Nemrégiben valaki feltette a kérdést: miért néz ki a Kisjézus kopasz öregembernek a régi, középkori képeken? Miért ábrázolták koravén arccal? Akkoriban talán nem tudtak festeni a festők, vagy a kisgyerekek nem ülhettek modellt? 

A kérdést nemrégiben egy angol kutató válaszolta meg. „A ronda babák jól elhatárolják a középkort a reneszánsztól.“

kisjezus-oregember.jpg

Két oka is van annak, hogy a Madonnák kezében ronda öregembereket látunk. A portrékat általában az egyház rendelte meg a festőktől. A középkorban pedig azt tartották, hogy Jézus már kész emberként jött a világra, nem mint egy kisbaba. Ez volt a homunculus, „kis ember“ elmélet. Így aztán ezeken a képeken a Kisjézus úgy nézett ki, mint egy enyhén kopaszodó pátriárka, s nem úgy, mint egy babácska.

Ez az ábrázolás aztán általános lett a festészetben, előírás és elvárás. Ám nem ez az első eset, hogy a művészek előírt konvenciók alapján festenek, és még jónak is tartják a műveket. (Az egyiptomi képeken például csak kitekert testeket láthatunk: a lábakat oldalról, a testet elölnézetben, a fejet ismét oldalnézetben ábrázolták. Sok-sok száz évig.)

A középkori művészeket sem érdekelte a valóság, és nem a valóságnak megfelelően akartak festeni. Végül a reneszánsz ültette ismét trónusra az édes kis csöppségeket. Sőt, a babák és a gyermekek az ártatlanság szimbólumai lettek, többé már nem tartották őket „bűnben fogantaknak“, és nem erőltették, hogy öregemberes arccal szerepeljenek a vásznakon.

Szép babák

A „raffaelmadonna“ ma fogalomnak számít. Raffaello a Madonnáit szelíd és kerek arccal festette meg, mindig magasztos tökélyt sugároznak. A festőnek meghitt stílusa volt, nem gyötörték mély gondolatok, ezért élete is gondtalan volt. 17 évesen már érett művésznek számított Firenzében. „Amihez nyúl, abból szépség és harmónia lesz“ – írták róla. A pesti Szépművészeti Múzeum őrzi az Esterházy Madonnát.

hirlevel_web_banner_1_289.jpg

A képet 1508-ban festette Raffaello. Aztán kétszáz évig a pápák tulajdona volt, majd odaajándékozták a magyar királynak, III. Károlynak – s onnan került később Esterházy Miklós herceghez, aki a gyűjteménye számára megvásárolta. 

A kép az egész alakos Madonnát ábrázolja, a sziklán ülő gyermek Jézussal. A kép bal oldalán a kis Keresztelő Szent János egy fóliánst olvasgat, miközben a gyermek Jézus és édesanyja odaadóan figyeli. A kép igazából befejezetlen, Madonna arcát azonban a festő szépen kidolgozta – és ahogy látjuk, a gyermek Jézus is igazi bájos kisgyermek.

madonna-esterhazy-raffaello.jpg

Érdekesség, hogy a képet 1983-ban ellopták, több más képpel együtt. A „nagy magyar képlopás“ során magyar kisstílű tolvajok és olasz maffiózók az erkélyen keresztül betörték az ajtó üvegét, és bemásztak a múzeumba. Végül a kép Görögországból került elő egy telefonhívás nyomán: egy kolostorban találták meg.

 

–néva–
Cookies