Az emberi hang a legtisztább kifejezőeszköz. Sőt azt is megkockáztatom: a férfihang az, amelyik csodákra képes. Mindegy, hogy milyen a hangfekvés, lehet az tenor, basszus vagy bariton – ha szétárad a térben, bele lehet borzongani.

Emlékszem, lánykoromban milyen elemi erővel hatott rám, amikor hallottam a „három tenor”-t a rádióban énekelni. Már ekkor is szerettem a zenét: nem voltak kedvenc előadóim, inkább azt figyeltem, hogy a dal milyen hatással van rám. Hogy megvan-e az élmény, eljut-e a zene a lélekig.

enekles-kezdo.jpg
(© pinterest.com)

Nos, a José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti alkotta trió éneke eljutott a lelkem legmélyéig. Ám a vak tenor, Andrea Bocelli vagy a pop-opera együttesként világhírűvé vált Il Divo hangzásai is hasonló érzéseket váltottak ki belőlem.

Az opera és a hozzá közel álló műfajok persze nem lehetnek mindenkinek a zsánerei. Ám akik szeretik, azok szinte rajongásig! A következőkben a saját kedvenceimből szemezgetnék: hátha az alábbi dallamok Olvasóink lelkét is megmelengetik.

Az a csodálatos, édes élet…

Érdekesség, hogy éppen az operaimádók hánytorgatták fel a Három Tenornak, hogy amit előadnak, az nem is valódi opera. Műfaji kérdéseken persze lehet vitatkozni, ám egy dolog vitathatatlan: a Három Tenor a kilencvenes években hatalmast robbantott!

Plácido Domingo, José Carreras és Luciano Pavarotti spanyol és olasz életérzést csempésztek a klasszikus operaáriák előadásába. Dalaik a csodálatos, édes életről szólnak. Felkutatták a zeneirodalom legszebb tenorhangra írt áriáit, Puccini, Verdi dallamai csendültek fel a világ legnagyobb stadionjainak pódiumain. Az emberiség romantikusabb lelkületű része pedig élvezettel hallgatta az akkor már nagy előadói múlttal rendelkező énekeseket.

enekles-3-tenor.jpg
Balról jobbra: Domingo, Pavarotti, Carreras (© picturehouses.com)

Első koncertjüket a római Caracalla-fürdőben tartották 1990. június 7-én. A firenzei és római zenekart Zubin Mehta karnagy vezényelte, a rendezvény bevételét pedig a José Carreras által létrehozott alapítvány számára ajánlották fel. Domingo és Pavarotti a színpadon szívből üdvözölték a leukémiából felgyógyult Carrerast.

A vak tenor

A műfajban a Tenorokhoz talán csak az olasz származású Andrea Bocelli tudott felzárkózni. A vak tenorként is emlegetett énekes zöld hályoggal született, majd egy baleset következtében teljesen elveszítette a szeme világát. Traumája alól a zene jelentett számára feloldozást: számos hangszeren tanult meg játszani, énekesként pedig világhírnévre tett szert. Vajon ki ne ismerné a Sarah Brightmannel közösen énekelt Time To Say Goodbye című slágerét?

enekles-andrea-bocelli.jpg
Andrea Bocelli (© Janub Janecki)

Az idősödő sármos énekes a mai napig szülőfalujában, a toszkánai Lajaticóban él sztárallűrök nélkül. Ha nem lovagol, akkor kávézik a két helyi kávézó egyikében, s évről évre koncertet ad a kis falu határában felállított hatalmas színpadon. Ez lenne a Teatro del Silenzio – ami számomra bakancslistás! Kedvencem a Matteo fiával előadott, olasz–angol nyelvű Fall on Me:

elofizetes_uj_no_0.png

Klasszikus hangzásvilág modern köntösben

Harmadik nagy favoritom az Il Divo nevű kvartett, amely 2003-ban alakult Simon Cowell angol producer jóvoltából. Nemritkán a crossover (több zenei műfajt keresztező zenei előadói felfogás – a szerk. megj.) pop-opera műfaj zászlóvivőiként hivatkoznak rájuk. Dallamaik frissebbek, modernebb hangzásúak – ám a zenéjük ugyanannyira szívhez szóló!

Hogy ki is ez a négy (ma már csak, sajnos, három) énekes, akiknek hangjától megremeg a színpad? Az együttes tagjai: David Miller amerikai tenor, Sébastien Izambard francia popénekes, valamint Urs Bühler svájci tenor. A kvartett negyedik tagja, a németországi születésű spanyol bariton, Carlos Marín tavaly decemberben sajnálatos módon koronavírusban elhunyt.

enekles-il-divo.jpg
Il Divo (© moscovery.com)

Az 53 éves Marín halála után felröppent a hír: az Il Divónak vége. Ám ezt zenésztársai leginkább azzal tudták cáfolni, hogy az elhunyt művész emléke előtt tisztelegve folytatták a megkezdett munkát. Valamint egy róla elnevezett alapítványt is létrehoztak.

Turnéjuk keretében idén ősszel hozzánk is ellátogatnak: pozsonyi és budapesti koncertjükön hamarosan mi is élvezhetjük a legendás együttes csodálatos hangzásait.

Novák Zita
Cookies