Mi az oka, hogy fiatal férfiak olyan szerek használatától válnak függővé, melyek tönkreteszik az életüket – és elbutuláshoz, impotenciához, halálhoz vezethetnek? Miért nem növesztenek valódi izmokat, sok munkával, de valódi erővel? Nincs idejük, kitartásuk, mindent azonnal szeretnének megkapni? Az új, tökéletes testet is? Nélküle lúzernek érzik magukat? Védtelenek? Mi ez a kétségtelenül elharapózott narcizmus? Tényleg ennyire sok a női hormon a talajvizekben, hogy a férfiak lányosan hiúvá válnak?

Miközben a témával foglalkoztam, a napi sajtóban is érdekes hírekkel találkoztam. Éppen akkoriban sikerült lefülelni egy bűnbandát, amely az interneten keresztül illegális szereket, ampullákat és tablettákat forgalmazott. A mit sem sejtő vevők az eredeti termékek helyett hamisítványokat kaptak. Egy érdekes reklám is felvillant valamelyik oldalon. A csodaszer zsírból izmot csinál – igencsak rövid idő alatt. Egy hónap leforgása alatt 10 kg izomtömeg megszerzésével kecsegtet, miközben elégeti a zsírt, amitől manapság mindenki szívesen megszabadulna.

mikor-kezdodott-a-dopping-kezdo.jpg
(© Steve Reeves bodybuldier / thebodybuildingarchive.com)

Mit tudunk az anabolikus szteroidokról?

„Az emberi szervezetben is megtalálható, természetes androgén anabolikus hormon a tesztoszteron, amely majd minden anabolikus szteroid alapja. A férfiaknál a pubertáskor után termelődik a herében. A tesztoszteron felelős a férfiak másodlagos nemi jellegének kialakításáért, ami alatt a testszőrzet, a hangmélység, a libidó, az agresszió és a szexuális viselkedés kialakulását értjük. Fokozza a fehérjeszintézist, segíti az izomtömeg, illetve az izomerő növekedését, gátolja az ivari szabályozást a hipotalamusz–hipofízis–here tengelyen keresztül. Egyes sportolók az edzésmunka során a kívánt hatás elérése érdekében a terápiás szteroidadag sokszorosát fogyasztják, akár napi 300 mg-ot több héten keresztül. Ilyen bevitt mennyiség mellett a szervezetben ellenállás alakul ki. Az egészséges gyermekek és nők általában fogékonyabbak a szteroid hatásaira és mellékhatásaira. A mellékhatás lehet toxikus és hormonális. A toxikus mellékhatás alatt a készítmény májkárosító hatását értjük. Ezért nagyon fontos az anabolikus szteroid alkalmazása esetén a folyamatos májfunkció-ellenőrzés! A hormonális mellékhatás az alkalmazott dózistól függően a virilisatio (férfiasodás) és az agyalapi mirigy hormonjának csökkent termelése.“

Érkatasztrófa, májkárosodás, idegrendszeri zavarok, potenciazavarok – ezek mind felléphetnek a szteroidtartalmú szerek használata során. Sőt, a nők még nagyobb veszélnyek vanna kitéve, mert a hormontartalmú készítményekre rosszabbul reagálnak.

Részlet egy blogból

„Hagyjatok minket békén, értitek! Igenis, itt mindenki kokszol. Ez egy ilyen sport! Aki ezt a sportot kezdi, az mind nagy és izmos akar lenni. Az elején még nem tudja, de kokszolni kell, mert a szervezet csak egy határig fejlődik. Ez a sport arról szól, hogy minél nagyobb izomtömeget tudjunk felmutatni, minál szárazabban, és persze arányosan. Arnoldról (Arnold Schwarzenegger) is mindenki tudta, hogy kokszolt, és milyen sokra vitte. Kinek ártott vele, és milyen magasra jutott.”

A WADA – a doppinghivatal – el akarja érni, hogy ne rendezhessenek nemzetközi testépítő versenyeket azon országok, amelyekben nem esik büntetőjogi felelősség alá a doppingszer használata és birtoklása. Azon vannak, hogy bárkit bíróság elé lehessen vinni doppingolás vádjával. Eddig ugyanis a kutyát sem érdekelte, mit használnak a hobbisportolók. A doppinghivatal ennek véget akar vetni. A példa Svédország, ahol bárkit, aki szemre gyanús, már bevihetnek, és doppingvizsgálat alá vethetnek.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

„A doppingszereket a testépítők a súlyemelőktől vették át. Úgy feltételezik, hogy az első testépítők az 50-es években kezdtek el szedni doppingszereket és anabolikus szteroidokat. Mai felismerések szerint ez hosszú időn át csak egy relatíve szűk körre korlátozódott, majd 1980-tól kezdve a doppingszerek használata általánossá vált. Rengeteg az illegális forgalmazó – és az illegális gyártó.

Sokan nem is tudják, mi a különbség a koksz meg a „tápkieg” között, így a gyártóknak nem kell félni, hogy leállnak a vásárlással. A többséget nem érdekli semmi, csak minél nagyobb legyen a karjuk, beveszik a zöld jumbót, az aranybogyót – és usgyi! Amik érnek valamit, azok mind vegyi anyagok, és extragyorsan roncsolják a szervezetet. Néha megveszel egy legális szert, de abban is van egy összetevő, ami tropára vág. Soha nem lehet tudni.

Siposs Ildikó
Cookies