A legújabb sztár a kollagénital, még hajhullásra és körömerősítésre is ajánlják. Csodaital, olyan varázsszavak nőttek mára hozzá, mint fiatalság, feszes bőr és öregedésgátlás. (Plusz ha isszuk, nem fognak fájni az ízületeink). Mi az igazság? 

A kollagén a legfelkapottabb kiegészítők közé tartozik. Egyre többen állítják, ha kollagént fogyasztunk, jobb lesz a bőrünk struktúrája. Ám ember legyen a talpán, aki a dzsungelben rendet tud vágni – és ki tudja választani a számára legjobb italt.

igyunk-kollagent-kezdo.jpg
(© indigocollagen.com)

Mi a kollagén?

A kollagén igazából fehérje, ami a testünkben is előfordul, ám a kor előrehaladtával (25 év után) egyre kevesebb lesz belőle. A neve a görög “kólla” szóból származik, ami ragasztót jelent, vagyis a kollagén tartja össze a szöveteket és a sejteket. S mikor már kevesebb termelődik  belőle, ajánlatos pótolni: állítják az okosok.

A múló időn kívül (mert ami él, az öregszik!) persze más is gátolhatja szervezetünk kollagéntermelését. Például a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a tartós UV behatás – és nem utolsósorban a C-vitamin hiánya.

Az alábbiakban néhány fontos információt gyűjtöttünk össze a kollagénről: 

Az ízületi mozgás a kollagénre épül.

Az ízületben a csontok végét porcszövet fedi, ez teszi lehetővé, hogy egyáltalán tudjunk mozogni, és a mozgás ne járjon fájdalommal. A porc épsége és működőképessége szempontjából nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű kollagén szintetizálódjon a szervezetben. Ha kevés a kollagén, a porcunk nem fog épülni, vagy a terhelések során gyengülni fog: és kialakul az artrózis (ízületi porckopás). Ilyenkor kellemetlenül súrlódnak a csontok, és a mozgás fájdalommal jár. Ugye, ismerős?

A kollagén a bőrben is kifejti jótékony hatását.

A kollagén adja meg a bőrnek azt a strukturális tartást, ami fontos ahhoz, hogy szép és rugalmas legyen, és ne legyenek mély ráncaink. Köztudott, hogy 25 év felett a kollagéntermelés csökken, ezért kénytelenek vagyunk valamilyen más módon bevinni a szervezetbe. Bármennyire is trendi, a kollagénkrémeken keresztül nem hasznosul a szervezetben. A kollagént csak a szájon át tudjuk bevinni, ami annyit jelent: el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a bőrünk megszépüljön tőle. A vizsgálatok szerint a kollagénitalok csökkentik a ráncok mélységét, sőt, a cellulitisz kezelésében is jelentős szerepük lehet, mert kollagénpótlással részben a göröngyösséget is meg lehet szüntetni.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

3. Vegetariánusok számára rossz hír, hogy nincs növényi eredetű kollagén.

A kollagén minden esetben állati eredetű, a kiegészítőket is különböző állati részekből állítják elő. Dédanyáink még csontlevest főztek, kocsonyát készítettek, vagy olyan állati részeket (borjúláb) fogyasztottak, amelyekben magas volt a kollagéntartalom.
Fontos tudni: Ahhoz, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű kollagént tudjon előállítani, megfelelő mennyiségű C-vitaminra van szüksége. Ajánlott napi C-vitamin mennyiség: 1000 mg.

4. Együnk tehát velőscsontot, kocsonyát, csontlevest, mert tele van kollagénnel!

Ha pedig mesterségesen szeretnénk pótolni, az Edible Health termékeit ajánljuk, a csomagoláson az 1-es és 3-as megjelölés azt jelenti, hogy a bőrre hat. A 2-es számú az ízületekre jó (a GAL UC-II. például). S mint írtam fentebb: szedjük hozzájuk C-vitamint. A por állagúak állítólag praktikusabbak, jobbak (ilyenek a GAL kollagének, csak gyorsan kell kikeverni őket). Folyékony kollagénből a nem olcsó, de kiváló Image Skincare kollagén a legjobb – bőrszépítő hatással bír.

Sallay Erika
Cookies