Nemrégiben érdekes felmérést készítettek Szlovákiában a hűtlenségről. (Kérdőívek alapján történt a felmérés: 4.000 férfi és 2.000 nő válaszolt a kérdésekre.) Kérdés-felelet formájában próbáljuk feldolgozni az eredményeket és a vallomásokat.

Érdekes módon nem a papírforma jött be, és mi itt a szerkesztőségben szó szerint csalódottak vagyunk. Úgy tetszik ugyanis, hogy az emberek jelenvalónak és törvényszerűnek fogadják el a hűtlenséget, és mára nincsenek semmilyen illúzióik párjuk állhatatosságát illetően. Egyszer téged csalnak, máskor te csalsz...

hutlensegrol-kezdo.jpg

Diana Fábionova női dokumentarista filmrendezőként a monogámia témájával is foglalkozik, ismerkedő ügynökséget működtet, a Markízán sikeres tévéshow-t forgatott (Szerelem első látásra címmel) – s bár nincs szakirányú végzettsége, sikeresnek számít a jó "parti" felkutatásában. Nemrégiben felmérést készített a hűtlenségről: ugyanis arról híres, hogy kész tolerálni a hűtlenséget. (Persze, azért nem minden félrekacsintást.) A felmérés után kijelentette, hogy az ateisták ugyanúgy hűtlenkednek, mint a hívők, a mai emberek között e tekintetben nem sok különbség van.

dana-fabionava.jpg
Diana Fábiánova sikeres ügynökséget működtet ismerkedni szándékozók számára

A férfiak hány százaléka volt már hűtlen?

Fiatalok: minden második, 50%.

A nők hány százaléka?

Fiatalok: 36%.
Idősebbek: minden második.

Miért volt hűtlen?

Férfiak azt válaszolták: Gyönge pillanatukban. Otthon nem volt minden rendben. Nem beszélgettek egymással. Ki akart próbálni valami újat. Fiatal voltam és felelőtlen. Beleszerettem valaki másba. Alkalom szüli a tolvajt. Részeg voltam.
Nők: Vonzott a másik férfi. A férjem nem figyelt rám. A kapcsolat végén. Nem szerettem a partneremet. A kapcsolat elején, amikor még nem volt biztos, hogy együtt leszünk. Nem volt önbizalmam. Ittam. Nem tudtam szakítani, ezért mással voltam, és ez lett a szakítás oka. Fiatal voltam. Beleszerettem valaki másba.

Be kell-e vallani a hűtlenséget, ha az egy félrelépés? Ha a kalandnak nincs jelentősége a kapcsolatra nézve, akkor jobb nem bevallani. Ezt főleg a férfiak mondják. A hívő katolikusok viszont egyértelműen elítélték a hűtlenséget. Ők inkább a kapcsolat minőségére helyezik a hangsúlyt.

Természetes-e a monogámia? Fönn lehet-e tartani huzamosan az egynejűséget, egyférjűséget?

Ha természetes lenne a monogámia, nem lennének hűtlen emberek. De a társadalom a hűséget preferálja, méltán! Ez tartja ugyanis össze a családot, és a családnál jobb együttélési formát még nem találtak ki arra nézvést fel tudjuk nevelni a gyerekeinket. A nőnek is a házasság az előnyösebb, hiszen szülés után nem tud mindjárt munkába állni (ki lenne akkor a gyerekkel?). A férfi szerepe abban van ilyenkor, hogy védi és eltartja a nőt, vagyis az egész családot. A nőnek egy-két évig nincs módja arra, hogy több pénzt keressen, és eltartsa magát. Manapság azonban a férfiakat már ez sem tartja vissza a hűtlenségtől – sem a nőket. Rengeteg kapcsolat az anyasági szabadság alatt bomlik fel, a nő szeretőt keres, az üres óráit kitöltendő.

A férfi pedig sokszor nyíltan szeretőt tart, mert a felesége mindig fáradt, s különben is: örökké sír a gyerek, úgy nem lehet romantikázni. Változóban van a helyzet, a nők sem félnek már kimondani, ha valami fáj, ezért a hűtlenség is sokkal gyakoribb. Minél szabadabbak a nők, minél több jogot élveznek, annál gyakrabban hűtlenkednek. Az emberek kapcsolata állandóan változik, senki nem lehet biztos abban, hogy egyszer majd nem lesz hűtlen. Érdekes módon a férfiak zöme azt mondta: reméli (!), hogy olyan nőt talál, aki hűséges lesz hozzá. Magukkal szemben általában nem voltak ennyire igényesek, magukra nézvést a hűségét nem tartották kötelességnek.

Sorozatos monogámia: mi a véleményünk róla?

Ha már évek óta együtt élünk valakivel, gyakran feltámad a vágy, hogy mást is megismerjünk. A legtöbb ember nem képes megmaradni élete végéig egy ember mellett. Beleszeretünk valakibe, de azután megismerünk más embereket, és ismét beleszeretünk valakibe. Szép dolog, ha valaki monogám, de ahhoz az kell, hogy mindkét félnek megfeleljen ez a státusz. Másrészt manapság a monogám emberek vannak kevesebben. Sok ember a monogámia érzelmi biztonságát szereti, és nem hajlandó elismerni más együttélési formát.

hirlevel_web_banner_1_390.jpg

Kik a hűségesebbek?

Azok az emberek, akik gyerekkorukban instabil helyzeteket éltek át, és elveszítették a létbiztonságukat. Vagyis azt az érzést, hogy biztonságban vannak – azok hajlamosabbak a hűtlenségre. Gyakrabban beszélgetnek más emberekkel, ami alkalmat teremt a hűtlenségre. (Az elvált emberek, akiket otthagytak a szüleik, vert az apjuk vagy az anyjuk, azok lelkileg instabilabbak.)

Kevesebb lenne a válás, ha az emberek elfogadnák a nyitott házasságot?

A házasságok fele válással végződik. A válások leggyakrabban említett oka a meg nem értés, a második a hűtlenség. Egyre többen vallják azt a nézetet, hogy talán jobb lenne, ha elfogadnánk, hogy a társunknak (vagy nekem) időről időre más ember is megtetszik... Azután pedig fektetni az ügyet egy ideig, és megvárni, mivé fejlődik? Nagyon nagy jelentőséget tulajdonítunk a házasságban a fizikai hűtlenségnek, nagyobbat, mint az érzelmi hűtlenségnek. Hatalmas megkönnyebbülés, ha a partnernek el lehet mondani a kétségeidet, azt, ha valaki tetszik neked, és ő nem ejt téged emiatt. Fontos a nyitottság. Ez nem azt jelenti, hogy én kevesebb vagyok, mint a másik... És ez vonatkozik mind a nőkre, mind a férfiakra. Zavarna, ha a hűtlenség titokban történne, a hátam mögött, viszont nagyon fájna, ha a férjem más nőhöz járna megbeszélni a problémáit...

Monogámnak lenni nem könnyű, a monogámia választás kérdése. Sokan azt hangoztatják: a monogámia arra kényszeríti az embert, hogy alakoskodjon, olyannak mutassa magát, amilyen nem. Sokkal természetesebb a nyitott kapcsolat, ha az mindkettőnek megfelel.

Milyen formái vannak a hűtlenségnek?

Mit tartanak hűtlenségnek az emberek? A szexet (fizikai hűtlenség), a mentális hűtlenséget (gondolatban szexelek valakivel), pornófilm nézését, internetes interakciót, a csókolódzást, az érintéseket, a levelezgetést. Hűtlenség az is, ha más iránt is érzem a szerelmet, ha az élettársam háta mögött szeretek valaki mást. Valamikor a szex kevésbé jelent hűtlenséget, mint a levelezés.

Az orális szex nem hűtlenség?

Nem hűtlenség az, ha meg sem kérdezem a nő nevét?  Egyes emberek számára a mentális hűtlenség súlyosabb, mint a fizikai, mert nagyobb fájdalmat okoz. Nem éreznék olyan jelentősnek a hűtlenséget, ha meg tudnák beszélni és magyarázni. Hogy mi a hűtlenség, gyakran a körülményektől függ, például hogy részeg az illető, és úgy követ el hűtlenséget, nem pedig egy hosszabb kapcsolat után.

A nők gyakrabban hűtlenek, mint a férfiak? (A statisztikákon kívül)

26% szerint a nők a félrelépők, 73% szerint a férfiak. Ha két ember igazán szereti egymást, akkor a hűtlenséget kár nem megbocsátani. A nők ugyanúgy vágyakoznak a jó szexre, mint a férfiak – nem igaz, hogy kevésbé. A szexuális vágy mindig konkrét embertől függ, vannak férfiak, akik kevésbé szereti a szexet, és vannak nők, akik jobban szeretik, mint a férfiak. Minél szabadabbak a nők, annál nagyobb kedvük van kísérletezni, és több dolog tudja őket stimulálni, mint a férfiakat. Csak olyan erősen belénk van oltva, hogy a nő legyen olyan, mint a Szűz Mária, hogy magukhoz sem engedik a vágy gondolatát. A nők még a névtelenül készülő kérdőívekben is letagadják azt, hogy hűtlenek voltak, mert kellemetlen számukra, hogy megtörtént, és napvilágra kerül. A világon 9 olyan ország van, ahol a női hűtlenséget halállal büntetik. Ennek ellenére ott is hűtlenek az emberek, tehát a vágy nagyon erős a nőkben is.

hutlensegrol-belso.jpg

Az csak városi legenda, hogy a boldogtalan emberek gyakrabban hűtlenek?

Nagyon sok boldog kapcsolatban is jelen van hűtlenség. Akik teljes értékű kapcsolatban élnek, azok szexuális téren is aktívabbak, mindig többet és többet akarnak. Úgy érzik, hogy joguk van boldognak lenni, és félrelépnek itt-ott. Ez nem jelenti azt, hogy a házasságuk működésképtelen, csak kicsit kitekintenek. A nők nagy része azt mondta: a hűtlenséget nem szabad titkolni, mert az hazugság, a bizalom elvesztését jelentheti örökre. Meg lehet bocsájtani a hűtlenséget, sőt, sokszor meg is kell, de a hazugságnak nincs helye egy jó élettársi viszonyban vagy házasságban.

Miért következik be a hűtlenség?

A társadalom jobban elfogadja a férfi hűtlenségét, mint a nőét – annak alapján, hogy a férfi csak szétszórja a magját a világba. A nőnek persze hűségesnek illik maradnia, mert másként nem tudja a férfi, hogy tulajdonképpen ki a gyerek apja. Vannak esetek, amikor a kapcsolatból évekig hiányzik a szex. Az egyik kívánja, a másik nem. Akkor mi legyen? Itt is kiút lehet a hűtlenség – mindenben megegyeznek, együtt nyaralnak, együtt élnek, együtt főznek jókat, nevelik a gyerekeket, a "különutasságot" meg elnézik egymásnak, mert csak ez az egy terület hibádzik a házasságban.

A hűtlenségért csak az egyik fél felelős, vagy mind a kettő?

A körülményektől függ, de általában fele-fele az arány. A hűtlenség azt mutatja, hogy valami nem működik a kapcsolatban. Az emberek sokszor azért hűtlenek, mert keresik saját magukat: a férfi a másik nő szemében keresi a visszaigazolást, hogy ki is ők valójában? (Ugyanis nem biztos magában.) Vagy csak bizonyítani akarja magának, hogy ő milyen nagyszerű pasi. A nőre ugyanez érvényes. Vagy a párok éppen megoldást akarnak találni valamire: az emberek gyakran hűtlenek, amikor haláleset történik vagy súlyos betegség jön. Még működő kapcsolatban is. Sokszor a megcsalt fél azt kérdezi: mit nem csinálok jól, hogy ez történt? Igen, gyakran nem tehetnek róla, hogy megcsalta őket a párjuk – a megcsalás a párjukról szól, és nem róluk. Ezért nem kell magukat hibáztatni.

Lehet-e előnye a megcsalásnak? Talán javul tőle a kommunikáció, de sokszor időközben rájönnek, hogy már nem illenek össze...  Vagy épphogy összeillenek. "Rájöttünk, hogy jobban szeretjük egymást, mint azelőtt." "Rájöttem, hogy sokkal jobb vagyok, mint ő..." "A megcsalás után jobb lett a szex, izgalmasabbnak találjuk egymást..."

Túl lehet élni a hűtlenséget?

A hűtlenség olyan, mint a rák. A hűtlenség destruktív dolog, de aki kigyógyul, az erősebb lesz, más szemmel néz a világra, megváltozik az értékrendje. Egy kapcsolatban a hűtlenség olyan, mint a földrengés – az emberek elkezdenek olyan dolgokról beszélni egymással, amiről soha nem beszéltek. A kapcsolat elmélyül, és egy új kapcsolat kezdődik. Új határokat, új szabályokat állítanak fel, tudnak beszélni egymással, meglátjuk saját gyenge pontjainkat és a másikét, bátrabbak leszünk. Ez azt jelenti, hogy alapjaitól kezdve újjá kell építeni a kapcsolatot. A hűtlen félnek magára kell vennie a felelősséget. Fel kell építenie a bizalmat a másikban, hogy már nem hazudik, nem csalja meg, hogy türelemmel kivárja, amíg a másik meggyógyul. A megcsalt félnek viszont ki kell nyomoznia a hűtlenség okait, hogy a párja mit talált meg abban a másik kapcsolatban, amit otthon nem. S ha már tudja az okokat, akkor lépnie kell.

Sok függ a körülményektől. Vannak olyan alávaló hűtlenségek is, amelyeket nem lehet megbocsátani. Amikor a legjobb barátnőddel csal meg a pasid, amikor mások előtt meggyaláz, amikor magát jobbnak, többnek ítéli... Ilyenkor a megcsalt fél miért marad a hűtlen mellett? Anyagi okok miatt általában. Vagy kevés az önbizalma, fél attól, hogy egyedül nem tudja majd felnevelni a gyerekeket. Ámde élete csalódásban telik majd, mert azontúl nem bízik meg a másikban, mert a megcsalás nagy sebet ejtett rajta. Fáj, hogy a másik titokban más életet él. Hazugságban élni pedig nagy teher.

Megcsalás-e, ha a férfinak homoszexuális kapcsolata van?

A legnagyobb megaláztatás ez. Nem szabad elhallgatni, mert az a nő becsapása, aki a férfira és a családra áldozta az egész életét. A férfi nem hazudhat, az a legnagyobb bűn és megaláztatás.

Varga Klára