A karácsonyi hangulat elengedhetetlen része az ének. Az üzletközpontokban a Have Yourself a Merry Little Christmas szól, a rádióban pedig Michael Bublé énekli andalítóan: Its beginning to look a lot like Christmas. Én, amikor meghallom, táncra perdülök, akár portörlés közben is.

S van egy igazán szívhez szóló új alkotás a Bocelli család új karácsonyi albumán, ez az Il giorno più speciale. Andrea Bocelli olasz tenor a fiával, Matteo Bocellivel és a kislányával, Virginiával együtt ringat bennünket ünnepi hangulatba. Vagy hallgassuk meg a Halleluját, a sok előadó közül most Jon Bon Jovi előadásában. Hát az valami csoda, lúdbőrzik az ember háta, ahogy a kemény rockénekes érdes hangján megszólal ez az érzelmes dal...

mennybol-az-angyal-kezdo.jpg
(© Tanaka Tatsuya)

Az ünnepi dalok száma végtelen. A karácsonyi vásárokban ezerszer lejátsszák a Vianoce, vianoce prichádzajút vagy a Každý deň budú vraj Vianoce című nótákat. Ezek szólnak akkor is, ha buszra szállunk vagy beugrunk a cipész bácsihoz a téli csizmánkat sarkaltatni. Mindegyiket szeretjük, élvezzük, immár hozzá tartoznak a karácsonyainkhoz. Középiskolai tanárként pedig megtapasztaltam, hogy fiataljaink nagyon szeretik Venczli Alex Fagyöngyét vagy Tóth Andi–Szabó Ádám Te lettél című ünnepi számát.

A Fehér karácsony is szinte minden évben előkerült a tarsolyból, mikor diákjaink karácsonyi műsort állítottak össze. (Pedig már nagyon régen volt fehér karácsonyunk.) Reménykedjünk, hogy idén végre beüt a mindent megtisztító, nagy fehérség... Otthoni készülődés, süteménysütés, karácsonyfa-díszítés közben szintén ünnepi légkört tudunk varázsolni, ha a Ghymes együttes ikonikus Mendika című albumát hallgatjuk: a dalok között Törőcsik Mari mond verseket, népi jókívánságokat. Szép.

Örömre ad okot, hogy fiatal énekeseink is fontosnak tartják a hagyományok ápolását, s visszahozzák az ősi népi dallamvilágot. Ilyen előadó a felvidéki származású Méry Rebeka, aki csodálatos hangjával a Zobor-vidéki karácsonyi népéneket szólaltatja meg.

Különleges hangzása van Tímár Sára Karácsony című dalának, s nem utolsósorban a hangszerelésének. „Mint kolduskézbe illatos kalács” – énekli a fiatal énekesnő a karácsonyról. Ha népzenére vágyunk népi hangszerek kíséretében, hallgassuk meg a Széltoló együttes Három karácsonyi dal című összeállítását vagy a Kaláka Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? című albumát. Az ünnepi elrévedést mindegyik garantálja.

Énekelni jó!

De nemcsak hallgatni öröm ezeket a szép énekeket. Énekelni is jó! Emlékezzünk csak vissza, milyen helyesek ovis és kisiskolás gyermekeink, unokáink, amikor boldogan énekelnek a Mikulásnak, vagy akár százszor elzengik a Kiskarácsony, nagykarácsonyt vagy a Télapó itt vant. Rengeteg szebbnél szebb karácsonyi témájú gyerekdalunk van. A templomainkban is szólnak ilyenkor az ismert karácsonyi népénekek, a Mennyből az angyal, a Pásztorok, pásztorok, a Dicsőség mennyben az Istennek… Nincs annál szebb, amikor ezeket az értékes énekeket az egész család együtt énekli a karácsonyi gyertya fényénél!

minden_reggel_ujno.sk.png

A közös éneklés ugyanis ősidők óta az összetartozást erősíti. És az elfogadást. S mikor lenne ez időszerűbb, mint a szeretet ünnepén? Ha a család egy-két tagja esetleg még hangszeren is tud játszani, felemelő élményünk lehet egy kis házi koncert vagy közös zenélés és éneklés. Nem kell profi zenésznek lenni: pár akkord a gitáron, az is elég... Vagy kísérheti az éneket az ügyes unoka, aki zongorázni, hegedülni tanul. Előkerülhetnek a csengők, harangok.

Az ilyen élmény egy életre szól, és nem az a fő, hogy mindenki tisztán énekeljen. Az a fontos, hogy együtt a család, pattog a tűz a kandallóban, szikráznak a csillagszórók, s felhangzik az ének: Fel nagy örömre, ma született, aki után a szív epedett. Egyszerű pásztor, jöjj közelebb, nézd a te édes Istenedet…

Novák Zita
Cookies