A keleti végeken egykor élt nemesi családok, történelmi emlékhelyek és a jó keleti borok nyomában – Betlér, Zemplén, Kassa. Járja be az Új Nővel Délkelet-Szlovákiát!

Szlovákia keleti térsége kissé távol esik a csallóköziek, mátyusföldiek látókörétől. Pedig mennyi érdekes látnivaló található arrafelé! Az érintetlen táj, a vidéki kastélyok és kúriák, a templomok és kolostorok – mind-mind a meglepetés erejével hatnak a ritka látogatókra. S akkor még a híres Tokaj-vidék borairól szó sem esett!

delkelet-szlovakia-utazas.jpg

Zemplén és a magyar–szlovák– ukrán hármas határ felé tartva a csodaszép, dimbes-dombos Gömörön haladunk keresztül. Megtekintjük az Andrássy család ősi fészkét, a betléri kastélyt, a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleumot, a Zempléni térség urainak, a Sztárayak, Csákyak, Andrássyak kastélyait és nemesi kúriáit, II. Rákóczi Ferenc gyönyörűen felújított kastélyát Borsiban, valamint a Tokaj-vidék északi részének borvidékét, és persze a jó borok ízlelgetését sem hagyjuk ki. Hazafelé indulva megállunk a keleti régió fővárosában, Kassán, ahol a Szent Erzsébet-dóm, az Orbán-torony a legfőbb látványosság. Mind-mind olyan kincs, amelynek eddig alig szenteltünk figyelmet itt, a rohanó nyugati tájon.

PROGRAM

1. nap

Indulás reggel Dunaszerdahelyről. A szokásos megállókkal buszozunk Betlérre. BETLÉR a Gömör leglátogatottabb műemlékei közé tartozik. Kastélya az egyik legszebb főúri lakhely volt. A kastély elődjét a 18. század elején építették fel, Andrássy István utasítására, a Bebek család egykori Betléren álló kis várának helyén, annak köveit is felhasználva. A sarokbástyákkal megerősített kastély egy sűrűn beerdősített hegyoldal alatt, a Sajó völgyében áll. Sorsa összefonódott az Andrássy-családéval. Az eredetileg gótikus kastélyt 1792 és 1795 között klasszicista stílusban építették át. A 18. század végén a kor elvárásainak megfelelően kastélyparkkal vették körül, ezt később kibővítették. Az angolkert ma 57 hektáron terül el, és a számos szobor mellett kerti pavilonokat, egy műbarlangot és egy vízesést is magában foglal.

betleri-kastely.jpg
Az Andrássy-család kastélya Betléren

Mai, barokkos alakját 1880 környékén nyerte el, amikor akkori tulajdonosa, Andrássy Manó (a Vasgróf) elképzelései alapján jellegét egy vadászkastélyhoz hasonlóvá tették. Ez a külseje minimális módosításokkal a mai napig megmaradt. 1945-ig eredeti tulajdonosai, az Andrássyak lakták. Ezután államosították, azonban eredeti berendezése megmaradt. 1985-ben a szlovák nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították. 1968-tól kezdődően évtizedeken át tartó felújításon esett át, a munkálatokat azok 1994-es befejezése után Europa Nostra díjjal jutalmazták.

A közös kastélylátogatás után, a szabadprogram keretében lehetőség nyílik a kastély környékének, a szép parknak a megtekintésére és ebédre. Utasaink figyelmébe ajánljuk a kínai pavilont, a japán stílusú hidacskát és a Hermész-kutat.

A közeli ROZSNYÓ is úti céljaink között szerepel egy röpke időre, ahol a helybeli finom fagylalttal frissülhetünk fel. KRASZNAHORKA vára, sajnos, a közelmúltban kitört tűzvész miatt még nem látogatható, de a vár alatt elterülő kis faluban, KRASZNAHORKAVÁRALJÁN megnézhetjük az Andrássy család temetkezőhelyét, Andrássy Dénes feleségének mauzóleumát. Ezután már csak a szállás elfoglalására és a vacsorára marad idő.

krasznahorka-vara-micsuda.jpg
Krasznahorka vára

2. nap

Reggeli után elindulunk az egykori Zemplén vármegye fölfedezésére. DOBÓRUSZKA gótikus-reneszánsz római katolikus temploma a magyarok számára történelmi zarándokhely, mert itt van eltemetve Dobó István, az egri vár hős védője.

Reneszánsz márványszarkofágját a fia készítette és helyezte el a templom szentélyében. Dobó István maradványainak pontos helyét a dobóruszkai templomon belül egészen a legutóbbi időkig nem ismerték, és a régészek csak 2008-ban, mintegy kétéves kutatás után tudták teljes biztonsággal azonosítani. Az egyszerű fakoporsóban eltemetett férfi csontvázának maradványaira a szentély padozata alatt találtak rá. Az embertani kutatások azt igazolták, hogy egy 70 év körüli, mintegy 180 centiméter magas, köszvényben szenvedő férfi földi maradványait rejtette a faláda.

Az a tény is segítette a személyazonosítást, hogy a szentély déli oldalán leltek rá a maradványokra, a templom azon pontján, amely a birtok urát temetkezési helyként megillette. Az egri hős ünnepélyes egyházi újratemetésére 2008. június 28-án került sor.

Zemplénben utunk következő állomása LELESZ, ahol egy magas fennsíkon áll a leleszi prépostság kolostorépülete. A leleszi apátságot III. Béla idejében, 1188 táján alapította a váci püspök, erődítései a 16. században épültek. 1213-ban az itteni templomban helyezte el II. Endre király a meggyilkolt Gertrúd királyné jobb kezét, amellyel gyilkosai ellen védekezett. A király által kibocsátott leleszi alapítólevél fontos nyelvemlékünk. Az apátság a 13. századtól 1567-ig hiteleshely, ahonnan számos fontos oklevelet kelteztek. 1241-ben elpusztították a tatárok, azonban rövidesen helyreállították, és továbbra is uradalmi központ maradt. A kolostorhoz tartozó román stílusú Szent Mihály-kápolna értékes 14. századi freskókat rejt.

Ki ne hallott volna a ZEMPLÉNI SZÉLES-TÓ-ról? Ez Szlovákia második legnagyobb felületű állóvize. 1961–1965 között létesült: a Laborc árvízi víztöbbletét északkeleten egy csatorna vezeti a tóba, majd szintén egy csatorna vezeti vissza délnyugaton a folyóba. Ebéd előtt hajókázunk a tavon, utána szabadprogram következik, amikor is megebédelhetünk valamelyik közeli parti vendéglőben.  

zempleni-szeles-to.jpg
Zempléni Széles-tó

Ebéd után HOMONNA felé indulunk, ahol megtekintjük a hatalmas 16. századi kastélyt, amelyet az Andrássyak a 19. században a francia barokk kastélyok mintájára átépítettek. Kiterjedt angolparkkal vették körül, és halastóval, japán filagóriával díszítettek. A kastélyban látható kiállítás a nemesi kastély fényűző berendezését mutatja meg a reneszánsz kortól a 20. századig.

homonnai-kastely.jpg
Az Andrássyak kastélya Homonnán

A kastély közelében skanzen található a népi építészet jellegzetességeivel. A falumúzeum 1972 és 1984 között létesült. Legjelentősebb műemléke az Újszékről származó, 1754-ben épített Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt fatemplom. Ikonosztáza 18. századi. A templomot annak idején csupa faelemből építették fel, még a szögek is fából készültek.

Alkonyatkor a híres KISGÉRESI borospincéket keressük fel. A község nevezetessége a föld alatt csillag alakban elágazó borospince-komplexum, amely 79 bejáratból és hozzávetőleg 300 pincetorokból áll, zömmel vulkáni tufába faragva. A pincék a tatárjárás idején (1241–42) menedékül szolgáltak a környék lakossága számára.

Ma ilyen veszély nem fenyeget bennünket, itt most a híres géresi béles és a borok kóstolgatásával leszünk elfoglalva.

3. nap

A tokaji borvidék másik nevezetessége a hordó alakban épült tokaji kilátótorony, amelyből szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a Bodrogköz közeli és távoli vidékére. Ezt a látványt soha nem fejtjük el! Ezen a különleges vidéken tett látogatásunkat egy másik felejthetetlen látnivalóval tesszük emlékezetessé. BORSI községben megtekintjük a frissen renovált Rákóczi-kastélyt, azt a helyet, ahol II. Rákóczi Ferenc született. A magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem, birodalmi herceg a magyar történelem egyik legnagyobb alakja. Neve szorosan összefügg az általa 1703-ban indított Rákóczi-szabadságharccal, melyben a teljes állami függetlenséget kívánta visszaszerezni a Habsburg Birodalomtól. Szabadságharca azonban nem érte el a kívánt eredményt. Ennek ellenére a magyarság szemében ma is tiszta lelkű és becsületes vezetőként él tovább.

borsi-rakoczi-kastely.jpg
A borsi Rákóczi-kastély gyönyörűen felújított állapotában

Utunk utolsó állomása a keleti végek fővárosa, KASSA, Európa jelentős kereskedelmi útjainak találkozóhelye, a Magyar Királyság második legfontosabb városa négy évszázadon keresztül, Európa nagyvárosai között az első, amelyik a 14. század közepén saját címerrel rendelkezett. Felejthetetlen ékköve a város középkori főterén álló Szent Erzsébet-dóm, a gótikus építészet egyik csodája. A dóm számunkra különösen kedves, mert kriptájában van eltemetve a hős II. Rákóczi Ferenc.

kassai-dom.jpg
A kassai Szent Erzsébet-dóm

Nem kevésbé jelentős a mellette álló Orbán-torony és a teret körben-körben díszítő pompás nemesi paloták és jómódú polgárházak. S ne feledkezzünk meg a közelmúltról sem! Kassán járva megkerülhetetlen a különc Márai Sándor emléke, aki a modern korban megismertette Európával Kassa nevét.

Ezután szabadprogram a nevezetességek megtekintésére és ebédre, majd közös városnézés. Érkezés Dunaszerdahelyre az esti órákban.

A KIRÁNDULÁS IDŐPONTJA: 2022. augusztus 27–29.

RÉSZVÉTELI DÍJ: 205 euró

Mit tartalmaz az ár?

– utazás kényelmes, klímás autóbusszal

– idegenvezetés

– csődbiztosítás

– 2 éjszaka *** csillagos szállodában

– a belépti díjakat: Betléri kastély, Andrássy-mauzóleum, Dobó István síremléke, A leleszi prépostság kolostorépülete, hajózást, Andrássyak kastélya Homonnán, Rákóczi-kastély, Szent Erzsébet-dóm.

Mit NEM tartalmaz az ár?

– az UNION utazási biztosítást – 7,50 EUR / 3 nap

– az egyágyas szobafelárat – 20 EUR / 2 éjszaka

– a kisgéresi borkóstolót + a vacsorát és a géresi bélest – 14 € (tartalmazza a köszöntő házi pálinkát, 4 fajta bor kóstolsása, 2 fajta “bélest” (helyi különlegesség), a házi bográcsgulyást kenyérrel, valamint egy rövid műsort is.)

hirlevel_web_banner_1_347.jpg

Új Nő csapata
Cookies