Kórósi Zalán (28) Nagymegyeren született, ott nőtt fel, programozó. Nemrégiben menyasszonyával, Tamarával kulcsrakész bungalót vásároltak Dunaszerdahelyen.

Hosszú keresés után bukkantak rá álmaik otthonára, amiről azóta is csillogó szemmel mesélnek. Milyen előnyei vannak a napjainkban igencsak divatos „bunginak”? – kérdezzük Zalánt.

feluton-kezdo.jpg

– Húszévesen egy pozsonyi albérletben laktunk – kezdi. – Idegen bérlővel osztoztunk az aprócska lakáson, mert így volt csak költséghatékony két fiatal egyetemista számára. Telt-múlt az idő, többször költöztünk, de sehol sem éreztük otthon magunkat. Kicsit fullasztó érzés volt, hogy idegen tető van a fejünk felett. Egyértelmű volt a döntés: saját ingatlant kell vásárolni.

– A panel nem volt opció?

– Mindketten családi házba születtünk, felnőtt éveinket pedig különböző panellakásokban töltöttük. Megtanultuk, hogy mit jelent a diszkomfortság érzése, mikor kényelmetlen a másiknak, amit te csinálsz, neked meg az kényelmetlen, amit a szomszéd csinál. Vágytunk a saját házra, a kis fűre körülötte. Nyilván a családi házban a munka is több, valamit mindig reparálni kell, de mi ezt boldogan vállaljuk. Az én házam az én váram!

– Mennyi időbe telt megtalálni álmaitok otthonát?

– Hihetetlen, de két évig kerestük, mire megtaláltuk az igazit. Kellett, hogy mindkettőnknek tetsszen, hiszen házat és családot tartani egy életre szóló döntés. Ez volt az első olyan ház, amelynek az elrendezése megfelelt az elvárásainknak. Dunaszerdahelyen telepedtünk le, a város pont félúton található Nagymegyer és a pozsonyi munkahelyeink között.

Manapság lehetetlen hitel nélkül ingatlant vásárolni. Illetve le kellett tenni egy bizonyos összeget önrész gyanánt, szóval nem árt, ha az ember nagyobb megtakarítással vág bele a hiteligénylésbe. Szóval kell, hogy a család is besegítsen.

– Gondolkoztatok régi házon is?

– Igen. Viszont abba addig nem szabad beköltözni, míg nincs felújítva. Nehéz malteroskanalakkal együtt élni. Különben is, nekünk ketyegett az óránk: lassan megérkezik a kislányunk. A mostani variánssal felhelyezzük a tortára a dekorációt, az előzőnél viszont a tortát is nekünk kellett volna megsütni. Majdnem az összes szomszédunk önerőből építkezik, tisztában vagyunk a nehézségekkel. Egy kész ház esetében utólag nem lehet „finomhangolni”. Ezért fontos, hogy olyat válasszunk, melynek fekvése, elrendezése optimális.

– Mi történt a választás után?

– Én a legszívesebben már abban a pillanatban beköltöztem volna a mi kis „bunginkba”. Viszont tizennégy fok volt a beltéri hőmérséklet. Két napot kellett várni, így is az első éjszakát pokrócok között töltöttük, két régi matracon. Nem számított, végre valahára volt egy saját házunk!

– Mi mindent kellett még befejezni?

– Az összes szoba üres volt. Ágyat, konyhabútort vagy ruhásszekrényt nem nehéz venni, viszont éppen karantén alatt voltunk. Nagy kihívást jelentett még az elektromos redőnyök beszerelése, mivel a vezetéket a padlásról kellett lehúzni. Később el kellett dönteni, hogy először konyhabútort rendelünk, vagy kiütjük a páraelszívó nyílását. Majd fel kellett töltenünk plusz földdel az udvart, nehogy a kutyusunk kiássa magát az utcára. Triviális problémák ezek, de két tapasztalatlan ember számára korántsem egyszerű a kivitelezés. Fogas kérdés még egybehangolni a szakmákat: melyik mestert hívjuk előbb? Szóval, ehhez is érteni kell, nem csak a számítógéphez. (Nevet.)

minden_reggel_ujno.sk_13.png

– Kötöttetek kompromisszumot?

– Hogyne! Háromszög alakú a telek, a ház középen helyezkedik el, jóformán kettéosztja a telket. Mindenképpen szeretnénk még egy szintet ráhúzni, ha bővül a család, mert nagy álmom az emeletes ház. Ha megtehetjük, miért ne terjeszkedjünk?

– Ti vagytok az első lakók az utcában. Jó ez?

– Az utcát a környéken nem ismerik. A kézbesítővel és a futárszolgálattal navigációs játékot játszunk telefonon, hogy kitaláljanak hozzánk. Az első pár hónapban nem vitték el a szemetet, és nem hozták ki a postát. Minden alkalommal felhívtam a felelős szerveket, és illedelmesen bemutatkoztam. Karantén idején ez sem volt egyszerű, a városháza zárva tartott. Mégis azt mondom: jól döntöttünk. Rengeteg időt és energiát megspóroltunk azzal, hogy kulcsrakész házat vettünk. Szeretünk itt élni!

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk