A sokat mosolygó M. Kiss Márti szlovákiai magyar képzőművész, szereti az embereket és a gyerekeket – valamint nagyon szereti a családját. Hatalmas képeket fest, háromszor négymétereseket, mert mindent a valódi méretében örökít meg.
Márti a Csallóköz szerelmesének vallja magát. A képeiről a nagybetűs természet jut eszünkbe, mert még az alakokon is átfut a fák sziluettje.
in_memorian_szent_-_szentpetery_aranka-5.png
A festő a természet szépségeit festi meg: a fű zöldjét, a tavaszi erdő harsányságát és a színektől átitatott levegőt. Aki ilyet fest, sokat nézi a tájat, a mezőt, az eget és a tájban az embereket. Márti Patonyréten nőtt fel a nagyszülőknél, s nap mint nap csodálhatta mindezt a szépséget. Mást lát meg egy tájban a laikus is, a festő is. S a festő, mivel művész, a természeti szépből ki tudja ragadni a művészi szépet, a benne rejlő új formákat és ismeretlen színeket. Ez a titkos szépség számunkra, laikusok számára, akik a képet csodáljuk, eddig rejtve maradt.

Hogyan válhat valakiből festőművész? Honnan inspirálódik egy festő? Milyen kapcsolat fűzi művészetét a családjához? – ezeket kérdeztük tőle.

Mártival az Új Nő újságírója, Kórósi Lilla beszélget. Tartsatok velünk!

VIDEÓ ITT:

km_textove2_cmyk_0.jpeg

Új Nő csapata
Cookies