Minden hétre jut egy öngyilkos tinédzser vagy egy diáktársait bántalmazó tanuló. A felelősséget mint forró krumplit dobáljuk egymás kezébe.

Az ember már csak olyan, hogy baj esetén bűnösért kiált. A középkorban boszorkányt égettek, ha kitört a pestis, ma meg lassan a pedagógus tehet mindenről. Nem viccelek. Mikor például egy tízéves kislány egy kutya elől az útra rohant, és elütötte az autó, a kommentelők szerint „a tanító dolga” lett volna megtanítani vele, hogy mi a teendő, ha szembejön egy kóbor kutya. A vasúti sínen szelfiző tinilányok halála után is olvashattunk hasonló véleményeket.

minden-hetre-jut-egy-ongyilkos-tinedzser-kezdo.jpg
(© photo.destruction)

A kommentek (vagyis a mai közvélemény) szerint minden iskolai késelés, fojtogatás fő felelőse a pedagógus. Hisz vagy észre sem vette, hogy gond van a gyerekkel, vagy tudta, de nem szólt. Igazság szerint pár kommentelő azért a pszichológusokat is hibáztatja, páran a rendszert, végül egy-­két hozzászóló a családot. Szokásom kritikával illetni a szakmát (magamat is beleértve, hisz pedagógus vagyok) – viszont a sorrend nem stimmel. Hiszen ha a férjem főbe lövi magát a munkahelyén, nem az lesz az első kérdésem: Ugyan hol voltak a kollégái, a főnöke? Miért nem vették észre, hogy lelki problémái vannak?

Kiközösítés: igen, nem?

Volt egyszer egy tanuló – nevezzük Norbikának –, akit javarészt a nagymama nevelt. Ez a nagyi aztán elhatározta, hogy „ebből a gyerekből embert farag”. Ő nem lacafacázik, elég néhány hibásan kiolvasott szó, és már repül is a nyakleves (dicsekedett a nagyi). Később sorjáztak tőle a panaszok: a többiek kiközösítik Norbikát, szegény fiút nem engedik focizni, a tanítók csak az „elit” gyerekeket szeretik, pedig Norbika otthon „áldott jó gyerek”. (Ismerve a nagyit, ebben senki nem is kételkedett.) Kiderült, hogy az iskolában Norbi minden ok nélkül megrugdalta az osztálytársait, provokálta a felső tagozatos diákokat, a focilabdát pedig első nekifutásra (szándékosan) átrepítette az 5 méter magas dróthálón. Csínytevéseit a végsőkig tagadta, még talán el is hitte önnön hazugságait...

Pedig a tanítóitól rengeteg ölelést, jó tanácsot kapott, és osztálytársainak is csak a provokatív magatartása nem tetszett. Kiközösítésről azonban szó sem volt.

Mivel segíthet a szülő?

Alex esete sem mindennapi. Ő egy alkalommal saját magának írt egy névtelen levelet, hogy bebizonyítsa: a diáktársai kiközösítik. Nem volt ugyanis olyan esemény – legyen szó osztálykirándulásról, farsangi buliról –, mely után ne jött volna egy felháborodott panasz az anyukától (Miért épp az ő fiát...?). Sajnos, az Alexhez hasonló gyermekeket olykor utoléri az önbeteljesítő jóslat: kortársaik idővel megtartják a három lépés távolságot, mert nem tudják, hogy miből lesz megint zűr. S máris létrejött a 22­-es csapdája. „Na, Klaudi sem lesz már a barátnőd, rád sem nézett a tanévnyitón!” Vagy: „Nem mehetsz Robiékhoz, ott lesz Laci is, úgysem fognak veled játszani!” Tudni kell, hogy a hasonló megjegyzések nem megvédik a gyereket, inkább aláássák az önbizalmát. Vagy épp bogarat ültetnek a fülébe...

Apropó, önbizalom! Van diák, aki – legyen szó spontán játékról, versenyről, rajzról – már az első kanyarban feladja az „úgysem fog sikerülni” ­jelszóval. Ilyenkor csak ront a helyzeten, ha a szülő beképzeltnek titulálja a többi, sikeres osztálytársat, vagy épp ellenkezőleg, azt mondja: „Nem kell mindenen bőgni!” Igen, ha gyermekünkről van szó, a paradicsomi állapotra vágyunk, ahol a bárány együtt legel az oroszlánnal. Vagyis ahol senki nem bántja, piszkálja vagy neveti ki a másikat. Ám ez kissé irreális elvárás, hisz mi magunk is kibeszéljük a szomszédot, napszámban szidjuk a tanárt. Vagyis mi, felnőttek is bort iszunk, de vizet prédikálunk.

elofizetes_uj_no.png

Bántás és bántalmazás nem egyenlő!

Egy oktatási intézményben a gyerekek folyamatos interakcióban vannak egymással, a konfliktusok száma is nagyobb, mint otthon. „Pali azt mondta a játékomra, hogy csúnya”, „Vivi kinyújtotta rám a nyelvét”. Vitathatatlan, hogy évről évre több a panaszkodó és árulkodó iskolás. Sokszor 2­3 hasonló eset után az anyuka már suttogva közli, hogy nagy bajok vannak az osztályban. Megszületik a verdikt: bántják a gyermeket... Ráadásul a gyerek az iskolában nem panaszkodik, sőt vidám hangulatban ebédel, délután homokváron ügyködik a társaival. Nem azt állítom, hogy otthon hazudik. Akkor mégis mi történik?

Bántás és bántódás

Egy biztos, a világ kritikus szemmel való mustrálása („Icka nem köszönt reggel, biztos haragszik.”), vagyis a negatív beállítottság a nézeteltérések melegágya. A helyzetet bonyolítja, hogy ma a gyermekek többsége nem konfrontálódik senkivel szemtől szemben. Családi csatározások ugyan vannak otthon, de rendre ők nyernek – és persze mindenből kettőt és egyformát kapnak (nehogy összeveszés legyen). Kilépve a „nagyvilágba” aztán jönnek a súrlódások, mert az élet már csak ilyen. A szülők tehetetlennek érzik magukat, ezért viharzik be közülük egyre több és egyre többször az igazgatói irodába.

Fontos azonban különbséget tenni a csínytevés és a szekálás közt. Bántás esetén a felek egyenlő viszonyban vannak, sőt igen gyakran barátok. Összevesznek, kibékülnek, pityeregnek, nevetnek... Ezek az összetűzések nem járnak komoly érzelmi sérüléssel. Bántalmazás esetén viszont (legyen az fizikai vagy szóbeli) a bántalmazó felülkerekedik a bántalmazotton. Folyamatosan zajlik a szekálás, csicskáztatás, gúnyolás...

Ismertem egy fiút, akinek elég zűrös családi háttere volt, s aki istenkirályként élte a mindennapjait (ez az egyik legrosszabb kombináció). Az iskolában rendre kiröhögött, megalázott másokat, utána rutinszerűen bocsánatot kért, bólogatott az iskolapszichológusnak – majd két nap múlva ott folytatta, ahol abbahagyta. Egy-egy ilyen diák évekig megkeserítheti az osztálytársai életét. S az ilyesmit igenis komolyan kellene venni.

Nem akartam szólni...

Nemrég hosszan hallgattam egy youtubert, aki a zaklatásnak, szekálásnak kitett diákok leveleit olvasta fel egy szuszra. Az esetek 90 százalékában elhangzott a „nem akartam szólni”-kitétel. Nálunk sem ritka az ilyen. Nemrég például egy kislány elhallgatta, hogy kosarazás után bedagadt a keze, sőt hősiesen tagadott, mert nem akarta, hogy hívjuk az anyját. „Inkább nem mondok el otthon semmit, mert mindenen kiborulnak...” – mondta. Mi tagadás, az anya reakciója az volt, hogy még a gyermekénél is jobban sírt. Gyakran hallom kisiskolások szüleitől: „Nekem nem mondja el. Az unokatestvérének, Marcinak mesélte el, hogy megverték...”. Tök jó, hogy Marcinak köszönhetően kiderült az igazság – viszont nem árt, ha a szülőkkel is őszinte lehet a gyerek.

A háló

Képzeljük el, hogy zuhanunk (bajban vagyunk). Nem mindegy, hogy milyen háló feszül alattunk: széles és erős, ami megtart, vagy olyan ritka szövésű, hogy kipottyanunk a lyukain. Kérdezhetnénk: mitől függ, hogy milyen a mi hálónk? Nos, a szálak sűrűsége attól függ, hány ember vesz körül bennünket, mennyi jó barátunk van, és milyen erős köztünk a kapocs. Az első védőhálót a család képezi, majd a kör egyre szélesedik, ide tartoznak a barátok, ismerősök; a végén eljutunk a különböző intézményekig, a szakemberekig, akikhez gond esetén fordulhatunk.

Ez pedig pont a fordítottja annak, amit a neten kommentelők állítanak; mert a legerősebb hálót nem az iskola, hanem a család nyújtja. Vajon az előbb leírt extrém vagy tragikus eseményeket nem előzte meg valami? Néhány jellegzetes tünet, amelyet valamelyik családtagnak észre (vagy komolyan) kellett volna vennie?

minden-hetre-jut-egy-ongyilkos-tinedzser-belso.jpg

Tanulni, tanulni, tanulni!

Azt hiszem, szülőként nem vagyunk erre az új világra felkészülve. Nem vagyunk felkészülve a gyors világra, a felületes kapcsolatokra, az internet veszélyeire – vagy az egyre gyakoribb tanulási zavarokra. Néha azt kívánom, bárcsak a felnőtteket (s bennünket, tanítókat is) kötelezően oktatnák a témával kapcsolatban, mert azzal, hogy beszélgetünk a gyerekekkel, csak apró sikereket lehet elérni. Javaslom, hogy szülőként sose vegyük félvállról gyermekünk panaszait vagy magányosságát (ez utóbbit pláne ne), de azért tegyük fel maguknak a kérdést: Vajon valódi támasza vagyok a gyermekemnek? Vagy csak kivont karddal védelmezem „szegénykét”, és túlreagálok mindent?

Egy családban (még ha nem is a klasszikus „papa, mama, gyerekek” felállásról van szó, hanem például a nagymama neveli a gyermeket) alapvetés, hogy a gyermek minden körülmények között tudja: ő egy értékes ember. S van alatta egy sűrű és széles „háló”, amely elkapja, még akkor is, ha bosszantó osztálytársa vagy idegesítő osztályfőnöke van. A gyermeket egészen kicsi korától bátorítsuk érzéseinek kifejezésére és megfogalmazására! Beszélgessünk vele sokat, lehetőleg laza stílusban; így talán az iskolai játszmákban is könnyebben kiigazodik majd.

Ha pedig a mindennapjait valóban beárnyékolja egy kiállhatatlan tanár vagy osztálytárs jelenléte, és minden békítési kísérletünk, próbálkozásunk kudarcba fullad, akkor keressünk neki másik intézményt. Ha erre nincs lehetőség, akkor legyünk a cinkostársa, a mentsvára, és találjunk közös hobbit vagy egy szakkört, ahol jól érzi magát, illetve sikeres lehet.

Ha anyagi lehetőségeink szűkösek, akkor keressünk iskolán kívüli barátokat, járjunk össze olyan emberekkel, akik közelében a gyermekünk jól érzi magát. A megoldásokat keressük, ne pedig a negativitásban dagonyázzunk!

Nem bullying!

Nem szabad farkast kiáltani akkor, ha nincsen veszély. Szülőként ezt valahogy meg kellene tanulnunk. A kedvencem a harmadikos Sanyi bölcsessége: „Hisz tudja a tanító néni, hogy nagyi meg anyu milyenek!” Nemrégiben megnéztem egy finn iskoláról  szóló riportot, melynek a végén a könnyeimmel küszködtem. Amikor a riporter rákérdezett, hogy hány tanuló és pedagógus van az osztályban, a tanító  néni azt válaszolta, hogy 12 tanulóra olykor 2-3 pedagógus is jut.

Nálunk a tanárok az ADHD, a „diszek” és az autizmus különböző szintjén lévő diákokkal találják szembe magukat, mellettük a félénkekkel, az örökmozgókkal, a hangosakkal – olykor 30 gyerek is van egy osztályban. S minden szülő elvárja, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a magatartásbeli vagy tanulási nehézségekkel küszködő fiának, illetve lányának. Ám legyünk őszinték: sok intézmény nem tudja ezt bebiztosítani.

Új Nő csapata
Cookies