Miért jó a magaságyás? Ha díszkertbe ágyazzuk be, célszerűbbnek tűnik ez a módszer, de nem csupán ezért érdemes magaságyásba veteményezni.

Előny az is, hogy nem kell hajladozni a földhöz, akár széken ülve is átgyomlálhatjuk. A dombos vidékeken szintén kedvelik a magaságyásokat, de akkor is jó szolgálatot tesz, ha silány, köves, sziklás vagy túlságosan nedves a talaj. Tesztnek is tökéletes lehet egy magaságyás, így kitapasztalhatjuk, hogy milyen növények vagy virágok kedvelik a mikroklímánkat.

magasagyas_1.jpg

Másrészt tavasszal könnyebben felmelegedik benne a talaj. A legtöbben paradicsomot, paprikát, epret, áfonyát, málnát, salátát, káposztát nevelnek a magasított ládákban – sokan pedig gyógynövényekre használják (citromfű, menta, zsálya). Lényeges még, hogy semmiképp ne használjunk vegyszerrel kezelt deszkákat – mint például a legtöbb raklap –; s időnként kenjük át lenolajjal a felületet.

„Fontos, hogy a rétegezés tetején komposzt legyen, hogy a giliszták jól érezzék magukat, mert akkor a növények is jól fognak fejlődni. A víz megtartása és a gyomok ritkítása érdekében aprítékot lehet tenni a tetejére az ágaprítóból, illetve szalmát, mikor már kibújtak a növények. Később szerves trágyával, gilisztahumusszal is fel lehet frissíteni – már a dughagyma, retek után –, majd be lehet ültetni a paradicsomot, paprikát, ami nyár közepére fog termést hozni.”

Az építés szabályai: az ágyást 50-70 centi magasra építsük. Építhetjük tömör fából, téglából, lécekből. A javaslat szerint 3 hosszanti irányú sor zöldséggel számoljunk, ami 110-130 cm benső méretet jelent.

Lehet ugyan hosszabb, de azért legyen stabil, mert a földtömeg benne nagy lesz – és főleg vizes. A mai elfoglalt embernek nincs ideje locsolni, ezért sokan bevezetik a csepegtető öntözést – három sorban ajánlott, ahogy a vetés lesz az ágyásban. A földet tekintve egy jó tanács van: ne legyen túl tömör, agyagos az ültetőföld. Évente érdemes változtatni a beültetett növényeken. A saját termésnek nincs mása!

minden_reggel_ujno.sk.png

A dióspatonyi Kukkonia Farmon magaságyásokban terem majd a zöldség, ami az étterembe kerül. Képeink a magaságyások előkészítését mutatják.

magasagyas_6.jpg

magasagyas_3.jpg

A 4 réteg sorrendben: faágak, mulcs, szalma és föld.

magasagyas_10.jpg

magasagyas_2.jpg

A Kukkonia Farmon az első réteg a faháncs, körülötte fekete textilfólia van. A faháncs feletti réteg összetördelt ágakból áll.

magasagyas_4.jpg

magasagyas_5.jpg

A réteges elrendezés egyébként azért fontos, hogy a talaj megtartsa a szükséges nedvességet, a többletvíz pedig szépen el tud folyni... Az ágak fölé szalmát helyeztek el, amit pedig fűvel és fekete földdel borítottak be.

magasagyas_7.jpg

magasagyas_8.jpg

A rétegek természetes anyagai az erjedés által azon kezdenek el dolgozni, hogy a növény megkaphassa a számára szükséges tápanyagokat és vitaminokat...

magasagyas_9.jpg

 

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies