El tudunk képzelni egy olyan gondtalan és önfeledt nyarat, amikor nem kell kétnaponta azzal foglalkoznunk, hogy hol jelent meg rajtunk egy-egy szőrszál, és bármikor, minden gátlástól mentesen hordhatjuk a fürdőruhánkat? A lézeres szőrtelenítő kezelések éppen ezeket a vágyainkat próbálják teljesíteni: mit érdemes tudni róluk?

Bár eléggé elterjedt technológiákról van szó, sokak fejében még mindig összekeveredik, hogy mi a különbség a végleges és a tartós szőrtelenítés között. Mit kell tudnunk ezekről, illetve hogyan válasszunk kezelést és szakembert?

ipl-kezdo.jpg
(Kép forrása: the-body-shop.hu)

Bár több mint húsz éve megjelent már nálunk is a lézeres szőrtelenítés, a nyugati országokhoz képest még mindig le vagyunk maradva bizonyos technológiák használatában. Sok kozmetikus végez lézeres szőrtelenítést, sőt akár mi magunk is rendelhetünk ilyen gépeket az internetről, viszont nem árt tudni, hogy ezek a beavatkozások csakis akkor lesznek sikeresek, ha pontosan betartjuk az utasításokat! Ne feledjük: olcsó húsnak híg a leve. Aki olcsón kínál tartós eredményt, annak a „szakembernek” sose higgyünk!

Hogyan nem akarjuk?

Amikor szakembert vagy esztétikai központot választunk, már az is segíthet a döntésben, ha tudjuk: hogyan nem akarjuk, hogy elvégezzék a kezelést. Bármelyik típusú eljárásól legyen szó, a szőrtelenítés nem fájhat! Számos módszer létezik, melyek olyan kíméletesek, hogy a kezelés alkalmával a bőr bizsergő érzésén vagy apró csípéseken kívül nem érzünk mást. Könnyen beleesünk abba csapdába, hogy nem tájékozódunk részletekbe menően, hogy milyen géppel és milyen eljárással kezelnek majd minket.

A leghatékonyabb szőrtelenítési eljárások lézerrel történnek. Ugyanakkor sok helyen kiderülhet, hogy valójában nem is a meghirdetett technológiát és gépet alkalmazzák. Fontos jelzés, ha a klinikától semmilyen vagy csak nagyon felületes információkat kapnak a vendégek arról, hogy milyen időközönként és milyen feltételekkel kell megjelenniük a kezelésen.

A másik fontos szempont a garancia: miként lehetünk biztosak abban, hogy valóban megszabadulunk a szőrszálainktól? Itt nemcsak a kezelésre használt gépet kell jól ismernünk, hanem azt is, hogy pontosan ki végzi a beavatkozásokat. Milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik, hány éve dolgozik a technológiával, nyitott-e a konzultációra, csinál-e próbakezelést, illetve felméri-e, hogy milyen a bőr és a vendég egészségi állapota. Ha ezek közül a követelmények közül egyik sem vagy csupán kevés valósul meg, akkor érdemes más szakember, esetleg klinika után nézni.

A tökéletes simaság titka

A lézeres szőrtelenítés folyamata valójában partnerkapcsolat a kezelést végző szakemberrel: akkor tud eredményesen működni, ha megfogadjuk a jó tanácsokat. Az eredmény ugyanis 40-50%-ban rajtunk múlik! A kezelés sikere persze függ az alkalmazott eljárásrendtől is. Sok helyen úgy végzik a szőrtelenítést, hogy a vendégnek annyi hónap kihagyással kell megjelennie a következő kezelésen, ahányadik kezelés van soron. (Tehát az első kezelés után egy hónappal, a második kezelés után két hónappal kell részt vennie a következőn). Bár ez elég megszokott eljárás, nem árt tisztában lenni vele, hogy a szőrnek meghatározott növekedési ciklusa van, mely minden testrészen más és más időszakaszt jelent. A kezeléseket ehhez igazítva kell elvégezni: az arcon, hónaljon és intim területeken ez 4 hetes, a nyaktól lefelé pedig 6 hetes ciklusokat jelent.

ipl-menete.jpg
(Kép forrása: plasztikai-sebesz-budapest.hu)

Ennek ellenére a profi szakemberek nem használják ezt a sablont – sokkal inkább az egyéni jellemzők alapján, személyre szabottan, az aktuális eredményekhez képest határozzák meg a ciklusokat! Éppen ezért akkor is érdemes gyanakodni, ha az első konzultáció alkalmával már magát a kezelést is felajánlják – ebben az esetben biztos, hogy nem járnak utána alaposan, milyen fototípusú a bőrünk, esetleg van-e rajta bármilyen sérülés (pl. a napozástól), van-e bármilyen hormonális problémánk vagy nem gyantáztattunk-e egy héttel korábban...

Otthoni módszerként a borotválás, gyantázás, epilálás és különböző szőrtelenítő krémek mellett megjelentek a lakossági használatra készült lézeres gépek is. Tudnunk kell, hogy ezek tekintetében csupán tartós szőrtelenítésről beszélhetünk – véglegesről semmiképpen sem. Ugyanis legkésőbb hat hónap múlva visszaáll az eredeti állapot!

Ez azért van, mert az otthoni használatra eladott gépek sokszor hozzá nem értő, laikus kezekbe kerülnek – így azonban a villanófény hatása nem lehet ugyanolyan, mint egy klinikán elvégzett szőrtelenítésé.

IPL vagy lézertechnológia?

A két leggyakoribb módszer, amelyek nevét már hallhattuk, az IPL (Intense Pulsed Light), valamint a lézeres technológia. A lézeres olyan szempontból hatékonyabb, hogy a készülékkel célzottan és mélyrehatóan tudnak energiát juttatni a megfelelő területre. A megfelelő időben elkapott szőrtüszőből akár már egy alkalom után is teljesen eltűnik a szőr. A nem megfelelő időpontban, nem egészen nyitott szőrtüszőből növő szőrszál is sokkal világosabb és gyengébb szerkezetű lesz, de éppen ezek miatt van szükség nagyjából 6-7 alkalmas kezelésre.

Ezután jó esély van arra, hogy 7 éven keresztül nem lesz dolgunk a szőrtelenítéssel! Itt is van azonban egy kis csavar: mivel a testünk normális esetben folyamatos regenerálódásra van kódolva, ezért évek múlva újabb szőrtüszők képződhetnek – ezek azonban általában már csak piheszerű szőrzetet növesztenek. Az IPL ezzel szemben sokkal kevésbé hatol mélyre, és kevésbé eredményes is!

ipl-allapotok.jpg
(Kép forrása: boregeszseg.blog.hu)

A lézeres gépek között is többféle technológia létezik, az egyik leghatékonyabb azonban talán a dióda lézer. Ennek ereje abban áll, hogy a lézer fénye a szőr festékanyagában, a melaninban nyelődik el. Ideálisan az alkalmas a kezelésre, aki világos bőrrel és sötét szőrzettel rendelkezik, de a technika fejlődésével már azokat az eseteket is elég jól lehet kezelni, akiknek a szőrszíne legalább kicsivel világosabb a bőrszínénél.

A növekedési, vagyis anagén fázisban lévő szőrt már az első alkalommal teljes mértékben el lehet távolítani, a katagén fázisban részleges eredmény érhető el, azonban a telogén, vagyis a nyugvó fázisban lévő szőrre egyáltalán nem hat a kezelés. Egy adott területen a szőrtüszők sosincsenek összehangban, éppen ezért indokolt a kezelés többszöri ismétlése.

Ősz vagy, esetleg szőke? Borítékolt a kudarc. Egyelőre nem létezik olyan technológia, mellyel el lehet tüntetni az ősz vagy nagyon szőke szőrszálakat. A kezelés eredményességét ezenkívül ronthatja a napégés okozta bőrsérülés, nagyobb tetoválás és a bőrgyógyászati problémák.

Szakemberválasztási kisokos

  • Nézzük meg a kezelést végző szakember képesítését, de figyeljünk arra is, milyen tanúsítványokkal rendelkezik az általa használt gép. Keressük az orvosi engedély jeleit, a CE és az FDA betűkombinációkat.
  • Ha az intézménynek felelősségbiztosítása is van – vagyis a saját hibáján kívül bekövetkező problémákat is képes kezelni –, ez újabb jele annak, hogy komolyan vehetjük a kezelést.
  • Nézzük meg a referenciákat: a jó helynek és a jó szakembernek a magas minősítésű, de legfőképpen valódi munkái jelzik az értékét.
  • Olcsó húsnak híg a leve! Ha egy nagyon olcsó beavatkozást találunk, majdnem biztosra vehetjük, hogy a kezelés nem fogja meghozni a várt eredményt. Bár léteznek nagy akciók, a minőségi szolgáltatást meg kell fizetni!

minden_reggel_ujno.sk_224.png

Slávik Varga Virág
Cookies