A férfiak sírását ma mindenki másként értelmezi. A férfiak nem sírnak, s pont ettől toxikusak... De nem is akarnak sírni, amivel csak gyötrik a környezetüket, mert igazából sírnának. Viszont egy férfinak az érzelmeivel nem lehet baja, hisz a férfi kemény. Mérgező férfiasságnak mindenesetre azt tartjuk, mikor a férfiak nagyon férfiasan akarnak viselkedni, mert ezt várják el tőlük.

De ez nem jó sem nekik, sem a nőknek. A minap az egyik ismerősöm férje és annak barátai befizették egyik kollégájukat egy prostituálthoz (a fiú még szűz volt). Azt hitték, ezzel minden problémáját megoldják – ám semmit nem oldottak meg. Az eset pont azt mutatja, hogy ilyen csak a férfiaknak juthat eszükbe: hisz ahelyett, hogy megkérdezték volna a fiútól, mi a baja, egy praktikus megoldással le akarták tudni az egészet.

lehet-e-mergezo-a-ferfi-kezdo.jpg

Ám a fiúnak nem a szüzessége volt a legnagyobb baja, az csak egy tünet volt: egyszerűen nem tudta, hogyan kell a lányokhoz közeledni. Apja elhagyta gyerekkorában, az anyja pedig reggeltől estig robotolt, vagy ha nem robotolt, akkor búslakodott és ivott. Mindenesetre a fizetett nő sem tanította meg a fiúval, hogy milyenek a lányok, sőt: inkább kialakított benne egy fensőbbséges gőgöt. A férfi fizet, a férfi parancsol! Azt hitte, ha durváskodni fog, a lányok meghunyászkodnak. Vett egy fényes autót is, hisz arra buknak a nők: s most már, ha elviszi őket autókázni, ott azt tehet velük, amit akar. Hisz ő van felül.

Tavaly nyáron Emmanuel Macron francia elnök bement az országos rögbibajnokságot frissen megnyerő Stade Toulousain öltözőjébe, hogy gratuláljon a csapatnak. Az ünneplő játékosok egy üveg sört nyomtak a köztudottan nagy sportrajongó Macron kezébe, aki a hangulat hevében 17 másodperc alatt kiürítette az üveget. Az esetről videó is készült, amelyet egy zöldpárti képviselő így kommentált: „Egy képen a toxikus maszkulinitás és a politika.” Ez a kis történet jól szemlélteti a mai kor alapvető problémáját, a fogalmak összemosását – miáltal egy 355 ml-es sör legurítása ma már mérgező maszkulin tettnek számíthat.

Kórkép

Mit értsünk tehát mérgező férfiasság alatt? Elsősorban olyan negatív viselkedést, amely kéz a kézben jár az erőszakkal, az agresszivitással vagy az érzéketlenséggel. Az egyik felfogás szerint a sztereotip maszkulinitás magukat a férfiakat is mérgezi, mivel irreális elvárásokat támaszt velük szemben (egy férfi nem mutathat gyengeséget). Úgymond attól lesznek igazi férfiak, ha a domináns hím szerepét játsszák, és olyan merev normák szerint élnek, amelyek gyakran családon belüli erőszakhoz, alkoholizmushoz vezetnek. Ami valóban veszélyt jelenthet azokra a fiúkra és fiatal férfiakra, akik apa nélkül nőnek fel, s nincs hús-vér férfi mintájuk.

A másik nézet szerint már egy pofa sör legurítása is toxikusnak számít, s a férfiak főleg a környezetüket mérgezik a férfiasságukkal. Jelenlétük így káros a másik nem számára.

A kopasz macsó

A toxikus maszkulinitás erősen áthatja több internetes influenszer munkásságát. Közülük is kiemelkedik Andrew Tate, az egykori amerikai-brit kick-box világbajnok, akinek a szavait ma milliók isszák, s aki szinte minden megszólalásával kiveri a biztosítékot. Egy videójában például hevesen gesztikulálva arról beszél, hogy az olvasás a lassú aggyal bíró embereknek való, ellenben neki akcióra, állandó káoszra, sportautókra, pezsgőre és nőkre van szüksége. Miután, ugye, az ő agya gyors... Előszeretettel oszt meg tanácsokat pénzről és gazdagságról, amelyek komolyságukat tekintve nagyjából azon a mezsgyén mozognak, hogy csak az nem tud meggazdagodni, aki nem akar. Egy online egyetemet is működtet Hustler’s University néven, ahol havi 50 dollárért többek közt „alfahímségre” és pénzkeresésre tanítanak több mint 200 ezer diákot.

A sajtóban többnyire nőgyűlölő influenszerként hivatkoznak Tate-re, nem véletlenül. A férfit az elmúlt évek során többen feljelentették szexuális erőszak és bántalmazás miatt. A Big Brother valóságshow-ból is azért kellett idő előtt távoznia, mert kikerült egy videó az internetre, ahol övével bántalmazott egy nőt. Korábban pedig arról beszélt, nem zavarná, ha a barátnője fent lenne az OnlyFansen, de az ott megkeresett pénz őt is illeti, mivel „a nő a férfi tulajdona”. Hasonlóan botrányos kijelentések miatt 2022-ben a Meta és a TikTok törölte a profiljait, miután kutyákhoz hasonlította a nőket, akik felett uralkodni kell. Tudni kell, hogy Tate és testvére sokáig webkamerás üzletágat működtettek: több tucat nővel dolgoztak, akik egy szál fehérneműben, percenként négy dollárért beszélgettek férfiakkal, közben komoly összegeket csaltak ki tőlük. Tate-et jelenleg is emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal és nők szexuális kizsákmányolására irányuló szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádolják.

A fivérek néhány éve a kies Romániába költöztek, ahol állításuk szerint enyhébbek a nemi erőszakra vonatkozó törvények. Tate nemrégiben áttért a muszlim hitre – s erre biztatja a gonosz ellen küzdeni kívánó keresztényeket is. 2022 december végén aztán több Bukarest környéki ingatlanját megrohamozták a rendőrök, de már előtte is megvádolta az amerikai nagykövetség, hogy amerikai nőket tart bezárva. Tavaly januárban viszont harminc napra őrizetbe is vették, tehát – akarata szerint – ismét csak róla beszélünk...

elofizetes_uj_no_0.png

Tate ,,mátrixa"

Nőellenes kijelentései mellett Tate munkássága azért is mérgező, mert az általa közvetített üzenetek hamis képet festenek a világról – miközben azt az érzetet keltik az emberben, hogy nem tesz meg mindent a céljai érdekében. Bár akadnak egészen elgondolkodtató megállapításai is (ilyen a pénzügyi függetlenség fontossága), tudatosan próbál olyan témákat meglovagolni, amelyekkel úgymond jobban befuthat. Például szerinte azért mondják a férfiaknak, hogy mutassák ki az érzelmeiket, mert akkor könnyebb lesz őket irányítani és meggyengíteni.

Vagy arról beszél, hogy nem minden férfi akar sminket viselni, hormontablettát szedni és feladni a férfiasságát; inkább edzőterembe szeretnének járni, mert erőre, tiszteletre, na meg egy gyönyörű nőre és drága luxusautókra vágynak. Tate szerint a mai „mátrix”, vagyis hálózat a férfiakat egy olyan életpályára kényszeríti, amely során munkába állnak, megházasodnak, eladósítják magukat, majd elválnak – s a végén elveszítenek mindent, és egyedül, magányosan öregednek meg.

Az ilyen kijelentések főleg azoknál a férfiaknál találnak célba, akik az életben hosszú ideje sikertelenek, plusz az önmaguk felől bizonytalan fiataloknál.

S itt jönnek az incelek!

Ennél a pontnál meg kell említenünk az inceleket, vagyis a férfiak azon csoportját, akik azt állítják, hogy kénytelenek önkéntelen cölibátusban élni, miután minden vágyuk és akaratuk ellenére képtelenek partnert találni az intim együttléthez. (S minden rosszról igazából a nők tehetnek, így erről is...) Alapvetően egy online szubkultúráról beszélünk: tagjaik közül többen úgy vélekednek, hogy a szex alanyi jogon kijár mindenkinek. De miután ezt nem kaphatják meg, frusztrációjuk nőgyűlöletbe csap át, amely sajnos nem mindig marad az online térben. Az elmúlt évtizedek során számos, zömében az USA-ban elkövetett tömeggyilkosság kapcsán merült fel az incel közösség neve.

A megoldás: élni és élni hagyni

A megoldás az élni és élni hagyni jelszava lehet. Az olykor irrealitásba hajló elvárások miatt ugyanis az ismerkedés és a párkeresés nem egyszerű dolog. Ahogy látjuk, az inga ma szinte minden irányba kileng. Szélsőség szélsőséget szül, már csak ezért sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni az incelek kérdését; vagy billogként használni a toxikus maszkulin jelzőt mindenre, ami nem szimpatikus. S főleg nem lehet valamiféle vélt előjogoktól vezérelve sárba tiporni a női méltóságot csak azért, mert férfinak születtünk. Persze lehajolni a másikhoz különösen nehéz egy olyan korban, amely minden rossz tulajdonságra kínál egy áldozati pózt. Végső soron nekünk, férfiaknak kell kitaposni egy szilárd alapokon álló középutat, s példát mutatni, hogy igenis megfér egymás mellett a maszkulinitás és a tisztelet.

Ollé Tamás
Cookies