Van, amikor egy plasztikai műtét nem annyira a hiúságot, mint inkább a „normális” kinézetet szolgálja. Nem cicababa az, aki elvégezteti, és nem hatalmas kacsaszáj a cél, hanem a komfortos kinézet. Lássuk, mit kell tudni a zsírcsomóról, vagyis a lipomáról!

Bár elsőre visszataszítónak és félelmetesnek tűnhet egy lipoma, inkább esztétikai problémát jelent. Olyan jóindulatú daganatról (zsírcsomóról) van szó, amelyik a bőr alatti zsírszövetekben fejlődik ki. Többnyire a törzsön, a karokon, lábakon és a lágy részeken jelenik meg, s jellemzően izoláltan, egymagában növekszik. Ha több lipoma is előfordul testszerte, akkor lipomatózisról beszélhetünk.

1_2.png

A zsírcsomókra való hajlam akár öröklődhet is a családban. Mivel egyáltalán nem tisztázott, miért alakulnak ki, így olyan módszer sem létezik, amely megakadályozhatná kifejlődésüket. Bár a legtöbb kis csomó valóban „csak” a szemnek zavaró, érdemes odafigyelni, ha felfedezünk magunkon egy-egy ilyen elváltozást. Ha folyamatosan növekszik, hatással lehet az idegekre, az ízületekre vagy az erekre. A mélyen ülő lipomák pedig – amelyek a kötőszövetek, izmok között találhatók – elzáródást és vérzést is okozhatnak. Semmiképpen ne próbáljuk otthon, házilag eltávolítani! Mindenképpen érdemes először bőrgyógyásszal megnézetni a csomókat, hiszen csak ő tudja eldönteni, hogy az elváltozás egyáltalán lipoma-e, s hogy melyek lesznek a további lépések.

Vágjunk bele!

Ha a bőrgyógyász szerint valóban lipomáról van szó, s a páciens kéri a zsírcsomó eltávolítását, akkor a következő lépés a megfelelő szakember kiválasztása. Semmiképpen ne bízzunk meg olyan orvosban, akinek nincs megfelelő képesítése. Bár egyszerű műtétről beszélünk – csakis sebész vagy képesítéssel rendelkező bőrgyógyász végezheti el a beavatkozást! A műtét után előfordulhat véraláfutás, hegesedés, időleges dudorodás, extrémebb esetekben fertőzés vagy gyógyulási nehézség. Ezek kezeléséhez pedig képzett szakemberre van szükség!

A lipomaeltávolítás leggyakoribb és leghatékonyabb módja a kimetszés. Ilyenkor egyszerűen kivágják a csomót, a nagyobb lipomák esetén pedig helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Sok sebész azonban inkább a „kinyomó” technikát részesíti előnyben: a lipoma körül apró bemetszéseket ejtenek, majd kinyomják a zsírcsomót. Ez kevésbé észrevehető heget eredményez.

lipomakez.png

A képen a lipoma látható.

A végén néhány öltéssel bezárják a bemetszéseket, megtisztítják a műtét helyét, és kötést tesznek a kezelt területre. Vannak olyan esetek, amikor a lipoma túl nagy: így a sebészek a hosszabb metszés és a csúnya heg helyett inkább a zsírleszívást ajánlják. A szakvélemények szerint azonban ez a módszer nem 100%-os: sokszor a zsírcsomó egy része ilyenkor a bőr alatt marad. Nagyobb az esélye annak, hogy a probléma egy éven belül kiújul. A műtétek után a zsírt minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, hogy biztosan kizárják a rosszindulatú daganatok lehetőségét.

hirlevel_web_banner_2_142.jpg

Tippek!

  • Az eljárás előtt érdemes lezuhanyozni vagy megmosakodni antibakteriális szappannal – hiszen ezzel is csökkenteni lehet a fertőzés veszélyét.
  • A lipoma körüli bőr leborotválását hagyd az orvosokra: ne távolítsd el a műtendő területről a szőrt!
  • Ha nyugtatót kapsz, vagy altatást kérsz a műtét során, kövesd az evésre, ivásra vonatkozó utasításokat. Általában a beavatkozás előtt 6 órával már semmit nem fogyaszthatsz. Akkor is jó, ha melletted van egy családtag, aki hazavisz, ha csak helyi érzéstelenítést kapsz!
  • Mindig pontosan tájékoztasd az orvosodat, hogy milyen gyógyszereket szedsz: csak így tudja kizárni az esetleges szövődmények kialakulásának lehetőségét!

18.png

Már többször is említettük, hogy alacsony kockázatú műtétről van szó: rövid lábadozási időt igényel. Ám okozhat némi kellemetlenséget. Egy ideig – a varratok miatt – ne érje víz a kezelt területet. Ez fontos, nehogy kiforduljon a seb! A véraláfutás, a duzzanat teljesen normális jelenség. Sőt, vannak, akik fájdalom helyett zsibbadást éreznek. Erős fájdalom esetén, a duzzanat növekedésekor vagy a terület puhává válásakor mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a sebészeddel! Az orvostól függ, hogy felszívódó vagy hagyományos varratot alkalmaz (ez utóbbit nagyjából öt napon belül el kell távolítani). Az edzés és a komolyabb fizikai megterhelés tilos a gyógyulás alatt!

A lipomaeltávolítás végleges. Ha nagyobb kiterjedésű csomó került eltávolításra, akkor fennáll az ismétlődés veszélye. Méretük miatt ezek viszont lassan növekszenek, így öt éven belül nem kell kiújulásra számítani. Ha mégis megtörténik, akkor a beavatkozás újra megismételhető.

Summázat: A lipomaeltávolítás inkább esztétikai, mint egészségügyi célokat szolgál, s mivel egyáltalán nem veszélyes műtét, mindenképpen megéri az apró kellemetlenséget. Hiszen eltávolítása után jobb közérzettel és nagyobb önbizalommal pillanthatunk majd a tükörbe!

Varga Virág