VÉSZHARANG 
Tudjuk, régen a Csallóközben élő emberek a jódhiány miatt fokozott veszélynek voltak kitéve, a Csallóköz a golyvások fellegvárának számított. (Az itt élők között a kretenizmus magas előfordulását jegyezték fel, ami a pajzsmirigy alulműködésekor vagy teljes kiesésekor kifejlődő kórkép). 1956 előtt kezdték nálunk a só jódozását, s ezzel a betegség visszaszorult. Ám a térség azóta is veszélyeztetettnek számít. A szlovák egészségügy mégsem kezeli kiemelt régióként, és a pajzsmirigybetegségben szenvedőkkel igazából senki sem törődik. Hiányoznak a szakorvosok (néha hónapokig kell várni a kivizsgálásra), a szűrőprogramok és a felvilágosító kampányok. 

realis_nok_2.jpeg

SORS
Miért nem törődik senki velünk? Miért törvényszerű, hogy a Csallóközben élő lányokat utoléri a sorsuk: a lányom, a lányod öt év múlva ott fog sorakozni az endokrinológusnál (vagy nem, mert a körzetben betöltetlen az állás). A helyzet csak akkor fog megjavulni, ha az illetékesek végre komolyan veszik a betegséget. 

Az anyagcsere karmestere a pajzsmirigy.

HORMONTÉRKÉP
A hormontábla a női nemi hormonok laborvizsgálatát jelenti. A pácienst az orvos vérvételre küldi, hormonvizsgálat céljából. A nőgyógyászok anélkül írják fel az antibébi-tablettát, hogy hormontérképet készítenének. Pedig csak ez után lehet biztonsággal kiválasztani a megfelelő fogamzásgátlót. Aki egyszer akár egyetlen levél fogamzásgátlót beszedett, annak felbomlik a hormonháztartása. A nők ezt nem tudják. Pedig ez komplikálja a hormontérképet.

realis_nok_3.jpeg

–varga–

Kapcsolódó írásaink: PAJZSMIRIGY RIADÓ
                                      Hormontérkép és társai

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata