipőt. Ma már klasszikusnak számít, sok ezer euróba kerül; néha csak kiállítási darab. A Dior Air Jordant 1000 euróért kezdték árusítani, ára azóta az egekbe szökött, 27 000 eurót is elkérhetnek érte.

gyurika-cipo-allo.jpg

– Ti honnan szerzitek be az árut?

– Amikor a Nike piacra dob egy új cipőt, fel kell rá iratkozni a tagsági profilunkon: és a cipő sorsolás útján találja meg a gazdáját. Itt jövünk mi a képbe. Szofisztikált programokat bérlünk, és sajátokkal is rendelkezünk, melyeknek köszönhetően kilencvenszer nagyobb az esélyünk arra, hogy kisorsolnak bennünket. Az elején sokszor nulla százalékos haszonkulccsal dolgoztam; akiről tudtam, hogy visszatérő vevő, annak kedvezményt adtam az árból. Vagy megállapodtam a vevővel, hogy lemondok a nyereségről, cserébe megosztja a cipő képét az Instagramon és Facebookon. A felfutás fázisában ez a legjobb reklám! Adtunk már el cipőt Ausztráliába is. A somorjai nyárbúcsúztatón egy sereg fiatal tőlem vásárolt cipőben bulizott.

– Mesélj kicsit a te részedről, a marketingről.

– Azt vettem észre, hogy a szülők szívesen adnak pénzt cipőre, biztosan azt gondolják, inkább erre költsenek a fiatalok, mint káros szenvedélyekre. Két célcsoportunk van: a fiatalok és a cipőmániások. Ha pedig nem az Air Jordan 1-es lesz a menő, akkor egyszerűen váltunk. Az Adidas és a Nike örökzöldek.

Megrendelésre is dolgozunk, mintás bőröket varratunk a fehér Nike cipőkre. Emellett festetünk is bőrre; az ügyfél megálmodja, hogy milyen surranót szeretne, mi pedig házhoz visszük.

– Most melyik a legkedveltebb női cipő?

– Jelenleg az Off-White és a Nike koprodukciójából született darabokat a legnehezebb beszerezni.

– Hova szeretnétek eljutni az oldalatokkal?

– Pillanatnyilag startup cég vagyunk, otthonról dolgozunk, de később szeretnénk saját üzletet. Nyilván nem tudjuk feltölteni az Instagramra a Nike egész kollekcióját, de sok különlegességet be tudunk szerezni. Nemsokára egy Facebook-oldallal is előrukkolunk.

minden_reggel_ujno.sk_83.png

Kórósi Lilla