A téli madáretetés az embernek is jó! A természetközeliség érzetét adja, s közben megfigyelhetjük kis, szárnyas barátainkat, akiknek a kiszórt eleség megkönnyíti az áttelelést. Viszont nyáron tilos etetni!
Madáretetőt és komfortos odút akár mi magunk is barkácsolhatunk. A lényeg, hogy amint beköszönt a zord időjárás, biztosítsunk búvóhelyet és táplálékot énekesmadarainknak. A legkisebb etetőt is három-négy faj látogatja. Az etetőbe tehetünk gyümölcsöt és főtt zöldséget, almát, diót, főtt sárgarépát, rizst, állati zsiradékot, tehát faggyút vagy akár olajos magvakat is. Az itatás is fontos, fagyos éjszakákra cukrot is keverhetünk a kitett vízbe. (Az MTE, a Magyar Természetvédelmi Egyesület honlapján pontos tájékoztatót találhatunk a kívánatos madáreleségekről.)

01_56.jpg

– A legjobb a napraforgómag. Keverhetünk bele kölest, lenmagot, ami azért kiváló, mert sok benne az energia – tanácsolja Fekete Zoltán bősi erdész, aki arra is figyelmeztet minket, hogy semmiképp sem szabad kenyérrel vagy sós szalonnával kínálni az etető vendégeit. A kenyér ugyanis néha napokig kint áll, és ha erjedésnek indul, megsavanyodik a madár pici bendőjében. A friss morzsa a buszmegállóban viszont nem tilos, mert frissen fogyasztják el. Az etetési szezon novembertől március végéig tart. Sose etessünk nyáron, mert a madárkák ellustulnak, és a felnövekvő egyedek – emberi beavatkozás híján – életképtelenek lesznek.

02_59.jpg

Mindig töltsük fel az etetőt!
Ha már egyszer úgy döntöttünk, hogy vendégül látjuk a madarakat a nagy zimankóban, tartsunk be pár szabályt. Ha egyszer elkezdtük az etetést, akkor azzal többé ne hagyjunk fel (csak jó időben). Még akkor sem, ha a család sítúrára indul! A madarak odaszoktak hozzánk, és számítanak az eleségre – sokszor utolsó energiájukat felhasználva repülnek az etetőhöz. S ha üresen találják, az végzetes lehet, a madárka étek híján elpusztul. Az ablak- és ablakpárkány-etetők a panelházak lakói számára jelentenek alternatívát. A kertbe odúkat is kihelyezhetünk, és főleg a cinegék és a verebek fogják meghálálni a szélvédett éjszakázóhelyet.

Fontos! Az etetést nem szabad abbahagyni. A madár mindig ugyanoda jár vissza, s néha utolsó energiáját kiadva vonszolja oda magát az etetőhöz" 

Hova tegyük az etetőt?
A madáretetőt és az odút is a fára helyezzük, lehetőleg csapadékmentes, naposabb helyre. Akár pillepalackból is készíthetünk etetőt. Emellett a földre is szórhatunk magvakat a rigóféléknek, ám az eleséget mindig a bokrok közelébe hintsük el. Így a madár könnyedén menekülőre foghatja, ha a szomszéd cicája éppen lesben áll. Fontos: nem sózott, nem pörkölt magvakkal etetünk. Az almaszeleteket a bokrok és a fák ágaira szúrhatjuk fel.

03_58.jpg

Madárles 
Felismerjük madarainkat, vagy csak etetjük őket? Nincs is annál szebb, amikor télen odaröppennek a madarak egy kis elemózsiáért. Vegyük a kezünkbe a távcsövet, és tanulmányozzuk őket! Csuszkát, cinegét vagy rigót láttunk? Ha nem ismerjük fel őket, csapjunk fel egy könyvet, vagy töltsük le okostelefonunkra a Madárhatározó applikációt, és nézzünk utánuk. Melyik madár a kedvenc visszajáró vendégünk?

etetin.jpg

A képeinken Alföldy István keramikus (Dunaszerdahely) mesés madárházikói.
–derzsi–

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg