A férfiak gyakran csipkelődnek a nőkkel hangulatváltozásaik miatt. Pedig erről nem mi, hanem a bennünk keringő hormonok tehetnek. Egyszer fent, másszor lent – attól függően, mikor melyik hormon a nyerő.

Legszebb arcukat akkor mutatják, amikor szerelmesek vagyunk. Ilyenkor hihetetlen mennyiségben kering vérünkben egy csodálatos hormonkoktél: a dopamin, a kortizol és a tesztoszteron keveréke. Nekik köszönhetően mindent rózsaszínben látunk. A másik véglet a menstruációt megelőző időszak, amikor az ösztrogén és a progeszteron ingadozása miatt ingerültek, sírósak vagyunk.

milyen-jatekokat-uznek-velunk-a-hormonok-kezdo.jpg

A hangulatváltozások hátterében tehát a hormonok állnak. Számuk nem kevés: eddig több mint 150 hormont fedeztek fel a tudósok. A hormonok nagyon sok életfunkciót befolyásolnak. Nemcsak azt, hogy mikor van kedvünk a szexhez, mikor vagyunk termékenyek, hanem azt is, mikor tartja vissza szervezetünk a vizet, mikor működik jól vagy rosszul az emésztésünk, vagy milyen gyorsan öregszünk.

Mit tudunk a hormonokról?

Azt, hogy a belső elválasztású mirigyek, például a pajzsmirigy és a petefészek termeli őket, és egyenesen a vérbe kerülnek. Megindítják a menstruációt, erősítik vagy csökkentik az étvágyat, feszessé teszik a bőrt, irányítják szerveink működését. Hogy mennyire fontosak, azt az is mutatja, hogy elég egy aprócska eltérés, és szervezetünk működése felborul, kaotikussá válik. Ennek jele lehet alvászavar, migrén, elhízás – vagy épp a libidó hiánya.

A szépséget is befolyásolják

Bizonyára sokan észrevették, hogy a peteérés előtt szépen csillog a hajuk, tisztább, fényesebb a bőrük. Mindezt az ösztrogén okozza, amely serkenti a bőr kollagéntermelését, aminek következménye a tiszta bőr, és a pattanások is eltűnnek. A szépségről gondoskodik a szomatotropin nevű növekedési hormon, amelytől éjszaka megújulnak a sejtek, kisimulnak a ráncok. Az ovuláció időszakában szervezetünk gyorsabban égeti a zsírokat is.

Magunk is segíthetünk a hormonjainknak, ha van bennünk egy kis fegyelem, és hetente egyszer kihagyjuk a vacsorát. A kísérletek bebizonyították, hogy ha délután négy óra után nem viszünk be energiát a szervezetünkbe, akkor csökken a vércukorszint. Az alacsony cukorszint ingerli az agyalapi mirigyet, amely ennek következtében fokozottan termel szomatotropint.

Aki nem bír koplalni, délután négy után szénhidrátok helyett fehérjét fogyasszon. Aki pedig a ráncaitól akar megszabadulni, kerülje el a stresszt. A stresszre úgy reagál a szervezet, hogy több kortizolt termel, olyan hormont, amely a hastáji úszógumikért felelős.

Ki uralkodik a hálószobában?

Elsősorban a tesztoszteron és a DHEA (dehydroepiandrosterone) nevű hormon, amely a tesztoszteron és az ösztrogén előanyaga. Erről kimutatták, hogy nemcsak a férfiak, hanem a nők nemi vágyát is növeli. Ráadásul ha megfelelő mennyiségben van jelen a női szervezetben, akkor a nők magabiztosabbak, mert szebbnek érzik magukat. A szexet még egy hormon befolyásolja, mégpedig az oxitocin. Az oxitocin általában pozitív érzelmeket kelt az emberekben, boldogsághormonnak is nevezik. Oxitocin árasztja el a női szervezetet szoptatás közben is – a természet így gondoskodik az emberi nem fenntartásáról. A szoptatás nemcsak a kisbabának, hanem az anyának is kellemes érzés.

A nők nagy hátrányban vannak a férfiakkal szemben, mert 28 napos havi ciklusuk alatt végigszenvedik a hormoningadozás minden kínját, a menstruációt megelőző nem éppen vidám napokat. Ki ne ismerné a PMS szenvedéseit? Más a helyzet a ciklus első felében, a peteérés idején (lásd fentebb). Aki pedig hormonális fogamzásgátlót szed, lemondhat a libidó örömeiről, mert ez a szer könnyűvé teszi ugyan a menstruációt, de a szexuális étvágyat is jelentősen csökkenti. Erről tanúskodik egy legújabban elvégzett kísérlet, amelynek során Németországban 1086 fiatal nőt, mellesleg orvostanhallgatókat vallattak ki.

minden_reggel_ujno.sk.png

A hangulat

A hormonok felelősek általános közérzetünkért is. Akinek szervezetében kevés a szerotonin, depressziós lesz, és nehezebben viseli a PMS-t. Hogyan tehetünk szert szerotoninra? Például sporttal – úszással, biciklizéssel, futással. A szerotonin mennyiségét a ritmikus mozgás, továbbá a napfény és a szénhidrátokban gazdag étrend növeli. Gyógyszertárban is kaphatók ilyen készítmények, például az orbáncfűkivonat. Azonnal nem érzünk semmit se, de pár hét múlva már megmutatkozik jótékony hatása.

Étellel a ráncok ellen

A negyvenedik életév közeledésével a szervezetben megváltozik a női hormonok, a szomatotropin és a DHEA termelése. Ennek következtében megjelennek a ráncok, a hájrétegek, és romlik a stressztűrő képesség. Ezekhez nagyon szívesen társul rendszertelen menstruáció is, és gyakoriak a pajzsmirigy működési zavarai. Ezért már a harmincötödik életév körül érdemes változtatni étkezési szokásainkon és életvitelünkön. Együnk több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket és sovány tejtermékeket. Ebben az időszakban a női testnek nagy szüksége van A- és B5-vitaminra, magnéziumra és hasonlókra. Akinél gyakoriak a hangulati kilengések, enyhe növényi hatóanyagú vagy bioazonos hormontablettát is szedhet. Ezek a gyógyszerek már nemcsak tabletta, hanem tapasz vagy gél formájában is hozzáférhetőek, és egyúttal a trombózisok kialakulását is gátolják.

Varga Klára
Cookies