A barátnők alakítják életünket, tanácsaik szerint tervezzük a gyerekeket, megyünk férjhez vagy maradunk meg szinglinek. Miben hallgassunk rájuk? És miben ne?

A barátnők nyomot hagynak rajtunk. A barátnők nélkül nem azok lennénk, akik vagyunk. Ilyen-olyan formában beépülnek az életünkbe, egy gesztusban, egy szófordulatban. Zsókától tanuljuk meg, hogyan kell a miniszoknyában leülni, Verától, hogy hogyan hordjuk a sálat, Maritól, hogy milyen mozdulatokkal kell felvinni az arcfestéket...

baratno-sug-kezdo.jpg
(© H. Armstrong Roberts / CLASSICSTOCK / GETTY IMAGES)

A barátnők kicsit a példaképeink, nem véletlenül választjuk ki éppen őket. A barátnő a mentsvárunk, amikor felfordul körülöttünk a világ, hiszen egy nőt csak nő érthet meg. Sokat adunk a barátnők véleményére, s ha egyet-egyet elveszítünk, az életünk is picit megváltozik. Ez nem azt jelenti, hogy manipulálhatóak vagyunk, csupán azt, hogy ez így természetes. Hiszen nem csak a szüleinket utánozzuk. A női közösség nagy hatással van a nőkre. Mint ahogyan azt is azonnal fel lehet ismerni, hogy egy nő férfitársaságban dolgozik.

Arra azonban ügyelni kell, hogy mikor vagyunk még önmagunk, és mikor leszünk barátnő(i)nk másolatává, mikor mászik bele a barátnőnk a magánéletünkbe, ahol valójában semmi keresnivalója. Ne hagyjuk, hogy jó barátnőnk rávegyen bármire is bennünket. Nem biztos, hogy ami jó neki, az jó nekünk is.

Ami a szexet illeti

Vannak nők, akik egyetlen alkalmat sem szalasztanak el, hogy el ne dicsekedjenek legújabb szexuális tapasztalataikkal. Mindenben jobbak, ügyesebbek, mint mi. Legalább kétszer szeretkeznek naponta, és lefitymálják a társaság többi nőtagját, akiknek a heti kétszeri átlag se jön össze. Ne hagyjuk, hogy virgoncabb barátnőnk lenézzen bennünket, és ne sajnáljuk le a lustát sem.

A dicsekvéseket mindig fogadjuk fenntartással. Olyan a korszellem manapság, hogy a sikert a szexszel és a pénzzel méri. Ne csodálkozzunk, ha e kettőt tekintve barátnőink túloznak.

Az esküvő

Miért olyan fontos a nők számára az esküvő? Talán mert mi, nők azt hisszük (mennyire tévedünk!), hogy ezzel biztosítjuk magunk számára a férfit és a szerelmet. Meg aztán el lehet dicsekednünk a kis gyémántgyűrűvel. Ha egy nő elegáns és érzelmes esküvői értesítőt kap a barátnőjétől, mérget vehet rá, hogy abban a pillanatban maga is elkezd romantikus álmokat szövögetni. Ne hasonlítsa magát legjobb barátnőjéhez sem! Minden férfi-nő kapcsolat más, egyéni tempóban fejlődik. Tiszta szívből kívánjon sok boldogságot a barátnőjének, és otthon a barátjának ne példálózzon házassággal.

A válás

Rendkívül ragadós. Egy barátnő válása dominóeffektust indíthat el. Ugyanakkor a barátnők remek tanácsokat tudnak adni, rendezik a gondolatainkat, vigasztalnak, felvidítanak. Sajnos vannak köztük olyanok is, akik művészi szinten tudják bizonyítani, mekkora ökör az, akivel együtt élünk, tehát sürgősen el kell válni tőle. Ha jobban megnézzük, ki az, aki ilyen kategorikus tanácsot ad, láthatjuk, hogy maga is elvált, vagy rossz házasságban él. Krízishelyzetben hallgassuk meg barátnőink véleményét, boncolgassuk a problémánkat, de döntsünk a saját fejünk szerint! A házasság a mi házasságunk, az életünk a mi életünk. Két ember kapcsolatába sose lát bele egy harmadik, csak azok, akik benne élnek. Ha már mindenképpen tanácsot akarunk kérni, forduljunk házassági tanácsadóhoz.

minden_reggel_ujno.sk_314.png

Hangulatok

Az optimista embereket védett fajjá kellene nyilvánítani, olyan kevés van belőlük. A negativista fecsegők viszont rengetegen vannak. Rendben van, ha a barátnőnk ki akarja önteni a szívét, mert feldühítette a főnöke, vagy lusta a férje. De ami sok, az sok. Az a jó, ha a barátnőnkkel való találkozás után vidámnak, élettelinek, erősnek érezzük magunkat, nem pedig fáradtnak, összetörtnek és keserűnek. Próbáljuk bátorítani egy kicsit a barátnőnket, hogy elvonatkoztatva tekintsen az életére. Ha nem sikerül, kerüljük a vele való találkozást.

A házasság

Miklós, Zsanett férje kérlelhetetlen. Elárulta, miért: „Bevallom, hogy Zsanett legjobb barátnőjét leépítettem. Lassan semmi másról nem szólt a házasságunk, csak a barátnők gondja-bajáról.” Ez egy kicsit durva, de valóban olyan fontos, hogy a barátnőink mindent tudjanak a férjünkről és a házasságunkról, s ők oldják meg a gondjainkat helyettünk? Másnak mindig könnyű tanácsot adni, miközben a saját problémáinkkal nem boldogulunk. Mindig a másik életét tudjuk a legjobban megoldani.

Mindenki ismer olyan barátnőt, aki valamennyi problémára tud megoldást. És hányszor kiderül, hogy ez a nagyszájú barátnő a főnöke előtt olyan alázatos, olyan bólogatós, hogy még, és inkább leharapja a nyelvét, semhogy elmondja a véleményét – a férje pedig naponta megalázza, miközben bennünket válásra biztat.

A pszichológusok tanácsa az, hogy ha valóban nagy gond van egy házasságban (például a férj sorozatosan megcsalja a feleségét), akkor csak válogatott barátnőinknek mondjuk el a bajt. A zöme ugyanis dérrel-dúrral azt tanácsolná: Azonnal válj el! Egy ilyen fontos kérdést nem laikusokkal, hanem szakemberrel tanácsos megtárgyalni.

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies