Minden ruhám szerelem volt első látásra! – mondja vendégmodellünk. Almási Nikoleta (32, Dunaszerdahely) él-hal a gyönyörű ruhákért, és mostanra több dizájner darab lapul a ruhatárában. Nézzük meg együtt, mit rejt Niki gardróbja!

„Gyerekkoromban az Aranytű anyagosboltban vadásztunk anyukámmal a szép anyagokra, abban az időben még mindenki varratott. Később a táborokba óriási bőröndökkel jártam, és mindenkit felöltöztettem. Most a családi vállalkozásban dolgozom, irodai munkát végzek, és arról álmodom, hogy egyszer még közöm lesz a divathoz...“

divat-indito-narancs2.jpg
Almási Nikoleta

Ma a divattervezők tudatosítják, az ő felelősségük, hogy a jövőben kevesebb ruhát készítsenek, de azt a keveset jobban. Sokáig ez volt a luxusdivat jelszava, azonban az utóbbi években ők is átálltak a mértéktelen hajtásra. A mai fiatal divat sokszor meghökkentő, eltúlzott megoldásokkal. A túlzásnak azonban le kell csengenie, hogy előtérbe kerüljön a szépség és a minőség. A divat szerepe, hogy könnyedebbé, egyben stílusosabbá tegye az emberek életét.

Sokan azt jósolják, hogy a korona utáni válságos időkben ennek vége lesz, hisz a bolygót is óvni kell. A fenntartható tempó azt jelenti, hogy a luxuscikkek elkészítése időbe kerül – ámde sok ideig hordhatók maradnak.

A luxusdivatot, a márkával fémjelzett minőséget örökölni is lehet. Ezek a darabok külföldön anyáról lányára szállnak. „Két kicsi lányom van. Remélem, egyszer megöröklik a legszebb ruháimat, mert egy tweed Chanel kosztüm vagy kosztümékszer, de a Dior-táska is örök“ – mondja vendégmodellünk.

Míves úrihímzés

Árulkodó, hogy féktelen korunkban, mikor már semmi nem tabu, a viktoriánus kor Angliájának stílusjegyei elevenednek fel a divatban. Azé a koré, mikor még a széklábakra is huzatot húztak, hogy ne legyenek illetlenül meztelenek. A 19. század viktoriánus öltözék stílusa fontos inspiráció lett napjaink divatjában. (Madeira hímzéses ruha: Zimmermann)

feher-ruha-narancs-hatter.jpg

A hófehér miniruhán is végigsöpört az új viktoriánus trend: buggyos ujjak, zárt nyak, karcsú derékvonal és hullámokba hímzett madeira formájában (Zimmermann).

masodik-ruha.jpg

Virágok és minták

Niki öltözőszekrényében olyan ruhák vannak, amelyeket a lányai is megörökölhetnek. Vadássza a klasszikust, de a különlegeset, a merészet is. Szereti a karakteres ruhadarabokat és kiegészítőket, ez az ő világa.

– Élek-halok a Zimmermann ruhákért! Minden darabjuk egyedi, letisztult és elegáns. Idén csodás kollekciót dobott ki a Self-Portrait is, illetve, vásároltam a Rotate-tól is – ők szintén különleges ruhákat gyártanak. Gucci vagy Chanel ruhám csak egy-egy darab van, ezeket főként alkalmakra tartogatom! A mindennapokban csak pólóban rohangászom a két kicsi lányom mellett. Gyakran kombinálom a Zara darabokat szép táskákkal vagy cipőkkel, mert erősítik egymást. Online is rendelek a Farfetch vagy a Net-a-Porter oldalakról, de elsősorban az üzleteket szeretem. Imádom megfogni a szép ruhát!

Jöhetnek tehát a míves, de mégis hordható darabok, a prêt-à-porter divat, amelyekben a szabászművészet legjobb öröksége érvényesül. Nikinek nincs sok ruhája, de ami van, az jó anyagból készült. Amit pedig hosszabb ideje nem hord, azt elajándékozza.

Barackszín „blúzruha” villantós dekoltázzsal (Zimmermann). Bevont gombocskái, romantikus virágindái itt is viktoriánus kort idézik.

barackszin.jpg

Vállak és táskák

A viktoriánus vonal folytatódhat a mintás kelmék bevetésével is. A dombor felületű brokát mályva és smaragdzöld, virágos mintákkal, na meg puffos „sonkaujjal” hirdeti a kor népszerűségét (Rotate). Táskában a kicsi a több. A falatnyi méret ellenére a felületek részletgazdagok, élénk színekkel, logókkal spékeltek. A nagy házak steppelt variánsai klasszikusnak számítanak, időtálló darabok. A képen a Dior klasszikus steppelt táskája.

divat-indito.jpg

A Gucci-ház messziről felismerhető, retrós mintája most egy buklészövésű ruha-blézer komplén tűnik fel. Színeiben a nyár matróz stílusával rímel, tengerparti korzózáshoz illik leginkább. (Táska: Chanel, cipő: Fendi)

gucci-utolso.jpg

Fotó: Dömötör Ede

Kapcsolódó írásunk: Piros a divatban

Mórocz Szilvia
Cookies