Nem ismerjük a dán karácsonyt, de most majd megismerjük! Egyik olvasónk nagyon szép beszámolót küldött, aki az ünnepekre ott rekedt. Dániában békesség van ilyenkor. Olvassuk az autentikus vallomást, amiben szerepel glogg, skanzen, illatos szappanok... és Jézuska helyett Karácsony apó.

Dániát adventben béke és nyugalom jellemzi. A dánoknak van erre egy külön kifejezésük: a „hygge”. Ehhez a fogalomhoz csak hétköznapi dolgokat kapcsolnak az útikönyvek: gyújtson gyertyát, szerezzen be egy bolyhos meleg zoknit, üljön a kandalló mellé, igyon egy kávét... Lehet, hogy másokat ez elandalít – szerintem többet ér, ha pár napon át körülnézünk Dániában. Mert csak akkor értjük meg, hogy miért élnek éppen ebben az országban a legboldogabb emberek.

hygge_2.jpg
(Kép forrása: instargram.com/whistleburg)

Világító égbolt

Láttam karácsonyi vásárt Bécsben, Pozsonyban és Budapesten Mindenhol szép volt, és jószerével hasonló: sátrak a tereken, megnézzük egyiket a másik után, iszunk forralt bort, néha megkóstolunk valamit. Aarhusban minden egészen más. Nincs sátrakkal telezsúfolt főtér, sem sorakozó emberek. Csak egy hosszú sétálóutca van, ahol emberek járnak föl és alá, fejük felett pedig millió égő világít.

A kirakatok nem roskadoznak drága díszek alatt, csak mértéktartó piros-fehér dekoráció látható, mert ez a dánok nemzeti színe. A lakosság méltán büszke nemzetiszín zászlójára.

Aarhusban az én kedvenc helyem a Den Gamle By (Óváros) városi skanzen. Ez az első ilyen jellegű skanzen a világon. Még 1914-ban alapították, és azt mutatja be, hogyan éltek a dánok a városokban évszázadokon keresztül. Rögtön tudtam: ha itt fogok karácsonyozni, akkor csakis ez lesz a helyszín!

hygge-aarhus.jpg
Dánia második legnagyobb városa, a Jütland keleti partján fekvő Aarhus mesés ruhába öltözik advent idején... (Kép forrása: nordicvisitor.com)

Minden alkalommal, amikor belépek ebbe a skanzenbe, mintha varázslatos időutazás részese volnék. Az ódon favázas házak ablakain bekukkantva petróleumlámpák fénye pislákol. A házak ajtaja tárva-nyitva, sehol sem látni „Megérinteni tilos!” táblát. Tőlem jobbra egy 19. századi szabóműhely látható, balra egy barokk patika meg egy szatócsbolt a múlt század elejéről.

Legjobban a pékséget szeretem, ahol a mosolygós, keményített fehér kötényben várakozó elárusítónő kedvesen megkérdezi, mit parancsolok. Mézeskalács szívet? Vagy talán vaníliás karikát?

Legszívesebben mind a kettőből kérnék, de most inkább megkóstolom a hagyományos recept szerint készült karácsonyi dán fánkot.

Az „aebleskiver” almával töltött fánk porcukorral bőven megszórva. Kitűnően illik hozzá a „gløgg” vagy a mandulás-mazsolás forralt bor.    

hygge-glogg.jpg
Glogg. Van, ki nem ismeri? Illatos, fűszeres forralt bor sokkal több alkohollal, mint itthon isszuk... (Kép forrása: thespruceeats.com)

Karácsonyi segítők...

Tudtam, hogy az ajándékomat ez alkalommal személyesen nem adhatom át, mégis meg akartam lepni valamivel a családomat. Egy korabeli illatszerbolt biztos választásnak tűnt. Volt itt kézműves szappan, és kedvencem, a levendulaillatú is.

Vagy mást szeretnénk, valamit, ami jellegzetesen dán? Azt leginkább a speciális karácsonyi boltban találhatjuk meg, ahol a helybeli kézművesek alkotásai kaphatók, például különleges karácsonyfadíszek, rongyból készített játékok vagy kézzel kötött egyujjas kesztyűk.

hygge-ableskiver.jpg
Aebleskiver – az almával töltött híres fánk (Kép forrása: denmark.dk)

Több ajándékot is választottam, és elindultam, hogy megkeressem Larsot, a skanzen marketingfelelősét. 

– Itt most megtekinthető egy kiválasztott útirány, 24 lámpás jelzi az utat a házak homlokzatán. Aki végigjárja, megtudhatja, hogyan ünnepeljük a karácsonyt Dániában. Például a mi hagyományos karácsonyi vacsoránk a sertéssült krumplival és lila káposztával. Édességnek rizsfelfújtat kínálunk cseresznyekompótból készített mártással. Aki mandulát talál benne, az külön ajándékot kap. A karácsonyi ajándékot Julemand vagy karácsony apó hozza, akinek manók vannak a segítségére” – mondja Lars Vesterlykkegaard.

hygge-julemand.jpg
A karácsonyi ajándékot Julemand, karácsony apó hozza...

–  Dániában például nincs karácsonyi tumultus – folytatja idegenvezetőm. – Nekünk az a fontos, hogy együtt legyünk. Nagyon ügyelünk arra, hogy a munkát különválasszuk a családi élettől. A szabad időnket a családdal töltjük. Nagyon sok hagyomány nálunk ma is eleven, bár a karácsonyi vacsora elkészítése megváltozott. Száz évvel ezelőtt a gazdag családokban szolgák serege készítette az ételeket. Ma a család minden tagja részt vesz a főzésben. Egyszerűen együtt vagyunk, és akkor nem biztos, hogy a „hygge” jellemző ránk. Itt a skanzenben az ünnepi hangulatot megtámogatja, hogy nincs mobil, és nincs interaktív tábla sem.

Úgy végzünk mindent, mint régen, mert jó megismerni és kipróbálni azt, ami azelőtt volt. Úgy látszik, ez az embereknek is tetszik, mert évről évre több látogató érkezik a skanzenbe, főleg gyerekes családok....

Távvacsora

A skanzen kapujában egy pokrócba burkolt asszony keltette fel a figyelmemet. Kiderült, hogy ő korabeli viseletbe bújt néprajzkutató, aki a skanzenhez tartozik, és érdeklődni lehet nála a régi szokásokról. Készségesen elmondja, milyen volt az élet itt száz évvel ezelőtt, vagy még régebben.

Szívesen maradtam volna tovább is, de sajnos, közeledett a záróra. Nem kívánkoztam vissza a valóságba, szerencsére a kapun kívül folytatódott a karácsonyi varázslat.

hygge-old-town.jpg
Aarhusban ne hagyjuk ki a Den Gamle By nevű városi skanzent! Óvárost jelent a név. (Kép forrása: vacationstravel.com)

A sétálóutcán megfogyatkoztak a látogatók, az ablakokban viszont több lett a fény. Úgy látszik, minden házban készül a közös vacsora. Átvillant az agyamon, hogy megkegyelmezek a karácsonynak. Mert igaz, hogy egyedül leszek az ünnepek alatt, de a családom akkor is velem lesz. És ez többet ér a bevásárlóközpontok minden ajándékánál.

S hogy hogyan jött létre a karácsonyi vacsora? Hát online, és még a hagyományos krumplisaláta sem hiányzott...

minden_reggel_ujno.sk_119.png

Varga Klára
Cookies