Az étterem-látogatáshoz számos apró illemszabály kötődik: az érkezés, a társalgás, a viselkedés és a távozás etikettje, noha a hétköznapokban és a munkahelyeken is rengeteg olyan szabállyal találkozhatunk, amelyeket illik betartani.

Kolléganőnkkel, Kórósi Lillával új sorozatot indítunk, melyben az illemszabályok rejtelmeibe szeretnénk bevezetni a kedves Olvasókat!

illemtan-kezdo_1.jpg

Melyik pohárból isszuk a vizet, és melyikből a bort?

A poharakra is ugyanaz a szabály vonatkozik, mint az evőeszközökre. A poharak a jobb kéznél találhatók, az evőeszközök fölött. Mindig a kanáltól haladunk befelé. A legelső az aperitifnek szolgáló pohár, általában pezsgőspohár. Ezt követi a borospohár és a vizespohár.  

A vizespohár a legtöbb esetben kissé távolabb van elhelyezve. A poharaknak az étkezés végéig ugyanazon a helyen kell maradniuk.

A száras poharakat – a borospoharat is! – mindig a száránál fogva emeljük a szánkhoz. Kivételt csak a konyakospohár képez. Ott épp a tenyérrel való melegítés által jönnek ki az ízek.

illemtan-videok-1.jpg

Melyik villát válasszuk a desszerthez?

Amikor a tányérok mellől minden evőeszköz elfogyott, már csak a desszert marad hátra. A desszertesvilla és -kanál mindig a tányérok felett helyezkedik el. A villa van közelebb a tányérhoz, és a szára balról, a villás sortól indul – míg a kanál, ami fölötte található, épp ellenkezőleg. A szára jobbról indul, ahonnét a leveseskanál is.

illemtan-videok-2.jpg

Hová kerül a textilszalvéta?

A textilszalvéta a ruhánkat védi a pecsétektől. Mielőtt az ölünkbe simítanánk, félbehajtjuk, mindig a visszájával befelé. Így ivás és beszéd előtt a belső felével meg tudjuk majd törölni a szájunk sarkát. Ez kötelező! Azért fontos odacsippenteni a szánkhoz, hogy a poháron ne hagyjunk zsír- és rúzsfoltot.

Ha étkezés közben felállunk az asztaltól, a szalvétát diszkréten ejtsük a szék közepére. Ha például kimegyünk a mosdóba. Egy úrihölgy ugyanis nem vécére jár, hanem „kimegy a mosdóba megigazítani a sminkjét”.

Evés után a teríték bal oldalára rakjuk a szalvétát, kicsit meggyűrve. A damasztszalvétát sem illik szépen összehajtani, ez ugyanis azt jelentené, hogy „még a szalvétát se kellett használni, annyira nem ízlett az étel”. (A papírszalvétát sem illik összegyűrve a tányéron hagyni. Hajtsuk össze úgy, hogy a zsír- és rúzsfoltok legyenek belül, és úgy tegyük a tányér mellé.)

illemtan-videok-3.jpg

Hogyan jelezzük a pincérnek, hogy rendelni, esetleg fizetni szeretnénk?

A fogások kikérése a férfi dolga, a nő az étlap összecsukásával jelzi, hogy eldöntötte, mit kér. Miután a férfi is választott, megkérdezi a nőt, majd odahívja a pincért, és elmondja, hogy mit szeretnének fogyasztani.

A pincérnek nem illik hangosan szólni, kiáltani, inkább csak a szemünkkel keressük a tekintetét, s ha megvan a szemkontaktus, bólintással jelezzük, hogy jöjjön oda. A számla kikérése mindig akkor történjen meg, amikor már a partner is befejezte az étkezést. Távozáskor bólintással, köszönéssel illik elbúcsúzni a pincértől, és megköszönni sem árt a kiszolgálást.

illemtan-videok-4.jpg

Hogyan üljünk az asztalnál?

A székünkkel ne zörögjünk, hanem egy határozott mozdulattal húzzuk be magunk alá. Az asztalnál a nőknek nem illik keresztbe tett lábbal ülni. Lábunkat párhuzamosan egymás mellett tartva, jobbra vagy balra húzva illik ülni úgy, hogy a térdek mindig zárva legyenek. A férfinak egyenes háttal, laza kis terpeszben illik ülni.

illemtan-videok-5.jpg

Kézzel vagy villával?

Ha nem tudjuk, hogy melyik fogásnál melyik evőeszközt használjuk, várjunk egy picit, míg valaki elkezd enni. Az éttermekben felszolgált szinte összes ételt evőeszközzel fogyasztjuk. Kivételnek számítanak a száraz sütemények vagy a mézeskalács – ezeket kézzel is el lehet venni.

A kenyeret illetlenség harapni, nyugodtan vegyük el kézzel, majd törjünk belőle falatokat. A kész szendvicset nyugodtan haraphatjuk. A csontot és az egyéb nem ehető darabokat a szánkból toljuk az evőeszközre, majd tegyük a tányér szélére. A fűszert csak szórni szabad, illetve kiskanállal kivehetünk egy keveset a fűszertartóból. Semmiképp ne kézzel csípjünk, például, a sóból.

illemtan-videok-6.jpg

Ki lépjen be először az étterembe? Hogyan távozzunk?

Érkezéskor nem mindegy, hogy ki lép be először az ajtón. Az étterembe először mindig a férfi lép be. Belép az ajtón, és az ajtót tartva arccal a nő felé fordul, követi a tekintetével, hogy épségben beért-e. Ha többen vannak egy társaságban, akkor a férfi megy elöl, utána a nők, majd szintén férfi zárja a sort.

A férfi szól a pincérnek az asztalfoglalásért is. Ha van rá lehetőség, akkor a nő választ asztalt, és azt is ő dönti el először, melyik székre szeretne ülni.

Távozáskor a férfi felsegíti a nőre a kabátot, és ő megy ki először, tartva a hölgynek az ajtót.

illemtan-videok-7.jpg

km_textove2_cmyk_923c50_md_e7b86a_sm_1.jpeg

minden_reggel_ujno.sk_259.png

–darnay–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies