Karácsonykor a keresztény világ a kis Jézus születésére emlékezik, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét tartják ekkor.

A globalizáció miatt ugyan egyre több a közös pont, mégis a karácsony mindannyiunknak mást jelent, másképp éljük meg. Amilyen egyedi a világ, olyan színes az ünneplés is.

heni-2-kezdo.jpg

December 6. – Szent Miklós napja

Egyszer, nagyon régen Törökországban élt egy jólelkű püspök, akit Miklósnak hívtak. Miklós püspöknek megesett a szíve egy családon, mert nem volt elég pénzük, még ételre sem tellett nekik. Figyelmes és nagylelkű ember volt, ezért elhatározta, hogy ad az ifjú családnak egy kosár ételt. Letette az ajtójuk elé, és bekopogott. A család sosem tudta meg, kitől érkezett a csodálatos ajándék. Attól a naptól fogva Miklós minden évben hagyott ajándékot a család ajtaja előtt.

Több mint ötven esztendeig tartó püspöksége alatt vagyonát az elesett, szegény emberek megsegítésére fordította. Nevéről ma is mindenkinek az ajándékozás jut az eszébe. Szent Miklós arra tanít, mennyire fontos a mások iránti szeretet és figyelmesség.

December 7.

„Hány hely van a világon, hol Mikulásra más a név, hol másként cseng a sok szép szó a tél eme ünnepén…” Él egy orosz bácsi, akit Gyed Moroznak hívnak, ami azt jelenti, Fagyapó. A kék vagy piros ruhájú, trojkán közlekedő Gyed Moroz segítője Sznyegurocska (Hópelyhecske), aki tulajdonképpen Fagyapó unokája. Ők hordják szét az ottani gyerekeknek a karácsonyi ajándékokat. Oroszországban a Julianus-naptár van érvényben, így a karácsony január 7-re esik. Náluk két héttel később van karácsony, mint nálunk. Az ünnepet böjt előzi meg, hogy aztán a tizenkét apostol tiszteletére rendezzenek egy tizenkét fogásos családi vacsorát. Gyed Moroz fess orosz férfi, szóval nem olyan pocakos, mint a piros ruhás kolléga.

web-bannerek-instagram.jpg

December 8.

Aki már járt Izlandon, az tudja, hogy a szigetlakók mennyire babonásak – hisznek a különböző lényekben. A karácsony izlandi nyelven Jol, ami a Jolasveinarnak nevezett manóktól ered. Izlandon egy legenda szerint 13 manócska rendszeresen megtréfálta az embereket, de a Télapó ráncba szedte őket, azóta megszelídültek, és szorgosan készítik az ajándékokat a gyerekeknek. A gyerekek már december elején kiteszik cipőjüket az ablakba, de csak karácsonykor nézhetik meg, milyen ajándékot kaptak. Aki rossz volt és csintalan, az krumplit kap.

December 9. – Nyári hőség karácsonya

Ausztráliában a kötött sál és a vastag gyapjúzokni helyett bikiniben díszítik a karácsonyfát. Itt a Mikulás szörfdeszkán hasítja a hullámokat a bámészkodó gyermekek legnagyobb örömére. Egyébként a nagy hőségre való tekintettel a családok gyakran a tengerparton karácsonyoznak, a Mikulás „szánját” pedig rénszarvasok helyett nyolc fehér kenguru húzza.

A műfenyő alá helyezett karácsonyi ajándékokat a gyerekek nem meleg tejjel és házi süteménnyel köszönik meg a Mikulásnak, hanem egy jó pofa hideg sörrel.

És hogy meglepetésből sosem elég, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az angolszász hagyománynak megfelelően flambírozott karácsonyi szilvás puding. Karácsonykor egy asztalról sem hiányozhat ez a desszertkülönlegesség. Az aranyláz idején szokás volt aranyrögöt rejteni a pudingba, amelyet ma csekély apróságokkal helyettesítenek. Aki az elrejtett kincset megtalálja, az szerencsére számíthat az új évben – tartják az ausztrálok.

kepeslap.jpg

December 10. – A hanuka több mint „zsidó karácsony”

 A két ünnepnek nincs köze egymáshoz, mégis van olyan év, amikor a karácsony és a hanuka egybeesik a naptárban. A zsidók asszimilációjának következtében manapság egyre több családban megtartják a karácsonyt, természetesen az ünnep az ajándékozás örömére korlátozódik. Karácsonyfa, Miki hozta ajándék, forralt bor, aszalt szilva és a hanukagyertya. A hanuka a fény ünnepe, mely nyolc napig tart.

A zsidó családok az idén december 10-én gyújtják meg az első gyertyát. Ezen az ünnepen a gyerekek nyolc napon keresztül kapnak kisebb-nagyobb ajándékokat, ők pedig cserébe saját készítésű képeslapokkal lepik meg a szüleiket. Hanuka idején összejön a család, együtt vacsoráznak, és imákkal adnak hálát, hogy újra megélték az évet. Vacsora után pedig jöhet a zsidó gyerekek kedvenc társasjátéka, pörgettyűzés, amit ők prendellinek neveznek.

Varga Henrietta
Cookies