„Hol cseréljek betétet, ha nincs a közelben mellékhelyiség?” „Átázott a nadrágom!” Sokunk tudna mesélni arról, hogy az alatt a 35-40 év alatt, amíg termékenyek vagyunk, mennyi kellemetlenséggel tud járni a menstruáció. Betét, tampon, menstruációs kehely – mindenki másra esküszik. Ám mostanában új divat hódít: megjelentek a menstruációs bugyik!

Te betétet vagy tampont használsz? – hangzik el gyakran a kérdés. A menstruációs kehely után most végre valami újdonság robbant be a betétesek számára is, hiszen a különböző eszközök felhelyezése a hüvelybe nem minden nő számára opció. Ám a drogériák polcain most már a menstruációs bugyi is helyet foglal. Ismerjük meg kicsit közelebbről ezt a terméket!

menstruacios-bugyi-kezdo.jpg
Nem olyan régen jelent meg az ismert fehérneműs márkák (Lindex, Snuggs, LUNAcare, Belinda stb.) repertoárjában egy újdonság: a menstruációs bugyi, amely nekünk, nőknek nyújt kényelmet, biztonságot azokon a „bizonyos” napokon.

Milyen is ez a csodabugyi?

Klasszikus formája leginkább a jól testhez simuló, kényelmes alsóneműre hasonlít. Varrás nem töri meg, ezért akár cicanadrág alá is nyugodtan felvehetjük – sportoláshoz ugyanúgy, mint a mindennapi rutinunkhoz. Olyannyira diszkrét, hogy semmi sem árulja el, hogy nem egy egyszerű bugyi van rajtunk. Persze a tanga változatát hiába keresnénk – ennek a technológiának éppen az a lényege, hogy a bugyiba beépített „betét” tölti be az egészségügyi eszköz szerepét, tehát kell a nagyobb felület. 

Viszont ne gondoljunk hatalmas, Bridget Jones-os bundabugyira! Nagyon helyes, esztétikus szabású alsóneműk ezek. A technológia a legmodernebb innovációs anyagokat használja, amelyek eddig elképzelhetetlen tulajdonságokkal rendelkeznek. A beépített rész mindössze 1,5 milliméter vastag – gondolnunk sem kell arra az érzésre, melyet a betét esetében tapasztalunk. Ezért a legnagyobb nyári melegekben sem kellemetlen a bugyi használata...

Én már szerencsés generációba születtem, mivel a szárnyasbetétek korában nőttem fel. Ám azelőtt is volt élet: a hölgyek vattát használtak, amely vagy be volt vonva vékonyan szövettel, vagy nem. Azóta eltelt néhány évtized, s mi már olyan áldásos helyzetben vagyunk, hogy rengetegféle menstruációs kellék közül válogathatunk a drogériák polcain.

Összetétel

Anyagösszetételét tekintve a menstruációs bugyi általában poliamid-elasztán keveréke (ezek aránya gyártótól függően változik). De nézzük meg közelebbről a rétegek szerkezetét is! A felső réteggel érintkezik a test. Ez a bőrbarát textil azonnal átvezeti a vért a belső rétegekbe, ezért a bugyi viselésének egész időtartama alatt száraz marad a felső rész. A belső rétegekben megbízható nedvszívóképességű anyagok vannak. A biztonságos záróréteg és a külső réteg garantálják, hogy a nedvesség a bugyin belül marad, ami egy nagyon jó hír akár az éjjel sokat forgolódók számára is... Ismerős a helyzet, ugye?

Mit kínál ez a termék?

Elfelejthetjük az átázást, mivel a bugyi szélei háromszoros védelemmel vannak ellátva. Nyolc, de akár tizenkét óráig is rajtunk lehet, hiszen a különleges antibakteriális réteg a baktériumok 99 százalékát elpusztítja. Emellett a bugyi légáteresztő, ezért hosszú időtartamú használata esetén sem csapja meg az orrunkat semmiféle kellemetlen szag.

Egyes drágább termékeket azzal reklámoznak, hogy akár négy (!) tamponnyi vért is képesek magukban tartani úgy, hogy a nedvesség nem szivárog kívülre a rétegekből...

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Tisztítás

A gyártók ajánlása szerint a bugyikat a legegyszerűbb mosóprogramon, 40 fokon, öblítő nélkül mossuk ki, majd csakis a levegőn szárítsuk. A teljes száradás eltarthat akár 8-10 óráig is. (Vannak weboldalak, ahol külön a menstruációs bugyik mosására alkalmas mosógélt forgalmaznak, de ez csak ajánlat. S nem is a legolcsóbb.)

Környezet- és pénztárcabarát megoldás?

Az egyes márkák oldalai előszeretettel célozzák meg a zöld megoldásokat keresőket azzal, hogy termékeiket a környezetbarát jelzővel illetik – teljesen jogosan, hiszen jobban belegondolva a menstruációs bugyik használatával nem terheljük még tovább a környezetünket. Európa partjain ugyanis jelenleg az 5. leggyakoribb hulladékot épp az egyszer használatos menstruációs eszközök képezik (olvashatjuk az egyik gyártó oldalán). A pénztárcabarát kifejezés azonban inkább csak marketingfogás, mert jól hangzik, hogy nem kell havonta tamponra vagy betétre költenünk, de azért ez a valóságban nem ennyire egyszerű.

Egyelőre elég sokan szkeptikusak a menstruációs bugyi használatával kapcsolatban, a netes véleménynyilvánítás viszont maradéktalanul a termék pozitívumait emeli ki...

Ha lebontjuk számok alapján, akkor nagyjából 10 bugyiba – egyenként 15-25 eurós termékekről van szó – érdemes befektetnünk, melyeket egy ciklus ideje alatt kétszer mosunk. Egy évben ez 24 mosást jelent, s a technológia működését a legtöbb gyártó 72 mosásig teszteli – ami annyit jelent, hogy még három év után is működnie kell (csak addigra már valószínűleg frissítenünk kell a bugyigardróbunkat). Tény, hogy a mosás is pénzbe kerül, de alsóneműt így is, úgy is hordunk, mindössze az a különbség, hogy a menstruáció ideje alatt egy helyett hármat „fogyasztunk” belőle. Summa summarum: a betétpénzt minimálisan spóroljuk meg – inkább a sokkal kényelmesebb mindennapok képezik ennek a nem olyan régen forgalmazott terméknek a valódi értékét. 

Végezetül: a menstruációs bugyit használó hölgyek óriási szabadságérzetről számolnak be (a vérzés erősségétől függetlenül). Hatalmas előnye, hogy a napi rutinunk közben nem kell semmilyen tisztasági eszköz cseréjével törődnünk. Hosszabb utazás alkalmával is csak gond állandóan azt fürkészni, hol találunk megfelelő tisztaságú illemhelyiséget, amely alkalmas lehet a nem túl kellemes betét- vagy tamponcserére. A menstruációs bugyi használatával azonban ez a probléma is megoldódik.

Novák Zita
Cookies