Decemberben is sok izgalmas cikkel és írással örvendeztetjük meg Olvasóinkat! Milyen karácsonyi szimbólumok vesznek körül bennünket, melyeknek nem is ismerjük igazán a történetét? Többek közt ezeknek is utánajártunk!

Nézzük miért érdemes megvenni magazinunkat, és minden nap a www.ujno.sk-ra kattintani! Ismerjük meg mindkét Új Nőt!

karacsonyi-mozaik-kezdo.jpg

CÍMLAPUNKON

Szevecsek Annamária (24, Albár). Klinikai pszichológusnak tanul, s a decemberi Új Nő divatanyagának szépséges modellje volt.

megjelent-kezdo.jpg

Lepje meg szeretteit Új Nő előfizetéssel, s mi karácsonyi képeslapon értesítjük a megajándékozottat!

Kapcsolódó írásaink a weboldalon: Megjelent!; Boldog karácsonyt!

nevtelen_masolata.png

A HÓGÖMB

A karácsony két túlzást ismer: az egyik Thomas Kinkade havas festménye a hófödte házikóval – a másik a hógömb. Ha megfordítom, esik a hó, ha felhúzom, karácsonyi zene szól. Erre vágyunk minden karácsonykor, hófehér ünnepre és varázsra.

hogomb-kezdo_0.jpg

A hógömb bája ihlette a Hey Deer! című magyar karácsonyi kisfilmet, amit Bárczy Örs készített. Érdemes megnézni, de előbb lássuk az igazi hógömb történetét. Nem kell érte messzire menni, csak Bécsig. A hógömb története az 1878-as párizsi világkiállításon kezdődik. Akkoriban az üvegfúvás melléktermékeként készítettek üveggömböket, amelyeket papírnehezékként használtak. A világkiállításra egy francia cég olyan gömbbel érkezett, melybe vizet és fehér port rakott, ami a nehezéket megfordítva hóvihart imitált.

A hógömb szabadalma viszont az osztrák Perzy család nevéhez fűződik, akik a mai napig sikeresen működtetik családi vállalkozásukat. E szerint a hógömb osztrák találmánynak számít.

Magazinunkban a 68. oldalon olvashatják el a hógömbök teljes történetét!

Olvass tovább: A hógömb

karacsony_elvalaszto.png

A MÉZESKALÁCS

Adventben minden anyuka mézeskalácsot gyúr és díszít. Hinnénk, hogy az első mézeskalácsos céh Pozsonyban alakult meg? A cukormázas kalácsház ma a gyerekek kedvence. Történetét a német Grimm testvérek meséjéből ismerhetjük. Az erdőben kóborló Jancsit és Juliskát a gonosz boszorka becsalogatja mézeskalács házikójába, majd meg akarja őket enni...

mezeskalacs-indito_0.jpg

Pedig a valóságban minden fordítva történt: a gyilkosság áldozata Katharina Shrader mézeskalácsos volt, akinek erdei háza a környéken jól menő sütödének számított. Korábbi udvarlója (a szintén mézeskalácsos) Hans Metzler okozta a vesztét, aki boszorkányság vádjával feljelentette. A vád szerint seprűnyélen lovagolt, férfiakat csalt a házába, hogy felhizlalja és megegye őket. Katharina börtönbe került, ahol kínvallatással próbálták vallomásra bírni, de ő váltig tagadott. Végül Frankfurt mellett, egy erdőben vett házat, és ismét sütni kezdett. Hans ide is utánament, Grete nevű húgával megölték az asszonyt, és a holttestét a még meleg kemencébe dobták.

Magazinunkban a 24. oldalon találhatják meg a mézeskalács történetét!

Olvass tovább: A mézeskalács

karacsony_elvalaszto_0.png

HARANG CSENDÜL, CSENGETTYŰ SZÓL...

Boráros József tejfalusi műhelyében harangokat és csengőket önt. Angyali dal a fülnek, mikor karácsonykor megszólal a csengettyűje...

harang-kezdo_0.jpg

A harang az angyalok érkezését jelzi. A kis harangok csilingelése olyan, mintha angyalkák énekelnének. Sokáig a jóságos égi teremtmények érkezéséhez kötötték a csengettyűket. A hagyomány szerint a harang és a csengettyű elűzik a rosszat, és a gyertyával együtt tisztító hatásuk van. Régen ismert mesterség volt a harangöntés, ma lámpással kell keresni fémöntőt. Jó címeket a szobrászok tudnak, mert a Józsefhez hasonlók öntik ki a bronzszobrokat.

Magazinunkban a 28. oldalon olvashatják el József történetét arórl, hogyan készít  csilingelő karácsonyi csengőcskéket!

Olvass tovább: Harang csendül, csengettyű szól...

karacsony_elvalaszto_0.png

SZIMBÓLUMOK

A karácsony főszereplőit, a karácsonyfát, a színes zoknikat, és a szaloncukrot tettük nagyító alá következő cikkünkben.

szimbolumok-kezdo_0.jpg

Mi az a grincsfa?

Amerikából származik, ott jelent meg 1957-ben a Grincs c. könyv, amiből sikeres filmet forgattak. Főhőse, a mesebeli szőrös szörny egy félresikerült ajándékozás miatt meggyűlölte a karácsonyt. Ezért ellopta a dekorációkat Kikfalva lakóitól, és gúzsba kötözte a karácsonyfát. Ám az emberek tovább ünnepeltek, mert a karácsony a szívekben él. Végül Grincs szíve is meglágyullt, és mindenkit vendégül láttott a barlangjában. A film nyomán nálunk is divatba jött a grincsfa. Kevesen tudják, hogy negatív szimbólumokkal van tele („a bűn megkötöz”), a hegye nem felfelé, hanem lefelé mutat, vagyis nem az égre, hanem a földre, vagyis a pokolba. Sokszor óriás zsurlóból kötik, ami maga is mérgező növény. Ezért vigyázzunk vele!

Magazinunkban a 21. oldaltól kezdve járunk utána a karácsonyfa és a szaloncukor eredetének, és megnézzük, hogyan ünneplik a karácsonyt Mexikóban!

Olvass tovább: Szimbólumok; Az első karácsonyfa

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies