Ismét egy olyan reggel. Arra ébredünk, hogy hasogat a fejünk. A kínzó fejfájáshoz lelkiismeret-furdalás társul. A tegnapi este hosszúra nyúlt.

Az „Iszunk még egyet?” kérdésre gondolkodás nélkül rávágtuk, hogy igen – és felbontottunk még egy üveget. Sok pár szívesen beszélget esténként egy (vagy több) pohár bor mellett. Mikor is volt az utolsó alkoholmentes esténk? Már régen kellett lennie. Túl régen ahhoz, hogy emlékezzünk rá. A legjobb úton vagyunk afelé, hogy alkoholproblémáink legyenek.

mennyit-ihat-egy-no-kezdo.jpg
(© Tom van Schelven)

Két pohárka pezsgőt iszunk meg a munkahelyen, mert a kolléganő születésnapjára koccintani kell. Munkaidő után megiszunk egy sört, mert jólesik. Az ellazulást segítendő, a kádban ülve elkortyolunk egy pohár vörösbort. Ez már túl sok? Tulajdonképpen mennyi számít soknak egy nő esetében? Nők esetében naponta két egységnyi ital számít „rizikószegénynek”, a férfiakéban három. Egy egység 0,125 l bornak vagy pezsgőnek, egy pohár sörnek (0,2 l) vagy egy pohárka tömény italnak (4 cl) felel meg. Első olvasatra megnyugtató. Ám ezek a számok nem sokat árulnak el az egyéni hozzáállásról. Mert nemcsak a mennyiség számít, hanem az is, hogy az ember képes-e ellenőrzése alatt tartani a fogyasztását.

– Ha elmegyek egy jó étterembe, szívesen megiszom egy-két pohár vörösbort. Akkor a vacsorához egyszerűen jobban ízlik, mint az almalé” – mondja az ötvenes Éva. Másrészt viszont semmi problémát nem okoz neki az, hogy napokig egy csepp alkoholt se igyon. Más napokon nem hiányzik neki a jófajta vörösbor. És épp ez a fontos.

A függőség fokozatosan alakul ki. Aki sokat jár társaságba, és rendszeresen iszik alkoholt, annál nagyobb a rizikója annak, hogy alkoholfüggővé válik.

Egyes nők két-három évig is jól bírják testileg-lelkileg egyaránt, másoknál ez akár öt-hat év is lehet. Az idő előrehaladtával az ember egyre többet és többet visel el. A test hozzászokik a rendszeres alkoholbevitelhez. Általában akkor is meggyőzi magát az ember, hogy minden rendben van, ha másnap jelentkezik a fejfájás és a lelkiismeret-furdalás. „Ez egy átmeneti időszak, most sok a stressz” – mondogatja magának. Pedig már talán függővé is vált.

Az ember fokozatosan jut el odáig, hogy már nem tud alkohol nélkül élni. Az alkoholfüggőség gyógyításával foglalkozó szakemberek a napi két alkoholegységet is túl soknak találják, és azt ajánlják a nőknek, hogy bánjanak csínján az alkohollal. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy idegméregről van szó. Inkább az alkohol élvezeti értékét tartják számon.

minden_reggel_ujno.sk.png

A mai lányok részegesek?

Bizony, bizony annak idején, 15-20 éve még nem ittak a lányok, ha szórakozni mentek. Esetleg egy-két pohárkával, diszkréten, mert mégiscsak hogy néz ki egy lány, ha hullarészeg. Manapság érdekes jelenségnek lehetünk tanúi. Mintha a fiatal, 14-20 év közötti lányok keményebbek akarnának lenni a fiúknál: versenyeznek velük, ki tud trágárabbat mondani, ordenárébban viselkedni, többet vedelni...

Úgy tűnik, a „ki a züllöttebb”, illetve a „ki tud nagyobbat köpni a világra” című csatából a lányok kerültek ki győztesen. Lassan ott tartunk, hogy az ártatlan fiúkák menekülnek a vagány csajszik elől...

Janković Nóra
Cookies