Amikor gond van a szexszel, rendszerint a nők szempontjából elemezzük az ágybeli visszásságokat. Szóba kerül a hüvelyszárazság, a libidó hiánya, a vaginális kényelmetlenségek – és még sok minden más, ami megzavarhatja a szexuális életet. Holott legalább ennyire fontos az is, ami a férfiakat bántja. Nekik is sok bajuk lehet! Nézzük meg közelebbről, miről van szó.

A férfiakkal az a legnagyobb gond, hogy nem akarnak beszélni. Főleg nem akkor, ha valami nincs rendben. Addig halogatják az orvoslást, ameddig lehet. Más betegségek, például szívbetegség esetén ez végzetes könnyelműségnek bizonyulhat. Bár az olyan mindennapos esetek is komoly problémára utalhatnak, mint az erekciós zavar vagy a korai magömlés. Holott nincs miért szégyenkezni: a szaporítószerveink egészségével minden életkorban illik törődni, a rendellenességekkel pedig szakemberhez kell fordulni. A férfiaknak ugyanúgy, mint a nőknek.

mi-kinozza-a-ferfiakat-az-agyban-kezdo.jpg
(© Isabel Bonner)

Ne szégyelljük!

Nemrég a rendelőben egy férfi igencsak meglepődött, hogy egy orvosnő fogadja. Amikor a kötelező köröket letudták, kedvesen megkérdezte: „Őszinte lehetek magához, doktornő? Tudom, ha nem mondom el pontosan, mi a helyzet, nem tud segíteni. Bár be kell vallanom, nekem a nyíltság igencsak kellemetlen…” A páciensnek az erekcióval volt gondja, még maszturbálás közben is. Közösen kidolgozták a terápiát, és mikor a férfi kontrollra jött, azt mondta, hogy igenis volt értelme a látogatásnak.

A férfiak leggyakrabban az erekcióval kapcsolatos problémák miatt fordulnak orvoshoz. Az esetek negyedében a gond egymagában jelentkezik, a fennmaradó háromnegyed részben többnyire a szexuális érdeklődés hiánya és a magömlés rendellenességei okozzák a merevedési zavart. Ha az erekciós zavar hirtelen jelenik meg, akkor komolyabb betegségre is gyanakodhatunk, például cukorbajra, amelynél ez az első tünetek közé tartozik.

A kor emelkedésével gyakoribbá válnak az erekciós problémák. Az erekciós zavar főleg az ötven év feletti férfiak betegsége. Hetven év felett pedig már a férfiak felét érinti...

A helyes diagnózis felállításához szexológiai és urológiai kivizsgálásra is szükség van, melyeket vérvizsgálat és ultrahangos vizsgálat egészít ki. A rendellenesség okának megállapítása után átfogó kezelés következik, amelybe az alapellátó orvoson kívül bekapcsolódik az endokrinológus is, mert kezelni kell a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, illetve össze kell hangolni a gyógyszerek szedését.

Pirulák és egyebek

Hogyan folyik az erekciós zavar kezelése? Az egyik lehetőség az ismert tabletták felírása. Néha jobb eredmény érhető el a péniszbe adott injekcióval, de sebészeti beavatkozás is szóba jöhet. A kezelés mindig testre szabott. Ahogy a nők, úgy a férfiak esetében is megjelenthet a libidó, azaz a nemi vágy csökkenése. Ezt gyakran a hormonális változások, a stressz és a különféle gyógyszerek mellékhatásai okozzák. A kezelés ismét az okok felkutatásával kezdődik. Utána esetleg hormonterápia, gyógyszeres kezelés következik, de olyan is előfordul, hogy a páciensnek életmód-változtatást ajánlanak. (Ez utóbbi mindenkinek jót szokott tenni.) Sor kerülhet párterápiára is, mert a rendellenességet igen gyakran párkapcsolati zavar okozza.

Mi okozhatja a korai magömlést? Ez főleg fiatalabb férfiaknál fordul elő. Korai magömlésről beszélünk akkor, ha a közösülés előtt, az első 15 másodpercben vagy egy percen belül kerül sor az ejakulációra. A diagnózis meghatározásához figyelembe kell venni, ha a férfi esetleg már hosszabb ideje nem élt nemi életet, vagy pedig azt, hogy a korai magömlés a legtöbb közösülésre jellemző-e.

elofizetes_uj_no.png

Hogy a kezelés a lehető leghatékonyabb lehessen, pontosan le kell írni a problémát a szakembernek. Az egyik ok lehet a túlérzékeny makk vagy a rövid fitymafék. Sok esetben segít a plasztika vagy a körülmetélés. Hasznos lehet az érzéstelenítő kenőcs, de a depresszió elleni gyógyszer is. Sok technika létezik, amit a párok közösen kipróbálhatnak, vagy maga a férfi is megtanulhatja, hogyan tolja ki az ejakuláció idejét.

Beszéljünk a szexről!

Előfordulhat, hogy egyáltalán nem következik be a magömlés. Ezt nevezzük száraz orgazmusnak (csúcspont ondókilövellés nélkül). Megeshet, hogy az ejakuláció a húgyhólyagba történik (gyakori a cukorbetegeknél a hólyagnyílás záróizmának gyengesége miatt). Lelki bajokra szedett gyógyszerek következtében is elmaradhat a magömlés. Furcsán hangzik, de a száraz orgazmus nem ad okot túlzott aggodalomra.

S ha már az ejakulációnál tartunk: ajánlott orvoshoz fordulni akkor is, ha a férfi a magömlés közben fájdalmat érez, ha valamilyen elváltozást lát a nemi szervén, csomót tapint, esetleg vér jelenik meg a spermában. Tudni kell, hogy a férfiakat nem akadályozza a közösülésben a fájdalom – szemben a nőkkel, akiknél gyakrabban jelentkezik a fájdalom. A férfiak esetében a kellemetlen érzést okozhatja például gyulladás vagy a rövid fitymafék. Az sem ritka, hogy a fityma hozzánőtt a makkhoz, és nem lehet visszahúzni.

Tudja, mi az a priapizmus? Hosszan tartó erekciót jelent (hat óránál is hosszabbat). Ez minden életkorban előfordulhat. Ebben az esetben is orvoshoz kell fordulni, mert sérülhet például a hímvessző...

A sürgősségi esetekről is szót kell ejteni. Ezek közül a legismertebb a priapizmus, ami hosszan tartó erekciót jelent (akár hat órán át tartót). Ez minden életkorban előfordulhat. Ebben az esetben is orvoshoz kell menni, mert sérülhet a hímvessző vagy akár a nemi funkciók.

Mi a legfontosabb?

Az, hogy mind a férfiak, mind a nők tisztában legyenek vele: a szex a normális felnőttélet elmaradhatatlan része. Felső korhatár nem létezik még akkor sem, ha a természet néha akadályokat gördít az utunkba. Mi, emberek szerencsére olyanok vagyunk, hogy megoldjuk a gondjainkat – vagy legalábbis megpróbáljuk. Mert minden életkorban beszélni kell a szexről.

Varga Klára
Cookies