Mit illik viselni a különböző eseményeken?

Hogyan öltözzünk fel a báli etikett szerint? Ebben adunk tanácsot.

mit-illik-viselni-kezdo.jpg

Officiel

Ha a meghívón ez a kifejezés áll, akkor az uraknál ez az öltönyös megjelenést jelenti, a hölgyeknél a koktélruhát. Ezt viseljük fogadásokra, színházba, ünnepi alkalmakra. Lehet akár a sokat emlegetett „kis fekete”, amelyet Coco Chanel hozott divatba – bár a bálokon a fekete színt inkább mellőzzük... Az officiel megjelenést ajánljuk a falusi bálokba és a vadászbálokba. Ilyenkor a kísérő férfi sötét öltönyben van, elegáns nyakkendővel viseli kötelezően fehér ingét, míg a hölgy alkalmi ruhában, rövid koktélruhában vagy kisestélyiben van.

Mi a különbség a kisestélyi és a nagyestélyi között? A kisestélyi ruha rövid, és itt nem kötelező letakarni a vállakat.

Mit jelent a black tie?

Fényes bálban a black tie az elvárt viselet. Ez azt jelenti, hogy a férfiaknak kötelező a szmoking fehér inggel, esetleg cummerbunddal (övsállal), csokornyakkendővel és lakkcipővel. Nőknél pedig elvárják a nagyestélyit, azaz a hosszú alkalmi ruhát. A fényesebb bálok többsége nálunk a kisestélyi öltözéket pártolja. A hölgyek hosszú kisestélyijéhez nem kötelező a kesztyű, de a magas sarkú cipő, a nyaklánc és a kis táska (akár vállon is) annál inkább!

Black tie-ban bálba indulhatunk, ám szigorúan csak este 6 óra után! Aranyszabály: a szmoking zakóujja alól 1 cm-re ki kell hogy kandikáljon az ingujj. A szigorú kódex mellényt is előír, ám elnézhető, ha nincs. Teljesen érthető, hogy a zenés-táncos rendezvényt az urak nem szeretnék kötözött sonkaként végigizzadni! Az ingujjra vetkőzés azonban teljességében ki van zárva. Úriember ilyen hibát nem követ el! (A zakót lazább bálokon akkor lehet levenni, ha vége a hivatalos programnak.)

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A báli viselethez minden esetben jó minőségű fekete bőrcipő dukál (a talpa is bőr) fekete térdharisnyával, a hölgyeknek pedig magas sarkú topán, kis táska (nem lehet átlagos könyvméretnél nagyobb), fedetlen vállak esetén pedig nem árt egy stóla. A hölgyek kisestélyije lazább szerkesztésű (krinolinmentes) korzett, illetve hosszú tubusruha. Bizsu helyett a báli belépő kiegészítője a míves ékszer. A ruhahossz miatt a zárt orrú báli cipőből nem engedhetünk! A nyitott orr befejezetlen, alulöltözött hatást kelt. (Rövidebb koktélruhához viszont viselhetjük.) A divatetikett egykor a nőknek minden esetben zárt cipőt és harisnyát írt elő, ám mára fellazultak a szabályok: ápolt lábunkra szép, alkalmi szandált is húzhatunk.

Ékszer

Egy mélyen dekoltált, egyszerű vonalvezetésű ruhához jól passzol egy feltűnő nyakék, ám egy aszimmetrikus szabású, gyönggyel díszített toaletthez már sok! Ahhoz elég egy, a ruha díszítéséhez illő finom gyöngy fülbevaló, gyűrű vagy karkötő – de akár ékszerórát is viselhetünk. (Mindig egy ékszer legyen csak domináns!) A gazdagon díszített ruhát ne társítsuk strasszokkal, flitterekkel. Egy sima, matt felületű ruhához viszont telitalálat a csillogó cipő és kis táska. Az arany- és ezüstcipellőt azonos színű táskával viseljük. A frizurára ugyanez érvényes: hangsúlyos ruhához egyszerű konty illik. Elmaradhatatlan a smink. Mivel egy bálban tompábbak a fények, a báli smink erőteljesebb, mint a nappali. Az urak a bálban minimális ékszert viselnek: 1 márkás óra, 1 pár mandzsettagomb, illetve 1 darab gyűrű.

Érkezés és távozás

A bálba mindig pontosan illik érkezni. Az érkezéskor a férfi az autót hátulról megkerülve segíti a hölgyet kiszállni. A bejáratnál a férfi lép be először, majd felmutatja a jegyeket. A ruhatárban a férfi elsőként lesegíti a hölgyről a kabátot, majd a sajátját veti le.

Távozáskor pedig fordítva: hogy a hölgy ne melegedjen be, elsőként a férfi a saját kabátját veszi fel, végül felsegíti a hölgyre a kabátot. Távozáskor illik legalább a saját asztaltársaságunktól elköszönni.

Vacsora, társalgás, tánc

Damasztszalvétánkat étkezés előtt az ölünkbe tesszük, majd az étel elfogyasztása után a bal oldalunkra helyezzük. Ezzel jelezve, hogy a vacsorát befejeztük. A többfogásos vacsoránál, ha zavarba ejtően sok evőeszközt találunk, ne riadjunk meg. Mindig kívülről indulunk (a kezünkhöz legközelebb lévő étkészlettel kezdünk) befelé, egészen a tányérhoz legközelebb lévőig. Kerüljük a kényes témákat és a hangoskodást. Ha társalgunk, nem illik a partnerünk szavába vágni. Illik meghallgatni a másikat, viszont a társalgás mindig kétoldalú.

A bál legfontosabb eseménye a tánc. A felkérés: A férfi kis meghajlással kérheti fel a hölgyet, amit nem illik visszautasítani. Tánc közben mindig megfelelő kartávolságot kell tartani partnerünktől, szigorúan tilos a fogdosás, egymáshoz bújás. Nem hagyhatjuk a partnerünket a táncparkett közepén egyedül. Tánc közben a férfinak illik szórakoztatnia a hölgyet. Tánc után a férfi megköszöni a táncot, mire a hölgy mosolyogva biccent, majd a férfi visszakíséri a hölgyet a helyére. Lényeges, hogy legalább két zeneszám erejéig táncoljunk.

Varga Klára
Cookies