A bajai születésű mesterfodrász a legjobbaktól tanulta a szakmát. 2009-ben nyitotta meg szalonját BADroom néven Érsekújvárban.

Az idén ötödik évét ünneplő BADroom mögött profi stáb áll, számos címlapot tudhatnak a magukénak. Mindez Farkas István művészeti vezető és párja, Farkas Bencze Anikó szalonmenedzser és sminkes érdeme.

mindent-a-szerelemert-belso.jpg
(© BADroom)

– Manufaktúrának tartom magunkat. Nem sorozatban „gyártunk”, hanem egyedi szolgáltatást igyekszünk nyújtani – kezdi István. – Már nyitáskor magasra tettük a mércét. Egyszerre csak egy vendéggel foglalkoztunk, és ennek köszönhetően nem volt konkurenciánk. Az elmúlt évek alatt több kollekciót is megálmodtunk. A legújabb, a MIRAGE (2014) a hagyományokra és a népies motívumokra épül, és a kifutón is megállja a helyét.

Farkas István a legjobbaktól tanulta a szakmát. Számos külföldi tanulmányúton vett részt, de az alapokat még az édesanyjától kapta. A párizsi Franck Provost Academy képzésén találkozott először igazán profi vágástechnikákkal, és a mai napig ezeket alkalmazza.

Ezt követően Londonban szerzett diplomát az egyik leghíresebb fodrász, Andrew Barton Saks akadémiáján. Ezt követően vendégfodrászként dolgozott Németországban és Ausztráliában is. Jogos a kérdés: miért pont Érsekújváron telepedett meg? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: a szerelemért. Lassan hét éve, hogy kedvesét, Anikót megismerte. Anno a budapesti Andrássy úti szalon nyitásáról is lemondott, mert Érsekújvárba húzta a szíve. Mostanra a hajszalonban már sminket is nyújtanak a frizura mellé. István úgy gondolja: a siker alappillére a kitartás.

– Emellett nagyon fontos a szakmai alázat és a következetesség. Ha kitalálsz valamit és hiszel benne, akkor nem szabad hagyni, hogy eltántorítsanak! A Mirage kollekciót az 1800-as évek magyar vidéki romantikája ihlette – a népies motívumokat akartam vele feleleveníteni. Eleinte a stábból senki sem támogatta az ötletet. Nem érezték benne a sikert, de én ragaszkodtam hozzá. Következetesen kiálltam mellette, és végül a BADroom ezen kollekciója aratta a legnagyobb sikert.

mindent-a-szerelemert-farkas-istvan.jpg
Farkas István

– A „Mirage”egyik fotójával még a legjobb címlaptervezet díját is elnyerték egy szlovákiai magazin versenyében. (A Hollókőn készült fotók az UNESCO által összeállított világörökségi kiadványokban is benne lesznek.) – Írhatunk egy hatalmas sikerívet a divatbemutatókból, a fotózásokból, a címlapokból. Ezek az ünnepnapjaink! Számunkra azonban az is fontos, hogy a hétköznapokban a vendégeink elégedettek legyenek – mondja a mesterfodrász.

– Az ötéves születésnap több változást is hozott. A BADroom tevékenységi körébe már nemcsak a fodrászat, a smink, a kis- és nagykereskedelem és az oktatás tartozik, hanem modellügynökséggel is bővültünk. Persze nincs több száz modellünk, adatbázissal. Mi nem így képzeljük el! Bebizonyítottuk, hogy az utcáról bejövő fiatalokból is ki tudjuk hozni a maximumot. Sokan közülük magazinfotókra és címlapra is kerültek.

A kollekcióinkban egyébként mindig új arcokat mutatunk be, akik még sosem voltak fotózáson. Így a mi sikerünk az ő sikerük is! – mondja lelkesen István. Azt mondják, hogy a sikeres emberek fejben mindig öt lépéssel előbbre járnak. István és Anikó már nem öt, hanem huszonöt lépéssel előbbre voltak, amikor rájöttek, kicsit lassítani kell.

– Az elmúlt években olyan léptékben fejlődtünk, hogy a szalon már-már kezdett túlnőni rajtunk. Nagy áldozatokat hoztunk a siker érdekében. Pörögtünk ezerrel, de szerencsére egy tiszta pillanatunkban azt is megláttuk, hogy ha ez így megy tovább, kiégünk. Az esküvőnk után történt a „megvilágosodás”. Volt, hogy 43 órából 40 és felet talpon voltunk, és dolgoztunk.

– Ezalatt volt egy budapesti bemutatónk, egy koncert, számtalan hajvágás, néhány üzleti megbeszélés, egy televíziós interjú – közben levezettünk 1000 km-t, és még a BADroomban is tanítottunk. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint egy telt házas előadást, ami után lemegy a függöny, mindenki elmegy haza, a színész meg a színfalak mögött összeesik. Ma már tudom, hogy az is siker, ha este le tudok ülni az asztalhoz, és rá tudok mosolyogni a szeretteimre.

hirlevel_web_banner_2.jpg

A változás egy éve kezdődött: megszűrték a kinti felkéréseket, és „hazafelé” is nyitottak, így az újváriak is megtudták, mi mindennel foglalkoznak még.

– A jövőben szeretnénk több vendéget fogadni a régióból. Emellett fontos számunkra a fiatalok oktatása! Szeretnénk megmutatni, milyen csodás lehetőségeket rejt a szakmánk. Továbbá van egy merész álmunk: saját ingatlanban szeretnénk működni. És ami a következő kollekciót illeti, hamarosan az is megszületik! – árulta el terveit a szalon vezetője.

M. Ando Krisztina
Cookies