Hogyan öltözködnek az igazán fiatalok? Azok, akik valóban lazák? Lezseren-plezseren, vagyis fehér zoknit húznak a vastag talpú szandálhoz. A harmincasok azt mondják, ma már nincs is divat, mert a fehér zokni és a behemót szandál nem tekinthető igazi divatnak. Inkább csak „jó dolgomban lesz egy mániám” jelenségnek... Beszéljünk a nagyon fiatalok divatjáról, a koszos fehér cipő effektusról!

Manapság a divatot nem tudjuk redukálni egyetlen stílusra! 2020 már arról szól, hogy mindenki korlátok nélkül kifejezheti magát – akár egy koszos fehér cipővel is.

1536-1024_12.jpg

Gaál Levente a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója

Behódoltunk Amerikának?

Pár napja türkizkék pliszírozott szoknyában és egy „basic” fekete papucsban élveztem a nyári meleget. Ahogy lehűlt a levegő, egy feltűnő zoknival és egy farmerkabáttal egészítettem ki az outfitet. A végeredményért a végsőkig odavoltam! Kisvárosban nem gyakran találkozunk efféle megjelenéssel, talán épp ez volt benne a legjobb... Szeretek minden kombót, ami kicsit eltér az átlagostól, és amire rácsodálkoznak az emberek. Illetve fontosnak tartom, hogy azt viseljük, ami örömet szerez és kifejez bennünket. Az öltözködés az egyik legjobb önkifejezési forma! A hanyagul menő és menősen hanyag stílusról a nagymegyeri Gaál Leventét kérdeztük meg. Levente jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója. (A Metropolitan Egyetemen tanulnak azok, akik majd a jövőben megalkotják a tárgyi és egyéb divatot.)

Szeretek minden kombót, ami kicsit eltér az átlagostól, és amire rácsodálkoznak az emberek. Illetve fontosnak tartom, hogy azt viseljük, ami örömet szerez és kifejez bennünket.

– Kezdjük az alapoktól! Azt, ugye, jól tudom, hogy mi, nők Chanelnek tartozunk hálával a nadrágért?

– Igen, a nadrágot első ízben Gabrielle Chanel viselte, mint női ruhadarabot. Illetve ő volt az, aki kiszabadította a nőket a fűző szorításából. Chanel maga is sportos életvitelt folytatott, ami szerepet játszott nála a tervezésnél. Illetve arról sem feledkezhetünk meg, hogy akárcsak ma, akkoriban is az adott korhoz alkalmazkodott a divat. A háború pedig erőteljesen befolyásolta a korabeli női viseletet. A divat is reagál, leképez bizonyos jelenségeket a körülöttünk történtekből. A második világháborúval felfordult a világ, felfordult a női divat is. Utána már kevésbé volt konvencionális, kevésbé volt merev, eltűnt az édeskésen sok fodor, hódított a rövid haj. Szóval egész más világ kezdődött a nők számára is. Mellesleg Coco Chanel a harangszárú, bő szabású sziluettet kedvelte. S ma már bátran kijelenthetjük, hogy ezzel jelentős érdemeket szerzett a nők egyenjogúsításáért folytatott harcban.

oversize.jpg
A tervezők előszeretettel használják az oversize-nak nevezett túlméretezett darabokat. Egy vastag talpú szandál fehér zoknival pedig eszméletlen laza benyomást tud kelteni. Ugyanez a helyzet a papucs-zokni találkozásával.

– Tehát a divat megváltozásának Chanel volt a fő katalizátora?

– Véleményem szerint Chanel esetében volt a legélesebb váltás a női sziluettet illetően. A szoknyák hossza lerövidült, elmaradtak a merev fűzők. Később pedig Marlene Dietrich tűnt fel a mozivásznon egy abszolút maszkulin nadrágban, ami a férficentrikus világot ugyancsak megbotránkoztatta. Az öntudatra ébredő hölgyek viszont rajongani kezdtek az innovatív külsőért. Magabiztosságot, erőt sugárzott ez az új viselet. Igazság szerint azóta nagyot fordult a divat és az idő kereke! Manapság már a divatot nem tudjuk leredukálni egyetlen stílusra. 2020 arról szól, hogy gátak és korlátok nélkül ki tudjuk fejezni magunkat a ruhadarabjainkkal. Mindenki azt viseli, ami neki tetszik! Trendek persze vannak, napjaink egyik legmeghatározóbb stílusa a „street wear”, vagyis az utcai divat, melynek a kényelem és a funkcionalitás a védjegye. A kortárs tervezők előszeretettel használják az oversize-nak becézett túlméretezett darabokat.

– Ez nem éppen újdonság, ha jól tudom...

– Igen, a stílust a kilencvenes években a rap és hip-hop-ikonok terjesztették el. Ma pedig friss szabásvonalakkal és új anyagokkal a reneszánszát éli. A „street style” arculata persze függ a földrajzi elhelyezkedéstől, a nemzetiségtől is. Ma mindenki az amerikaiakat utánozza, Európa behódolt. Az Egyesült Államok jelenleg központi szerepet tölt be a divatvilág színpadán, ezért a stílus legismertebb nagykövete Billie Eilish, illetve Kanye West. Európában az olaszországi Sfera Ebbasta képviseli ezt a vonulatot. Nála az élénk neonszínek mintás textíliákkal vegyülnek. Oroszországban pedig a földszíneket kedvelik, akárcsak az orosz rapper Egor Kreed.

zokni.jpg
A szandál-zokni kombó megbélyegzett viseletnek számít. Szerintem pedig épphogy menő, ráadásul igazán kényelmes megoldás!

– Felmerül a kérdés, hogy miért éppen ez a stílus trendi…

– Meglátásom szerint ennek több oka van. Első és egyben a legfontosabb: a fiatal tervezők a bővebb szabású ruhadarabok érájában, a 90-es években nőttek fel. A saját bőrükön tapasztalták, hogy milyen az, amikor a ruha kényelmes és a test szabad. Napjaink fiatal generációja számára az aktív életmód és a sport a mindennapok részét képezik. A tervezők ezt figyelembe veszik. A másik az utánzás: igencsak számít, hogy ki, melyik énekes és influenszer mit visel. A közösségi médiának köszönhetően egy pillanat alatt láthatjuk, hogy mi az aktuális trend. A harmadik ok pedig, hogy jelenleg Európában nem kell olyan háborúkkal számolni, mint a 20. században. Ez többek között textilipari szempontból is befolyásolja a trendet, hisz a háborúk alatt a kelmékkel spórolni kellett.

Az Egyesült Államok jelenleg központi szerepet tölt be a divatvilág színpadán, ezért a stílus legismertebb nagykövete Billie Eilish, illetve Kanye West. Európában az olaszországi Sfera Ebbasta képviseli ezt a vonulatot.

– Itt, nálunk te gyakran találkozol ezzel a stílussal?

– Globálisan találkozom ezzel a stílussal. Egyaránt megjelenik itthon és külföldön is, például a kapucnis pulóver, vagyis a „hoodie”, vagy a raglánujjú oversize pulóverek képviselik ezt a stílust. És még sorolhatnám a jellegzetességeket. Számomra viszont az igazán szembetűnő az olasz fiúk lelkesedése a lezserség iránt. Itthon és Olaszországban a 18-30 év közötti fiatalok azok, akik ezt a lezserebb stílust választják. Az ennél idősebb korosztály a hagyományosabb szabású ruhadarabokat kedveli.

laza.jpg
Napjaink egyik legmeghatározóbb stílusa a „street wear”, melynek a kényelem és a funkció a meghatározó védjegye.

– Valóban divat a koszos fehér cipő?

– Ahogy említettem korábban, a divat lényege mindig a leképezés: vagyis a divat reagál a társadalmi eseményekre. Továbbá sok esetben lázadást is kifejezünk az öltözködésünkkel, ezért korunk divatja a tabuk döntögetéséről is szól. Ma már például tanulmányozzák a lábbelik és az emberek kapcsolatát. A felmérés azt mutatja, hogy már a cipőről tudni lehet, hogy viselője milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mi a véleménye a világról. A tiszta, hófehér cipő tulajdonosára olyan jelzők születtek, mint: aggódó, lelkiismeretes, politikailag konzervatív személy. S pont e gondolkodásmód mentén – vagy épp ennek dacára – született meg a „koszos fehér cipő” effektus...

feher_cipo.jpg
A tiszta, hófehér cipő tulajdonosára olyan jelzők születtek, mint: aggódó, lelkiismeretes, politikailag konzervatív személy. S pont e gondolkodásmód mentén – vagy épp ennek dacára – született meg a „koszos fehér cipő effektus”...

Kórósi Lilla

 

Kapcsolódó írásaink: Boruljunk virágba!; A nyár legmenőbb színei

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata