Egy márciusi szlovák felmérés alapján, a nők tiszta keresete 928, a férfiaké 1228 euró. Tehát a nők átlagosan 300 euróval kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

A felmérésre rácsatlakozott egy másik is, ahol gyerekeket kérdeztek: mit gondolnak, hogy mi a nő és a férfi feladata? A gyerekek a nőknél az első három helyre háztartási teendőket pozicionáltak, és csupán a negyedikre a munkába járást. A férfiaknál egyértelműen első helyen volt a munka.

ki-keres-tobbet-kezdo.jpg
(© Gemmy Woud-Binnendijk)

Aki kimarad, az lemarad

A nők általánosságban azért is keresnek kevesebbet, mert a gyermekek gondozásával kiesnek a munkából: s aki kimarad, az lemarad. Visszatérésükkor kevesebb az önbizalmuk, nem mernek többet kérni. S ha beteg a gyerek, a nő marad otthon. Több férfi dolgozik olyan szférában, ahol jobbak a kereseti lehetőségek, a nők inkább az alulfizetett szakmákban dolgoznak. Amint megjelennek a nők egy területen, az annyit jelent, hogy ott csökken a jövedelem. Ebben az is benne van: a nőkkel ezt meg lehet csinálni.

Megdöbbentő, de Svájcban 1971-ben (nem, nem elírás) kaptak a nők először szavazati jogot. A 20. század elején még az sem volt legális, hogy a nőnek bevétele legyen.

A Covid–19 után minden más lett!

A felmérés a világjárvány utáni hatásokat vizsgálta. Tény, hogy a nők kevesebbet keresnek, de a spórolós számlájukon 8%-kal több megtakarított pénz van, mint a férfiaknak. A világjárvány alatt a nők rádöbbentek, hogy kevés a tartalékuk, és visszafogták a költekezést, óvatosabbak a nagyobb kiadások terén. A nők 86%-a befektetések terén pénzügyi tanácsadóhoz fordul, ezért is rendelkeznek több megtakarítással.

Fiatalon a nyugdíjra spórolni?

Igen. A hazai nyugdíj kétpilléres. Aki eléri a nyugdíjkorhatárt, két pillérből számíthat ellátásra. (A harmadik pillér önkéntes, ez a nyugdíjbiztosítás.) Így a jövő nyugdíjasának akár három részből is állhat a nyugdíja. Az első részt a szociális biztosítótól kapja majd, a másodikat magánpénztártól, a nyugdíjspórolásából. Eleinte mindkét pillér kötelező volt. A nyugdíjpénztárak svájci nyugdíjakat ígértek, ezért is léptek be sokan a 2. pillérbe. Mára kiderült, hogy a rendszer sokak számára előnytelen, így lehetővé tették, hogy ők távozzanak onnan. Nem egyszerű tehát kiigazodni a nyugdíjcélú megtakarítások világában.

minden_reggel_ujno.sk.png

BESZÉLJÜNK AZ ANYAGIAKRÓL! – INTERJÚ PÓSFAY PÉTER PÉNZÜGYI TANÁCSADÓVAL

Miért lesz valakiből pénzügyi tanácsadó? – kérdezzük Pósfay Pétertől (Béke), aki hatodik éve dolgozik pénzügyi tanácsadóként. Pósfay Péter (33)  Békéről származik, a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen végzett. Ám csakhamar rádöbbent, hogy a pénzvilág az ő igazi terepe. Hat éve pénzügyi tanácsadóként dolgozik a Partners Group SK-nál.

beszeljunk-a-penzugyekrol-kezdo.jpg
(© Gemmy Woud-Binnendijk)

– A hétköznapi embereknek szerettem volna segíteni – kezdi. – Mindig olyan témák érdekeltek, amelyek a dolgok jobbá tételéről szólnak.

– Mire gondolsz pontosan?

– Hamar rájöttem, mennyire fontos a pénzügyi tudatosság a mai világban. S itt jönnek képbe a profi pénzügyi tanácsadók, akik segítenek eligazodni e téren. Számomra kiváltság egyéni pénzügyi tanácsadóként dolgozni. Nagyon örülök, mikor ügyfeleimmel megélhetem a pénzügyi fejlődést, és a váratlan eseményeknél látom a család pénzügyi stabilitását. Igazság szerint mindig izgattak a számok mögött rejlő összefüggések. Nemrégiben jött a hír, hogy a nyugdíjkorhatárt 70 évre tervezik kitolni. Kiszámolták, hogy mennyi gyerek született az elmúlt tíz évben – nagyon kevés –, s tudjuk, hogy nekik kellene dolgozni majd a nyugdíjasokra, akik viszont sokan lesznek. S máris nem jön ki a matek, nem leszünk képesek kitermelni majd a szüleink nyugdíját: ezért fontolgatja az állam a nyugdíjkorhatár megemelését. A számok nem hazudnak. Számunkra az egyetlen megoldás, ha, úgymond, átvesszük az irányítást az életünk felett, és felelősségteljesen készülünk a nyugdíjas korunkra. Mégpedig befektetésekkel, nyugdíjcélú megtakarítással, a 2. és a 3. pillér beállításával – a 3. pillért az önkéntes nyugdíjbiztosítás képezi. Itt jön a képbe a pénzügyi tanácsadó, aki ebben is tud segíteni.

Ma nincs ember, aki megbízható tanácsadó nélkül kiigazodna a hitelek világában. Régen az emberek spóroltak, óvatosan vettek fel hitelt. Ma már Szlovákiában több a kölcsön, mint a megtakarítás.

– Ha tanácsot kér tőled valaki, aki szeretné a jövőjét bebiztosítani, fizet érte?

– Angliában vagy Amerikában, mikor egy tanácsadó analízist készít, azaz felméri ügyfele anyagi helyzetét, és kidolgoz egy pénzügyi tervet, vagyis magát a megoldást, az több ezer euróba kerül. Nálunk ez díjmentes, a mi jutalékunk a pénzügyi intézményeket terheli. Tehát, ha jelzáloghitelt intézek, azt ingyen és bérmentve teszem; az ügyféltől cserébe annyit kérek, hogy másoknak is beajánljon, amennyiben elégedett velem.

– Hogy készül egy pénzügyi terv?

– Először leülünk az ügyféllel, és megismerkedünk. Beszélünk a közeli vagy távolabbi célkitűzéseiről – szeretne házat építeni, vállalkozást nyitni. Sokan nem gondolnak arra, mi lesz, mikor nyugdíjba vonulnak, pedig fontos lenne. Én erre mindig felhívom az ügyfeleim figyelmét, és készülni kezdünk rá, például nyugdíj-előtakarékossággal. A jó tanácsadó meggyőző érveket ad, mi miért jó; ha arra van igény, optimalizálja a havi törlesztőrészleteket, hiszen egy embernek ma már több hitele is lehet. Rengeteg olyan kliensem van, akinél látványos megtakarítást sikerült elérni: a végén kiderült, hogy a rendszeres, havi 1300 eurós törlesztése megoldható 500 euróból is. Egy keresetnyi a különbség.

– S ebben hol az a bizonyos „de“...? Mert mindig van de!

– Igen, kitolódik a futamidő, de indítunk más befektetéseket is spórolás céljából. Hosszú távú célunk ezzel a végtörlesztés, a teljes visszafizetés. Igazság szerint ma már az sem egyszerű, ha valakinek személyi kölcsönre van szüksége, mert nehéz kiigazodni a termékajánlatok között. A jó pénzügyi tanácsadó tudja, hogy egyes bankok milyen feltételekhez kötik a személyi kölcsön igénylését. Mindenki azért dolgozik, hogy pénzt keressen, de én csak azt tudom mondani: nem az a legfontosabb, hogy ki mennyit keres, hanem az, hogyan bánik a pénzével. Van ügyfelem, aki havi 500 euróból 200-at megspórol, s olyan is akad, aki havi 5000-ből 5300-at költ. Vannak, akik a jelennek élnek, és nem gondolkoznak előre. A vége a csőd. Sajnos, a felelőtlen költekezés is okozhat gondot, de az is, mikor valaki fogához veri a garast. Sokan azért kötik le a pénzüket, mert így akarják magukat megóvni a túlköltéstől, amire hajlamuk van – aztán évekig nem férnek hozzá a pénzükhöz.

beszeljunk-a-penzugyekrol-posfay-peter.jpg
Pósfay Péter

– Általában csak akkor fordulunk pénzügyi tanácsadóhoz, mikor körmünkre ég a gyertya...

– Mi itt még nem szoktunk hozzá a kapitalista rendszer pénzügyi fogalmaihoz. A korábbi rendszerben nevelkedett generáció úgy gondolkodik, hogy „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér“. A fiatal generáció pedig hozzászokott, hogy a korlátlan likviditás kora van: költs, fogyassz korlátlanul, hisz fizetőképes vagy, hisz ott vannak a kölcsönök. 

Olvass tovább: Beszéljünk az anyagiakról! – Interjú Pósfay Péter pénzügyi tanácsadóval

–varga–
Cookies