Mi, nők mivel nem csak szeretnénk jól érezni magunkat a bőrünkben, de valljuk be, szeretnénk tetszeni, hódítani, csábítani, megtartani. Méregetjük a kilóinkat, centijeinket, csoportos tornára jelentkezünk, minden új mozgást kipróbálunk – egészen addig, míg áldott állapotba nem kerülünk. Akkor hirtelen minden, ami addig fontos volt, másodlagossá válik. Tétován nézzük az edzőcipőnket...

Vajon ajánlott ilyenkor a sport? És, ha igen, akkor milyen formában? Mit tehetünk azért, hogy fittek maradjunk a babavárás időszakában? Kérdéseinnkel megkerestük Slávik Évát, a komáromi Selye János Egyetem Testnevelés Tanszékének oktatóját, aerobik szakedzőt, a Flowin torna hazai bevezetőjét, aki maga is anyai örömök elé néz. És a tornán kívül – saját boldogságáról is mesél! 2013-as ÚJRAOLVASÓ cikkünkben ezt az örökké aktuális témát boncolgatjuk.

kismamakent-is-csucsformaban-belso.jpg

– A várandóság alatt is fontos a rendszeres testmozgás – kezdi magyarázni Éva. – Ugyanis erősíti a hátgerincet, az izmokat és javítja az izomtónusát. Azoknak a kismamáknak azonban, akik előtte nem sportoltak, nem ajánlott hipp-hipp hurrá kismamatornába fogni. Nekik a gyaloglást, úszást, kismama jógát, valamint a speciális terhességi tornát tudnám ajánlani, melyet szakember felügyelete mellett végezhetnek. Aki viszont heti rendszerességgel járt tornázni, annak nem ajánlott hirtelen abbahagynia a testedzést, kivéve, ha valamilyen kockázati tényező miatt nincs orvosi-nőgyógyászati ellenjavallat.A szervezet hozzá van szokva a mozgás kiváltotta fizikai, élettani változásokhoz, és a megvonás különböző tüneteket (feszültség, idegesség, fokozott hangulatingadozást ) okozhat.

– A nők körében az aerobik mellett egyre divatosabb a Body Zóna, a Kangoo, a Flowin, a Body Forming, a Step aerobik, a Hot Iron: ezeket ket személy szerint te is oktatoz. Van ezek közt olyan, amit nem javasolsz?

– Amikor kiderült, hogy babát várok, a Flowin szövetség orvosai azonnal megtiltották, hogy tovább tartsak edzéseket, mivel ez a mozgásfajta olyan statikus elemekből, csúsztatásokból áll, melyek nemcsak az ízületi szalagokat, de a méhtartó szalagokat is igénybe veszik. Persze alig várom, szülés után újra kezdjem! A Kangoo Jumps sem ajánlott, annak ellenére, hogy a speciális cipők felfogják a rázkódást, csillapítják a rezgéseket. A babát ugyanis nem ajánlott hatvanpercnyi folyamatos rázkódásnak kitenni. A nagysúlyok emelgetése sem ajánlott kismama korban: éppen ezért a Hot Iron edzéseket is kolléganőm, Anita tartja helyettem. Zsírégető pulzusszámra, illetve magasabbra beirányozni az edzéseket már meggondolandó, mert ilyenkor már az erek is tágulnak. A szervezet oxigénellátása sem folyamatos, ha kapkodva szedjük a levegőtv. A kondíciót lehet növelni, de a zsírégetést a szülés utáni időszakra kell hagyni!

Vendégeimnek azt szoktam ajánlani, hogy váltsanak aerobikra, de ott is személyre szabott tornaprogram alapján mozogjanak. Hagyják ki azokat a hasizomgyakorlatok, amelyeknél a méh veszélyeztetve lenne, valamint a magas pulzusszámú és a magas intenzitású gyakorlatokat. Súlyzókból pedig legfeljebb az 1 – 1,5kg-sak ajánlottak. Ilyenkor már nem a zsírégetés, a nagy tónusú alakformálás a cél, hanem az általános erőnlét fenntartása. 

– Mindez, amit elmondtál, mind a három trimeszterre érvényes?

– Még ha a várandósság nem is betegség, hanem a női lét egyik csodálatos állapota, megkövetel egyfajta életmódváltást. Ráadásul sok nőnek okoz gondot a teherbeesés, és egyre többen és egyre fiatalabb korban panaszkodnak különböző nőgyógyászati problémákra. Ezért én úgy gondolom, hogy az első trimeszterben, amikor a terhességgel járó élettani változások egyébként is megviselik a kismama szervezetét, mindenféle aktív, megerőltető edzést jobb kihagyni. Még én is, aki lassan két évtizede napi 7-8 órát mozgok aktívan, sem mertem kockáztatni. Ilyenkor történik ugyanis az embrió beágyazódása, a méhlepény – méhburok kialakulása, majd megtapadása és a magzat összes létfontosságú szervének a kialakulása. Orvosi szempontból is ez a legveszélyeztetettebb időszak, hiszen a spontán vetélések 70%-a erre az időszakra esik. A második trimeszterben aztán, amikor a nők általában egyébként is úgy érzik, hogy tele vannak energiával, már fokozatosan, heti egy-két órát lehet edzeni. A terhesség utolsó szakaszában viszont megint ajánlott kicsit visszafogni a tempóból. Ilyenkor a megnövekedett pocak is sok mindenben korlátozza az embert. Megemlítenék még valamit, amire sokan nem gondolnak. A magzat már a méhben hallja a külvilágból beszűrődő hangokat! A kellemes anyai hang, a lágy zene megnyugtatja. a nagy ricsaj, a lárma, a hangos zene viszont nyugtalanító hatással van a magzatra. Ezért ajánlott olyan helyre menni tornázni, ahol a hanghatások elfogadható szinten vannak. Én az edzések után halk zenével, aromaterápiával pihenek.

– A kevesebb mozgás, és a nagyobb étvágy mellett hogyan lehet elkerülni a nem kívánt, egészségtelen súlygyarapodást?

– Az ideális súlygyarapodás a terhesség alatt 10-15 kg, a kismama kiinduló testtömegétől függően. Nem ritka, hogy sokan harminc kilókat felhíznak! Nem gondolnak arra, hogy milyen keserves is lesz ezektől a kilóktól megszabadulni. Nem csupán a külsőnk miatt, de saját magunk és a baba egészsége miatt is fontos meggondolni, hogy miből mennyit fogyasszunk. Attól, ha valaki megeszik fél tortát, még nem fog jobban fejlődni a bébi! A fehér cukrokat és a szénhidrátokat egyébként is ajánlott száműzni az étrendünkből. Ha valaki „kívánós” és édességre van gusztusa, a legjobb, ha fehér cukor helyett szőlőcukorral vagy mézzel édesít, illetve aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat nassol. Fontos, hogy tartsuk be a napi ötszöri táplálkozást, fogyasszunk vitaminokban, rostokban gazdag tápanyagokat: de ne együnk kettő helyett! Kis odafigyeléssel, racionális étrenddel egy sereg kellemetlenségtől – terhességi diabétesz, magas vérnyomás, striák – megkímélhetjük magunkat.

elofizetes_uj_no_0.png

– Kevés nő nyeri vissza a terhesség előtti alakját anélkül, hogy ne tenne érte valamit. Mikor ildomos elkezdeni az alakformálást?

– A szülés utáni első hat hétben semmiképpen nem ajánlatos a testedzés, mert a méhnek és a szervezetnek is szüksége van regenerálódásra. Én semmiképpen nem ajánlanám négy hónapnál korábban a sport elkezdését. Akkor viszont szép lassan nekikkezdhetünk, függetlenül attól, hogy szoptatunk-e még... Ez esetben persze szerezzünk be egy jó minőségű sportmelltartót!

– És mindez, amiről beszélgettünk, független a kismama korától?

– Mindez nem korfüggő. A kismama általános egészségügyi állapota a döntő. Én most – nem titok: 39 évesen! – gondtalanabbul viselem a terhességet, mint tizenkét évvel ezelőtt, amikor a kislányomat, Éva Fannit vártam. Azt, hogy az utóbbi években minden szempontból jobban odafigyelek magamra, az orvosi eredményeim is tükrözik. Bár lehet, hogy csak a boldogság, az a belső béke teszi, ami most bennem van: nem tudom... Nagyon vágytunk erre a babára! 

– Nem volt benned félelem: közel negyven évesen gyermeket vállalni?

– Nem. És nem azért, mert tudom, hogy nem én leszek az egyedüli ötvenes anyuka a szülői értekezleteken. Ma a karriert építő nők nagy része később vállal gyermeket. És én egy olyan társsal vállaltam, akire tudom, jóban-rosszban számíthatok! Harmincöt éves koromban talált rám az a mindent elsöprő szerelem, amivel az ember általában csak a könyvekben, romantikus lányregényekben találkozik. Meglátni és megszeretni! Két hónappal a megismerkedésünk után kiléptem a tízéves házasságomból, majd párom az övéből. De hiába volt már mindkettőnknek gyermeke, úgy éreztük: egy ekkora szerelemből új életnek kell fogannia. Nagyon-nagyon akartuk. Talán túlságosan is. És amikor már kezdtük feladni a reményt, kimúlt belőlünk a görcs, és két év után megérkezett a kis pocaklakó. Alig mertem elhinni. Kell ennél nagyobb öröm? 

Janković Nóra
Cookies