Nagyító alatt a nővérek a maguk valójában.

Ma nincs elég nővér és ápoló
az egész világon, nem csupán nálunk. Még mindig nem becsüljük a munkájukat, sőt, lekezeléssel találkoznak. Pedig ha nem lesznek nővérek, akkor nem lesz, aki foglalkozzon a szüleinkkel, gyermekünkkel vagy velünk, ha kórházba kerülünk. Sok a pályaelhagyó, sokan Ausztriába mennek, és az utánpótlás nem érkezik. A nővérek semmi másra, csak megbecsülésre vágynak, a betegek pedig korrekt ellátásra – s ezt csak egy derűs, elégedett személyzet tudja biztosítani.

prince01.jpg

NŐVÉREK
Richard Prince modern amerikai festő a kétezres évek elején egy komplett sorozatot szentelt a nővéreknek. A képek divatba jöttek, és az aukciókon több millió dollárért keltek el – s nem mellékesen felhívták a figyelmet a nővérek áldozatos munkájára. (Prince a concept art, a kisajátító művészet nagy alakja: már létező művekből vagy fényképekből kreál újabb műveket.)

Pályaalkalmasság
A nővérek érzelmileg is megterhelő munkát végeznek. A jó nővér azonban sosem érzelmes: kibeszéli, ha valami megviseli, de a terhet le kell tenni munka után. Aki erre nem képes, az nem alkalmas a pályára.

noverke-divat.jpg
A Prince-féle nővérfestmények hullámverése a Louis Vuitton-féle divatshow-t is elérte: 2008-ban a divatház bemutatóján nővéreknek öltözött modellek vitték az ikonikus táskákat.

 

florence-nightingale.jpg

A modern nővérképzés
megalapítója az angol Florence Nightingale (1820- 1910) volt. Bankár apja hiába próbálta elterelni a figyelmét a sebesültekről, jelentkezett a krími háborúba nővérnek. Akkoriban ez alantas munkának számított, de miután Florence átvette a török Üsküdarban felállított hadi kórház nővéri ügyeletét, a halálozási ráta 42 százalékról 2,2 százalékra (!) csökkent. A nővérekkel szigorúan bánt: éjjel maga járőrözött, hogy a katonák és nővérek közötti légyottoknak elejét vegye. (Ezzel vált ismertté, lámpás hölgynek nevezték el.) Az általa írt jelentések alapján átszervezték a brit orvosi ellátást, és elindították az első nővéri iskolát Angliában.

Kapcsolódó írásaink: Csak 24 óra a nap, Szupererő

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg