Itt most nem receptek szerepelnek, ahogyan azt sokan gondolnák. Inkább egyfajta sütési technika, amit mára tökélyre fejlesztettem, ha szabad ilyet írni. Imádom a karácsonyt, minden bűbájával és mozzanatával. Azt viszont nagyon nem szeretem, ha rohanássá és stresszfaktorrá alakul. Ezért is szoktam időben megsütni a karácsonyi aprósüteményeket. 

Éveken keresztül vidám karácsonyi zenét hallgatva álltam neki a tészta bekeverésének és a szaggatásnak, formálásnak, sütésnek. Az elmúlt években viszont mindezt továbbfejlesztettem, és karácsonyi filmekkel teszem bájosabbá konyhai ténykedésemet. Jogosan kérdezhetik, hogyan lehet egyszerre filmet nézni és sütni úgy, hogy nem ég oda a karácsonyi édesség? Most kiderül.

karacsonyi-filmajanlo-kezdo.jpg
Karácsonyi jelenet Az élet csodaszép című filmdrámából (1946)

Mielőtt nekiállnék sütni, először a receptek alapján ellenőrizem, hogy minden hozzávaló rendelkezésre áll. A keverőtálba kimérem az alapanyagokat, ilyenkor nem szeretem, ha a figyelmem megzavarják. Ezután kiválasztom az épp kedvemnek való karácsonyi filmet a laptopomon, amit az étkezőasztalra helyezek úgy, hogy a konyha pultjáról oldalnézetből épp rálátok. Elindítom a filmet, s közben szépen összegyúrom a tésztát, nyújtom, szaggatom, tepsire helyezem, és csak a végén sütöm.

Tavaly egy délután alatt háromféle sütit sütöttem, s közben három-négy filmet is megnéztem. Először kimértem a vaníliás kifli, a diócska és a csokis hópuffancs alapanyagait. Mindegyiket egymás után tésztává gyúrtam, és felváltva töltöttem meg a formákat, készítettem golyókat. Miután minden forma és tepsi megtelt, indult a sütés, majd amelyik forma ürült, azt töltöttem meg. Közben kedves filmek szórakoztattak. Úgy elrepült a délután, hogy észre se vettem. Míg év közben imádom a vígjáték mellett a drámát, a krimit és thrillert, a karácsonyi időszakban inkább a bájos, kedves filmeket részesítem előnyben.

Nálam a bevált karácsonyváró, ünnepre hangolódó filmek lényege, hogy egytől egyig karácsonyi, havas, vidám, kedves és happy enddel végződő történetek legyenek. Ha a képernyőre pillantok, hófehér tájat, mosolygós embereket szeretek nézni, karácsonyi dallamokkal teletűzdelve.

Olyan filmet választok, amely nem túl bonyolult, sokszereplős – ez nem kíván túl nagy koncentrációt. A legtöbbjét már korábban láttam, így a sütés alkalmával kellemes kikapcsolódás. Hallgatom, oda-odapillantok, és így is tudom követni a történéseket. Minden évben forgatnak karácsonyi témájú filmeket, érdemes keresgélni és szemezgetni a filmipar gyöngyszemeiből. Emellett vannak kedvenceim, amiket az idei karácsonyi sütés mellett is kötelezően megnézek.

 • Karácsony a kastélyban (2011, amerikai családi vígjáték)
  Mese habbal és gyönyörű tájjal, kastéllyal, és mindez a karácsonyi időszakban játszódik.
 • Szerelem Lappföldön (2017, romantikus francia vígjáték)
  Szeretem a franciák humorát, és mindennek tetejébe a film a hó birodalmában, a Lappföldön játszódik. Láthatunk szánhúzó szibériai husky kutyákat, sok-sok havat, sarki fényt, bájt és romantikát.
 • Igazából szerelem (2003, angol romantikus vígjáték)
  Talán nincs ember a földön, aki ne látta volna ezt a filmet. Ez egy kakukktojás az ajánlatok közül, hiszen sokszereplős – olyan nagy nevekkel, mint Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Keira Knightley –, sok szálon futó filmről van szó, de ha a forgatókönyvet már kívülről fújjuk, akkor ott nagy baj nem lehet. Hugh Grant táncakor érdemes egy pillanatra szünetet tartani, minden pénzt megér!
 • Karácsonyi fények (2008, amerikai-kanadai családi film)
  Nagyon szép életrajzi film, ami igaz történet alapján készült. Emiatt kilóg a sorból, de havas, kellemes, szép történet bontakozik ki egy világhírű festő kezdő éveit bemutatva. Miután megsütöttünk, pihenésként ajánlom rákeresni Thomas Kinkade festményeire. Rácsodálkozunk, mennyi ismerős képre bukkanunk, csak eddig nem tudtuk, ki is készítette ezeket.

web-bannerek-instagram.jpg

 • Káosz karácsonyra (2015, amerikai vígjáték)
  A fantasztikus Diane Keaton főszereplésével egy nagycsalád karácsonyi történetét meséli el viccesen. Négy generáció gyűlik össze az ünnepekre, így előbb-utóbb kitör a káosz. Nem hiányozhat az egyedülálló apa, a csinos, okos, de egyedülálló lánytestvér, a kleptomániás húg, a szenilis nagynéni – minden adott egy jó vígjátékhoz.
 • Udvarlót karácsonyra (2004, amerikai romantikus vígjáték)
  Amikor a Nagy Őt kérik karácsonyra, csakhogy a Mikulás megkésve teljesíti a kérést. Csak az a kérdés, hogy a főszereplő Holly az új idegent választja, esetleg egykori szerelme karjaiba borul?
Ha már nem korcsolyázhatunk az adventi időszakban, mert a jégpályák a nyilvánosság előtt zárva tartanak, akkor a film képkockái segítségével egy parányit átélhetjük.
 • Rossz anyák karácsonya (2017, amerikai-kínai vígjáték)
  Aki látta a Rossz anyák című filmet, az ebben sem fog csalódni. Három anya fellázad a túlzott elvárások ellen a nagy karácsonyi készülődés közepette, és minimális ráfordítással akarnak egy bulizós karácsonyt rittyenteni. Csak eggyel nem számoltak, hogy megjelennek a hagyományokat betartó, tökéletes ünnepekre hajszoló mamik. Nagy komédia ez!
 • Holiday (2006, amerikai romantikus vígjáték)
  Két egyedülálló, csalódott nő úgy dönt, hogy elutazik egy kis időre pihenni. A világháló segítségével két hétre házat cserélnek. Az egyik London mellé, míg a másik Los Angelesbe utazik. Cameron Diaz és Kate Winslet parádés játékára Jude Law és Jack Black csak ráerősít. Istenem, az a London melletti Rosehill Cottage házikó valami csodaszép! Igazi kuckó, ahol szívesen elbújnék a világ elől…

És természetesen jöhet egy bónusz film is!

 • Karácsonyi álmok (2011, lengyel romantikus vígjáték)
  Ezt a filmet a sütés utáni pihenésre ajánlom. Egy sokszereplős, bájos, vicces, mégis elgondolkodtató film. Van olyan parádés, mint az Igazából szerelem. Aki még nem látta, annak kötelező!
M. Ando Krisztina
Cookies