AZ ÚJ NŐ KONYHÁJÁBÓL! A lecsót Fehér Béla író hirdette ki a magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosának, Krúdy Gyula szerint pedig nyáron paprikát és paradicsomot kell enni, télen azonban lecsót! Ha híres íróinknak jó volt, jó lesz nekünk is!

A kertekben csak úgy piroslik a paradicsom, harsog a paprika, a cukkini és a tök szára pedig kígyózva futja be a kiskert minden zegét-zugát. Nincs más dolgunk, mint karunkba kapni egy hatalmas fonott kosarat, jól megszedni a nap utolsó erejével érlelt kincsekkel, majd a napsugarakat befőttesüvegbe tölteni.

lecso-logo-nelkul.jpg

Készítsünk hát lecsót! Bármilyen zöldség eltehető: a paradicsom és paprika szinte alapkövetelménynek számít, ám a lecsónál soha semmi nincs kőbe vésve – bátran használjuk a fantáziánkat!

Hagyományos lecsó

A lecsó az egyik legjobb dolog: rohanós téli hétköznapokon, amikor éppen semmi nincs a hűtőszekrényben, csak előkap az ember egy üveg lecsót a polcok mélyéről, beleüt a serpenyőbe egy-két tojást, és máris kész az ebéd!

Hozzávalók:

2-2,5 kg paradicsom
4 kg paprika (minden kiló paradicsomhoz 2 kg paprikát érdemes számolni)
6 nagyobb fej vöröshagyma
olaj
só, bors

erős paprika ízlés szerint

Elkészítés:

Ha nem szeretjük a paradicsom héját, akkor a zöldséget 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, könnyedén lehúzzuk a héját, majd kisebb darabokra szeleteljük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és felforrósított olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd időnként kevergetve lassú tűzön addig főzzük, míg meg nem puhul. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot is, és addig rotyogtatjuk a tűzhelyen, amíg meg nem puhul az összes zöldség. Ha késznek érezzük (van, aki roppanósabban, van, aki puhábban szereti benne a paprikát), tűzforrón az alaposan elmosott üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban, letakarva hagyjuk, hogy kihűljön.

A lecsót mindenki máshogyan szereti, és más alapanyagokból is készíti el, így az összetevők arányai teljes mértékben az ízlésünkre vannak bízva. Elrontani pedig lehetetlen! Éppen ezért a leírt hozzávalók és mennyiségek szabadon variálhatók!

,,Éppen ebből van sok a kertben” lecsó télire

Az alábbi receptben kicsit mindenkit kreativitásra biztatunk: tegye el azt lecsónak, amiből éppen rengeteg terem a kiskertjében! Nálunk otthon például minden méteren cukkinibe, padlizsánba és csillagtökbe botlani (ellenben a paprikából és a hagymából már kifogytunk). Így aztán forradalmasítottam a lecsót, most pedig hirtelen felindulásból elkövetett (nehogy már megromoljon) lecsóreceptemet osztom meg az olvasókkal. A leírt mennyiségek csak irányadó jellegűek.

lecso-rajz-kezdo.jpg

Hozzávalók:

4 kg paradicsom
2-3 db csillagtök
2-3 db cukkini
padlizsán ízlés szerint

Elkészítés:

A paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk (ha nem szeretjük a héját, akkor 1-2 percre forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk). A cukkinit, a csillagtököt és a padlizsánt meghámozzuk, eltávolítjuk a magjait, majd felkockázzuk. Egy nagy fazékba rakjuk az összes zöldséget, megsózzuk, majd lassú lángon kezdjük melegíteni, hogy a paradicsomnak elég ideje legyen levet engedni. Ha már kellően sok lé van rajta, akkor addig főzzük, amíg a csillagtök meg nem puhul – ugyanis ennek a zöldségnek kell a legtöbb idő ahhoz, hogy készen legyen. Gyorsabban elkészül, ha kicsit bugyog, azonban ne forraljuk fel! Ha az összes zöldség megpuhult, tiszta befőttesüvegekbe töltjük, majd jól bebugyolálva egy takaróba száraz dunsztba helyezzük. Megvárjuk, míg teljesen ki nem hűl: ez 2-3 nap.

Kapcsolódó írásunk: Palackba zárt gyümölcsöskert

Varga Virág