A szülők – hát még a gyerekek! – nemigen tudják, hogy az iskolai hulladékot hogyan szelektálják, mit hová gyűjtsenek. Íme, a kisokos, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy anno már a régi rómaiak is szelektáltak...

Képeinken a Zöld Kukkónia konferencia egyik programját láthatjuk, iskolásokat, akik virtuálisan gyűjtötték a szemetet. Volt móka, kacagás, miközben a gyerekek rengeteget tanultak! Nekik, reméljük, már könnyebben fog menni...

kukkonia.jpg

Kevesen tudják, hogy már az ókorban is szelektáltak. Az egész még a rómaiakkal kezdődött... Pompeiiben újabb érdekességeket fedtek fel a szeméttel kapcsolatban. A város külső részén ugyanis több magas szeméthalom található – de a régészek szerint ezek nem sima szemétlerakatok voltak, hanem az újrahasznosítás céljából hozták létre őket. A dombok néhol több méter magasak – a régészek azt is felfedezték, hogy Pompeii egy része hulladékból épült. Talajminták segítségével elemezték a hulladék mozgását, és rájöttek arra, hogy előszeretettel hasznosították újra az építési hulladékokat. Pompeii falában például törött cserepet, amforát, vakolatdarabokat is találtak. Ez azt jelenti, hogy már a rómaiak is gondosan válogatták a hulladékot...
Alant lássuk az iskolásoknak szóló kisokost: pici történelmi mesével talán könnyebben rávehetők gyermekeink az odafigyelésre.

A diákok a virtuális szemüveggel egy álvalóságba kerültek, ahol szalagon futott előttük a szemét. Kis kart kaptak a kezükbe, s azzal kezdték válogatni: ha jó rekeszbe rakták, felragyogott a napocska, ha nem jó helyre, akkor elsötétült a virtuális ablak – és koszos lett a világ!

zoldkukkonia.jpg

PAPÍRGYŰJTÉS

Az iskolai papírgyűjtés keretében az alábbiakat a KÉK SZÍNŰ gyűjtőedénybe tesszük: Füzetek, könyvek, folyóiratok, szórólapok, könyvek, katalógusok, újságok, irodapapír, keménypapír, kartonpapír, papírlemez, csomagolópapír, papírtáska, papírzacskó.

Az alábbiakat nem gyűjtjük: Használt papír zsebkendő, használt konyhai papírtörlő, zsíros papír / zsírpapír, alufóliás papír, rétegezett csomagolópapír, könyvek kemény fedele, kátránypapír, papírpelenka, papír ragasztószalag.

Javaslatunk: A folyóiratokat, irodai papírlapokat összekapcsoló fémkapcsokat a gyűjtéskor távolítsuk el.

ÜVEGGYŰJTÉS

Az alábbi üvegtárgyakat a ZÖLD SZÍNŰ gyűjtőedénybe tesszük: Üdítőitalok és szeszes italok üvegei, befőttesüvegek, poharak, vázák stb.

Az alábbiakat nem gyűjtjük: Villanyégők, LED izzók, fénycsövek, kerámiatárgyak, autóüveg, porcelán, tükör, drótüveg, tévéképernyő, számítógép-képernyő, aranyozott üveg, fémmel borított üveg (és a táblaüveg-hulladékot sem rakjuk a gyűjtőedénybe). 

Javaslatunk: Az üvegeket és befőttesüvegeket mossuk el. Az üvegeket ne törjük össze. A viasszal szennyezett üvegmécseseket és fémmel díszített üveg mécsestartókat a kukába dobjuk.

 

kivilagositva_szelektivps.jpg

MŰANYAGOK GYŰJTÉSE

Az alábbi műanyagokat és a tetrapack italoskartonokat / dobozokat a SÁRGA SZÍNŰ gyűjtőedényekben gyűjtjük: PET-palackok (színtelenek és színesek), élelmiszerek és tisztítószerek műanyag csomagolásai, tejtermékek flakonjai, műanyag tojástartók, műanyag táskák, zacskók, üdítős palackok, tetrapack élelmiszer- és italos dobozok.   
Szintén a sárga színű gyűjtőkonténerekbe dobjuk az italok fémdobozait, az élelmiszerkonzervek dobozait, az üvegek fémkupakjait és a dezodorok flakonjait.

Az alábbiakat nem gyűjtjük: Vegyszerek és veszélyes anyagok csomagolása, édességgel, tésztafélékkel szennyezett csomagolóanyagok, szennyezett műanyag fóliák, gumi, habszivacs, felfújható fürdőmedence, szemes kávé és instant levesek zacskói.

Javaslatunk: A palackokat, dobozokat öblítsük el és préseljük össze annyira, amennyire lehet.

Kapcsolódó írásunk: A szemét útja

web-bannerek-hirlevel-01.jpg