Tisztelt Szerkesztőség!

Nagyon félek a közelgő karácsonytól. Ez lesz az első ünnep, amit teljesen egyedül kell töltenem. A férjem februárban váratlanul meghalt, az egyetlen fiunk pedig külföldön él a családjával. Eddig minden évben legalább három alkalommal töltöttünk hosszabb-rövidebb időt együtt. Tavasszal mi mentünk a férjemmel, legalább két hétre, nyáron a fiamék jöttek, néha akár egy egész hónapra is. A karácsonyt hol itt, hol ott, de mindig közösen töltöttük.

karacsonyi-leveltitok_1.jpg

Élveztük a közös készülődést, az unokák zsivaját. Ebben az évben azonban csak a temetés miatt találkoztunk. Nyáron nem tudtak jönni, mert bővült a család, augusztusban megszületett a harmadik unokám. Én pedig nem mertem egyedül nekivágni az útnak. Olyan szép kisbaba, bárcsak végre a karomban tarthatnám! Idén a karácsonyt is egymástól távol kell töltenünk. A fiam orvos, a frontvonalban dolgozik, jobbnak látja, ha most inkább nem találkozunk.

Nem szeretne veszélybe sodorni engem, azt mondja, túl sok embert lát mostanában meghalni. Bármilyen nehéz is, megpróbálom megérteni őt, és úgy felfogni, hogy szeretetből és féltésből fakad a kérése.

Ennek ellenére el sem tudom képzelni, milyen lesz az idei ünnep egyedül. Ünnep lesz-e egyáltalán? Most úgy érzem, az lesz számomra a legjobb, ha csak egyszerű hétköznapként gondolok majd rá. Az unokák zsibongása nélkül üres és csendes marad a ház. Elmarad a közös sütés-főzés, a sürgölődés, az ajándékbontás. Úgy döntöttem, fát sem díszítek. Minek, ha úgysem láthatom a csillogást az unokáim szemében. Majd Skype-on beszélünk egymással, ahogy eddig is minden áldott nap. Ennyit kapok, legalább hallhatom a hangjukat és láthatom az arcocskájukat. Azonban nem ölelhetem meg őket. Nagyon hiányoznak, ahogy hiányzik a férjem és a lányom is, akit idén tíz éve már, hogy elvesztettünk.

Egy magányos nagymama

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk leveleiket! Amennyiben szeretnék velünk és olvasóinkkal megosztani örömüket, bánatukat, problémáikat, szívesen állunk az önök rendelkezésére: akár névtelenül vagy álnéven is írhatnak. Kérjük, az ímél tárgya ,,LEVÉLTITOK'' legyen! Ímélcímünk: office [at] ujno.sk

Kapcsolódó írásunk