A legújabb sztár a kollagénital, még hajhullásra és körömerősítésre is ajánlják. Csodaital, olyan varázsszavak nőttek mára hozzá, mint fiatalság, feszes bőr és öregedésgátlás. (Plusz ha isszuk, nem fognak fájni az ízületeink). Mi az igazság?

Ami él, az öregszik!

A kollagén a legfelkapottabb kiegészítők közé tartozik. Egyre többen állítják, ha kollagént fogyasztunk, jobb lesz a bőrünk struktúrája. Ám ember legyen a talpán, aki a dzsungelben rendet tud vágni – és ki tudja választani a számára legjobb italt.

Mi a kollagén?

A kollagén igazából fehérje, ami a testünkben is előfordul, ám a kor előrehaladtával (25 év után) egyre kevesebb lesz belőle. A neve a görög “kólla” szóból származik, ami ragasztót jelent, vagyis a kollagén tartja össze a szöveteket és a sejteket. S mikor már kevesebb termelődik  belőle, ajánlatos pótolni: állítják az okosok. A múló időn kívül (mert ami él, az öregszik!) persze más is gátolhatja szervezetünk kollagéntermelését. Például a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a tartós UV behatás – és nem utolsósorban a C-vitamin hiánya.

Az alábbiakban néhány fontos információt gyűjtöttünk össze a kollagénről: 

1. Az ízületi mozgás a kollagénre épül.
Az ízületben a csontok végét porcszövet fedi, ez teszi lehetővé, hogy egyáltalán tudjunk mozogni, és a mozgás ne járjon fájdalommal. A porc épsége és működőképessége szempontjából nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű kollagén szintetizálódjon a szervezetben. Ha kevés a kollagén, a porcunk nem fog épülni, vagy a terhelések során gyengülni fog: és kialakul az artrózis (ízületi porckopás). Ilyenkor kellemetlenül súrlódnak a csontok, és a mozgás fájdalommal jár. Ugye, ismerős?

2. A kollagén a bőrben is kifejti jótékony hatását.
A kollagén adja meg a bőrnek azt a strukturális tartást, ami fontos ahhoz, hogy szép és rugalmas legyen, és ne legyenek mély ráncaink. Köztudott, hogy 25 év felett a kollagéntermelés csökken, ezért kénytelenek vagyunk valamilyen más módon bevinni a szervezetbe. Bármennyire is trendi, a kollagénkrémeken keresztül nem hasznosul a szervezetben. A kollagént csak a szájon át tudjuk bevinni, ami annyit jelent: el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a bőrünk megszépüljön tőle. A vizsgálatok szerint a kollagénitalok csökkentik a ráncok mélységét, sőt, a cellulitisz kezelésében is jelentős szerepük lehet, mert kollagénpótlással részben a göröngyösséget is meg lehet szüntetni.

3. Vegetariánusok számára rossz hír, hogy nincs növényi eredetű kollagén.
A kollagén minden esetben állati eredetű, a kiegészítőket is különböző állati részekből állítják elő. Dédanyáink még csontlevest főztek, kocsonyát készítettek, vagy olyan állati részeket (borjúláb) fogyasztottak, amelyekben magas volt a kollagéntartalom.
Fontos tudni: Ahhoz, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű kollagént tudjon előállítani, megfelelő mennyiségű C-vitaminra van szüksége. Ajánlott napi C-vitamin mennyiség: 1000 mg.

4. Együnk tehát velőscsontot, kocsonyát, csontlevest, mert tele van kollagénnel!
Ha pedig mesterségesen szeretnénk pótolni, az Edible Health termékeit ajánljuk, a csomagoláson az 1-es és 3-as megjelölés azt jelenti, hogy a bőrre hat. A 2-es számú az ízületekre jó (a GAL UC-II. például). S mint írtam fentebb: szedjük hozzájuk C-vitamint. A por állagúak állítólag praktikusabbak, jobbak (ilyenek a GAL kollagének, csak gyorsan kell kikeverni őket). Folyékony kollagénből a nem olcsó, de kiváló Image Skincare kollagén a legjobb – bőrszépítő hatással bír.

Sallay Erika

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies