Mit gondol, miért tartják fontosnak az emberek, hogy szexuális életükbe másokat is bevonjanak? (Az a bizonyos harmadik. A swingernél negyedik is...) Mit eredményezhet lélektanilag egy esetleges szexuális partnercsere? Milyen következményekkel járhat mindez?
Székács Zsófia (Budapest) okleveles tanácsadó pszichológus válaszol.

Számos ok állhat annak hátterében, ha egy pár úgy dönt, hogy másokat is bevon a szexuális életébe. A cél gyakran a kapcsolat felfrissítése, de a háttérben állhat akár az elköteleződéstől való félelem és a szabadulás iránti vágy is. Ezért egy harmadik (negyedik) fél bevonása éppúgy eredményezheti a kapcsolat megerősödését, ahogy a széthullását is. 

A párkapcsolatokban gyakori probléma, hogy a szexuális élet a kezdeti lángolás után ellaposodik, és a felek egy idő után arról számolnak be, hogy a megszokott együttlét már nem hozza izgalomba őket. Számtalan lehetőség áll a párok rendelkezésére a kapcsolat felpezsdítésére, és így egy „idegen” bevonása is megoldást jelenthet, új impulzust, új színt vihet az intim együttlétekbe. A kívülről kapott pozitív megerősítés biztosíthatja a tagokat arról, hogy még mindig vonzóak és kívánatosak, sőt partnerüket is izgalmasabbnak láthatják a harmadik (negyedik) résztvevő tükrében. Az új helyzet új viselkedést válthat ki, új vonásokat fedezhetünk fel a másikban, aki újra vonzóvá válhat a szemünkben. 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Azonban ha erre a „nyitására” csak az egyik fél vágyik, és a másik csak kényszerből (hogy partnere kedvére tegyen) vesz részt egy hármasban (négyesben), az akár tönkre is teheti a kapcsolatot. A tudat, hogy társunk másokkal is intim kapcsolatba szeretne kerülni, sok esetben az önbizalmunk megingásához vezet. Felüti a fejét a bizonytalanság és a féltékenység. Negatív vélekedések és félelmek hatalmasodhatnak el rajtunk mind a külsőnkre, mind a szexuális teljesítményünkre vonatkozóan. Ha eluralkodik a félelem, hogy „nem tudok elég jó lenni” a páromnak, az rövid úton a kapcsolat összeomlásához vezethet. 

Természetesen vannak párok, amelyek egyéniségüket megőrizve, félelmek és bizonytalanság nélkül tudnak jelen lenni párkapcsolatukban. Számukra a bizalom, az intimitás és a szerelem élménye nem kötődik közvetlenül a szexuális vágy teljesítéséhez. Esetükben egy harmadik fél bevonása vagy egy esetleges párcsere egy olyan közös játék részévé tud válni, ami mind a kettőjük számára örömet okoz, és a szexuális nyitottságuk nem veszélyezteti a kapcsolatukat. Ehhez a saját maguk és a másik fél átható ismerete és elfogadása szükséges. Emellett fontos a teljes őszinteség, hogy a felek meg tudják élni kapcsolatuk pozitív élményeit, az intimitást és a bizalmat a szexuális hűség hiányában is. 

Ez azonban nagyon ritka. A negatív tapasztalatok, a szeretetlenségtől és az elhagyatástól való félelem, a bizonytalanság általában megterhelik a kapcsolatokat, és téves feltételezéseket, bizalmatlanságot eredményeznek. Korai (gyermekkori) kötődési mintáink, sérelmeink és elfojtott szükségleteink egy életre meghatározhatják párkapcsolati működésünket.

Derzsi Bernadett

Kapcsolódó írásunk: Párcsere az ágyban. Divat?

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg