Miért lenne fontos, hogy minél többet tudjunk a hormonjaink működéséről? Miként befolyásolják a női hormonok az agyunk tevékenységét és fordítva? Többek közt erről kérdeztük dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyászt (Budapest), a FEME alapítóját. A Felelősen Magadért mozgalom célja, hogy a nőket hiteles szakmai információkkal lássa el

– A ritmus hordozza az életet – kezdi Katona Renáta. – A ritmust pedig nagyrészt a hormonjaink biztosítják. Mindennek megvan a maga ritmusa: az alvásnak és az ébrenlétnek, a táplálék felvételének és leadásának, a női ciklusnak, valamint a termékenységnek is. Ezek mind nagyon fontosak a nőiségünk szempontjából.

hogyan-befolyasoljak-a-hormonok-az-agyunk-mukodeset-1.jpg

– Sokan azt gondolják, hogy nehéz együtt élni velünk, nőkkel, pont a hormonok játéka miatt... Mi ennek a biológiai magyarázata?

– Igen, a legtöbb lelki és hangulati változásért a hormonok felelősek. Az ösztrogén szintje például ovuláció idején a legmagasabb. Az ösztrogén az aktivitásért vagy a szexuális drive-ért felelős, esése pedig hangulati zavart, lehangoltságot okozhat, rosszabb minőségű alvást, falási rohamokat, puffadást. A tüneteket kisebb-nagyobb mértékben minden nő tapasztalja. Ha ezek kóros méreteket öltenek, premenstruációs szindrómáról (PMS) beszélünk, melynek súlyosabb formája akár depressziót is okozhat.

– Azt mondjuk, a ciklusunk taníthat is bennünket. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a ciklusunk első felében jobban tudunk teljesíteni, ebből akár előnyt is kovácsolhatunk.

– Ha van bennünk egy kis tudatosság, akkor ebben a fázisban leszünk tevékenyek. Ciklusunk ösztrogéndús fázisában sokkal könnyebb akár 12-14 órát is dolgozni egy nap, menzesz előtt viszont ez már nehezebben fog menni. Vannak, akik ösztönösen tudják, hogy a ciklusuk melyik szakaszában motiváltabbak.

Ha az ösztöneinkre hallgatunk, akkor előbb-utóbb rájövünk arra, hogy csak ideig-óráig okoz könnyebbséget, ha menzesz előtt csokoládéval tömjük magunkat – jobban tesszük, ha inkább sportolunk. Így kevésbé fogunk görcsölni, kevesebb folyadékot tart majd vissza a szervezetünk, ami miatt kevesebbet fáj majd a hasunk és a fejünk is.

– Tudjuk, hogy a nők zöme antibébi-tablettát használ fogamzásgátlásra. Miként befolyásolják ezek a hormontartalmú tabletták a ciklusunkat?

– Mindegyik fogamzásgátló tabletta úgy működik, hogy felfüggeszti a női szervezet bonyolult élettani, hormonális működését – és visszaad egy pici mennyiségű hormont. Az utóbbi években egyre nagyobb az igény arra, hogy teljesen felfüggesszük a menstruációt. Ellentrendként pedig megjelent a természetes – hormonmentes – fogamzásgátlás reneszánsza. Vannak nők, akiknél orvosilag indokolt a ciklus felfüggesztése, mert annyira fájdalmas a menstruációjuk, annyira bőséges a vérzésük, hogy hánynak, elájulnak. Sem a társadalom oldaláról, sem a saját oldalunkról nem egy vágyott állapot, ha havonta egy héten keresztül nem tudjuk ellátni a feladatainkat, nem tudunk iskolába vagy éppen dolgozni menni. Sajnos, egyre több az endokrin, vagyis hormonális zavarokkal küzdő páciens, akiknek szintén nagyon fájdalmas a menzesz pár napja. Viszont olyan nők is vannak, akik egyszerűen csak nem akarják, hogy például a sportban, utazásban, szexualitásban korlátozza őket a ciklusuk – ezért igényelnék a menstruáció teljes felfüggesztését.

– Hogy tudjuk megtanulni azt, hogy ne zsinóron rángatott bábuk legyünk, akiket a hormonjaik irányítanak? Miképp kellene ehhez a témához viszonyulnunk?

– Semmiképp sem ellenállással. A mai világban majdnem mindenki gyors, azonnali megoldást keres a problémáira. Velünk, nőgyógyászokkal szemben is megjelennek az elvárások, hogy a kellemetlen tüneteket azonnal szüntessük meg. Erre egyébként vannak lehetőségek a hagyományos és az alternatív orvoslásban egyaránt – nem biztos azonban, hogy ez a helyes út. Fontos lenne előbb tudatosítani, hogy a ciklusunk alatt pontosan mi történik velünk, mert utána jobban ki tudjuk választani a saját stratégiánkat, amivel kellemetlenségeink felülírhatóak. Ha a ciklus teljes megszüntetését választjuk, azzal igazából az élettani ciklusunkat is töröljük. Hisz minden, amit mi, orvosok erre adni tudunk – vagyis a fogamzásgátlók –, átmenetileg felfüggesztik az élettani működésünket. Szerencsére a mentális tüneteket már nagyon nagy mértékben képesek vagyunk befolyásolni sporttal, meditációval, önismerettel. Ilyenkor a stresszhormonok – kortizol, adrenalin – nagyobb mértékben dobódnak ki a keringésbe. Fontos még megemlíteni, hogy a női szervezetben is termelődik férfi nemi hormon, amit a mellékvese termel: s aminek nagyon fontos szerepe van a nők életében is. A probléma akkor szokott jelentkezni, ha ezen hormonok termelődése kapcsán felborul az egyensúly.

hogyan-befolyasoljak-a-hormonok-az-agyunk-mukodeset-katona-renata.jpg
Dr. Katona Renáta

– Miben mutatkozik ez meg?

– Ha a női és férfi nemi hormonok közötti egyensúly felborul, megjelenhet például az akné, a hajhullás, a fokozott izzadékonyság, a szőrösödés, de akár az agresszivitás is. Egyébként a menarchéban, vagyis az első menstruáció idején, illetve a menopauzában is éppen ennek az egyensúlynak a felborulása következik be. Ezt a nők nagy része rosszul viseli – dacára annak, hogy egy teljesen természetes élettani folyamatról van szó. Nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több írás jelenjen meg a témával kapcsolatban. Hiszen pár éve nem volt kulcsunk ahhoz, hogy miképp értsük meg a tinédzserkorú lányokat vagy épp a menopauzában lévő nőket – éppen ezért ezekhez az életszakaszokhoz rengeteg előítélet kapcsolódik.

– Nyitottság, tájékozottság tekintetében lát itt változást a nők oldaláról?

– Igen, történik ebben egy paradigmaváltás. Én 25 éve vagyok nőgyógyász, és egészen más a helyzet most, mint a praxisom kezdetén: egyre tudatosabbak a nők. Azt tapasztalom, hogy teljes komplexitásukban látják magukat, és tudják, hogy egy nő nem csak attól nő, hogy termékeny, illetve gyereket tud szülni. Rengeteg más vetülete is van a nőiségünk megélésének. Harminc évvel ezelőtt egy 50 körüli nőt lenéniztek, ma ez már egyre ritkábban fordul elő. Természetesen nem jó, ha letagadjuk a korosodással járó testi-lelki változásokat, de azt gondolom, hogy minden életszakaszban meg lehet találni a szépet. Ehhez azonban az egész társadalom szemléletének változnia kell.

– Egyre többet beszélünk arról, hogy a női hormonok nagyban befolyásolják az agy tevékenységét és fordítva. Erről még mindig nem tudunk eleget...

– Fontos hangsúlyozni, hogy a női és férfi agy között sem méretbeli, sem lényegi strukturális különbség nincs. A női agynak mégis az empátia a fő rendezési elve – a nőket jobban érdeklik az emberi kapcsolatok és a lélek, míg a férfiakat a tárgyak és a világ működése köti le, emellett jobbak a rendszeralkotásban is. Az agyunkban van egy kérgestest nevű kis szerv, amely összeköttetést jelent a két agyfélteke között. A nőknél ez sokkal dominánsabb.

Ezt Mark Gungor találóan úgy írja le, hogy a női agy olyan, mint egy gombolyag: vagyis minden mindennel össze van benne huzalozva.

– Emiatt van az például, hogy egy nő egyszerre több dologra is képes figyelni?

– Abszolút! Nem városi legenda az, hogy egy nő tényleg nagyon sok dologra tud egyszerre figyelni. Ez a fajta megosztott figyelem valószínűleg evolúciós sajátosság. A nők egyszerre tudnak figyelni a családra, a háztartásra, emellett professzionálisan tudják végezni a munkájukat; és általában ők azok, akik képesek generációkat összetartani. Fontos a kommunikációs különbség is: annak ellenére, hogy nem ismerünk több szót, mint a férfiak, mégis másképpen, árnyaltabban kommunikálunk.

– Ha a női agyat egy gombolyagként lehet elképzelni, akkor miként lehetne jellemezni a férfiak agyát?

– A férfiak agyát strukturáltabbnak kell elképzelni: mintha különféle dobozok lennének benne az egyes tevékenységekhez. Van doboza a munkának, a családnak, az óráknak, az autóknak. De igényük van egy üres dobozra is, így képesek olyan tevékenységeket folytatni, mint a horgászás vagy a távirányító állandó nyomkodása – és vezetés közben is felesleges őket arról kérdezgetni, hogy mire gondolnak. Ezek a tevékenységek a legtöbb nő számára élvezhetetlenek, mivel nekünk – talán a hormonjaink miatt – nincs különösebb késztetésünk ilyesmikre. Mint ahogy nekik sem arra, hogy napestig empatikusan hallgassák a barátnő panaszait.

– Ha már a férfiakról van szó: miként tudnának jobban segíteni minket a párjaink a zűrösebb szakaszban, ciklusunk második felében, a menstruációhoz közeledve?

– Sajnos, arra vagyunk szocializálva, hogy a ciklusunkhoz kapcsolódó érzéseinket rejtsük el: aztán egyszer csak betelik a pohár, s akkor robban a bomba. A menstruációt megelőző ciklusfázisban a nők labilisabbak, a tűréshatáruk sokkal gyengébb, mint egyébként. Ha egy párkapcsolat egyenrangú, akkor lehet erről beszélni, és a férfi ilyenkor próbálhat türelmesebb, engedékenyebb lenni, a nő pedig megpróbálhatja kontrollálni az impulzivitását. Egy nő tényleg úgy tud változni, mint egy kaméleon. Emiatt a férfiaknak is jó tudatosítaniuk, hogy egy nőben mi minden zajlik, és picit szeretetteljesebben hozzáállni a ciklus során tapasztalt változásokhoz.

elofizetes_uj_no.png

A Chelsea női focicsapata néhány éve az edzést a lányok ciklusához igazította. A lányok egy applikáción keresztül követhették, hogy ki mikor menstruál vagy ovulál; a szakértők pedig ehhez viszonyulva állították össze az edzéstervüket, vagy éppen azt, hogy melyik lány melyik meccsen lépjen pályára.

Elképesztő teljesítményt nyújtottak: megnyerték a szezont, illetve megúszták szalagsérülések nélkül, ami a fociban hatalmas eredmény. Mindezt azért, mert felismerték azt a tényt, hogy a lágyszövetek sérülékenyebbek a menstruációs időszakban.

Sokan nem tudatosítják, hogy a fogamzásgátló nem rendezi, hanem kiiktatja a női ciklust! Ha hormonális fogamzásgátlót szedünk, akkor NINCS ciklusunk.

A vérzés, amit tapasztalunk, nem menstruáció. A testünk nem gyárt saját hormonokat. Pedig a saját hormonjainkra igenis szükségünk van az egészségünk megőrzése céljából... A ciklusunk nem csupán akkor nélkülözhetetlen, ha babát szeretnénk. A csontjaink egészsége, a libidónk megőrzése miatt is fontos. Az ovuláció pedig a női egészség alapja.

Nagyon sok nőnek felírják a fogamzásgátlót, pedig nem viseli jól a tablettákat. Bekapod, és kész vagy. (Vagyis nem vagy kész a „babagyártásra”.) Van, aki hormontartalmú spirált vagy hüvelygyűrűt alkalmaz, de ezek is hasonlóan működnek. Értsd: a kívülről bevitt hormonok hatására leáll a peteérés. Nincs igazi menstruáció, csak megvonásos vérzés jelentkezik. (Érdekesség, hogy az első antibébi-tablettáknál a nők nem véreztek, de ezt lelkileg nagyon rosszul viselték, ezért az orvosok visszaállították a vérzést.)

Szalai Réka
Cookies