Aki a konyha ördöge, az mindennél jobban tud vágyakozni egy japán kés után. Egy tökéletes szilikonos ecset is felüdülés a tészták tetejének a megkenéséhez (főleg a csokorba kötött lúdtollak után).

Három hobbiszakács mesél a szíve csücskéről, a kedvenc konyhai eszközéről.

konyhai-eszkozok-kezdo.jpg
(© Andrea Kowch)

VÁGYAM A KITCHENAID UTÁN

Zilizi Pónya Edina konyhájában főhelyen áll a  KitchenAid. Edinát meg tudom érteni. Lehet bármennyi olcsó utánzat, amelyik ugyanazt a célt szolgálja, a KitchenAid luxusát semmi nem pótolhatja.

vagyam-a-kitchenaid-utan-kezdo_0.jpg
Zilizi Pónya Edina

Aki pedig drágát ért a luxus alatt, az nem tudja, miről van szó. (Bár a gép ára ezer eurónál kezdődik.) Egy KitchenAid azért adja a luxus érzését, mert csak nekem készül, kézzel készül – és nemes anyagokból. Érzem benne az időtlenséget, a kézművességet – nagyapám kezében láttam hasonló, békebeli kisgépeket. Az is fontos, hogy várni kell rá, de legalábbis a beszerzésére időt kell szánni. Amellett, hogy a KitchenAid a  hobbicukrászoknál már külön vallássá kezd válni, roppant jól mutat a konyhában.

Zilizi Pónya Edina (Dunaszerdahely) is nagy hobbicukrász: már több csemegét készített Konyha rovatunk számára. Ő is éveket várt a robotgépre.

– A  konyha szerelmese vagyok, gyerekkoromban ott álltam anyukám és nagymamám mellett a konyhában – kezdi Edina. – Én szedtem össze a tyúkok alól a tojást, karácsonykor én ragaszthattam össze a linzereket.

Olvass tovább: Vágyam a KitchenAid után

konyhai_eszkozok_elvalaszto.png

REX, A LEGEGYSZERŰBB KONYHAI SEGÉDESZKÖZ

A dunaszerdahelyi származású Zirig Árpád gasztronómiai újságíró, televíziós szerkesztő és fotós, három gyermek édesapja. Ezer szállal kötődik a fakanálhoz. S hogy melyik konyhai eszköz a kedvence? Hinnénk, hogy a japán kése, hiszen férfi ő, aki bánni tud a vágó eszközökkel...

konyhai-eszkoz-rex-zirig-arpad_0.jpg
Zirig Árpád

– Elképesztő távolság és mélység rajzolódik ki a fejemben, amikor a késen látom megvillanni a napot – írja. – A vonzódásom ösztön, mélyre ágyazott, génláncokkal megcsomózott szerelem: ahogy az ősember is dédelgette a vágásra használt pattintott köveit, úgy ápolgatom, élezgetem a saját pengéimet. Melyik lenne a legkedvesebb? A kis pillekönnyű japán? A magyar mester által kovácsolt, vagy inkább a régi lerövidített szénacél mindenes? Ezt jómagam álmodtam meg. Egyik se, bár nem szeretnék élni nélkülük.

– Ideje a „coming outnak”: a kedvencem egy szinte láthatatlan semmiség, a filléres zöldséghámozóm. Sosem hittem volna, hogy érzelmek ébrednek majd bennem iránta. Kényszerből vettem, kellett a készletbe, amikor felnőtt fejjel főzőiskolába kezdtem járni hogy több lehessek, mint egy átlagos, főzőcskéző apuka.

Olvass tovább: Rex, a legegyszerűbb konyhai segédeszköz

konyhai_eszkozok_elvalaszto.png

ÉHEZÉSMENTES KONYHATÜNDÉR

Interjúalanyunk udatosan táplálkozik, életmódváltásával pedig több környékbeli nőt inspirált. A sütés-főzés mindennapos elfoglaltsága. Hogy ki ő? A füleki Szvorák Lilla a Felvidék Szépe egyik legszebbje volt, idén élelmiszermérnökként diplomázott. (Fotó: Rabec László)

ehezesmentes-konyhatunder-kezdo_0.jpg
Szvorák Lilla

A közösségi médiában is népszerűsítette életmódváltó módszerét Éhezésmentes fogyáscímen. Vajon mi a kedvenc konyhai eszköze?

Magyaros paprikáskrumpli illata fogad bennünket a konyhájában: erről később kiderül, hogy nem sok köze van a szaftos kolbászhoz (ugyanis csicseriborsó-paprikás rotyogott a fazekában).

– A sütés-főzés a szenvedélyed, mégsem hízol. Mi a titkod?

– Az antidiéta-szemléletű étkezési módszernek vagyok a híve, ami annyit jelent, hogy mindent szabad, csak mértékkel. Be kell osztani az ételmennyiséget. Fontos a kalóriaszámolás – tudni kell, hogy az egyes alapanyagoknak mennyi az energiatartalma, de még étel és étel közt is lehet különbség.

Olvass tovább: Éhezésmentes konyhatündér

elofizetes_uj_no_363.png

Új Nő csapata
Cookies