Nem baj, ha megszeretünk egy márkát, és ahhoz hűségesek vagyunk évekig: bizonyára ennek a márkának a stílusa felel meg leginkább alkatunknak. A kedvenc márkáihoz ragaszkodó nő élete kényelmes, mert biztos kézzel válogat a legújabb trend darabjai között. Nem játszogat, keresgél annyit, mint aki nem márkanév szerint választ, viszont mindig „tutira megy”, s így kevesebbet téved.

Sok üzletasszony megszerette például nálunk a cseh Pietro Filippi márkát, melynek egyetlen hátránya, hogy konfekciómérete a sudárabb cseh nőkét követi – viszont szolid darabokat kínál minden szezonban, még az idősebb korosztály számára is.

mit-viselt-illetve-visel-a-no-ii-kezdo-belso.jpg

– Kelet-Közép-Európában még igencsak gyerekcipőben jár a divatbloggerkedés. Ön hogy került erre a pályára? – kérdeztem Magyarország legismertebb divatbloggerét, Vajda Mályi Zsuzsát (képünkön a Birkin baggel).

– Bár manapság hangoskönyvek kiadásával foglalkozom, a divat végigkísérte eddigi életem. Iparművészeti főiskolára jártam, és sokáig a divatszakmában dolgoztam. Aztán később, a barátaim és magam szórakoztatására elkezdtem írni a divatblogomat. Ennek már két éve. Engem is meglepett, milyen sokan olvassák, s így számomra is kezdett mind komolyabbá válni.

– Mennyire játszanak meghatározó szerepet a divatbloggerek a divat terjedésében?

–  A The New York Times egyik cikkében a divatbloggereket, azaz az internetes stílusnaplók íróit – az amerikai Vogue szigorú főszerkesztőjére utalva – „feltörekvő virtuális Anna Wintouroknak” nevezte. Az összehasonlítás nagyon is helytálló, hiszen ezek a blogok ma már vitathatatlanul a divatszakma részét képezik. A nemzetközi palettán legnépszerűbb a 17 éves Susie Lau, aki Susie Bubble néven írja a hihetetlen népszerűségnek örvendő Style Bubble című blogot. Oldalán naponta 10 000 látogató van, és 2009-ben felkerült a London ezer legbefolyásosabb emberét felvonultató listára. Aztán Bryanboy, a manilai származású fiú, aki Marc Jacobs múzsája lett. A valamikori excentrikus webdesigner mára „teljes munkaidős” blogger! Ezrek rajonganak érte, és minden jelentős divateseményen jelen van. Tavi, a 13 éves amerikai lány pedig kétségkívül a legmeghökkentőbb jelenség a blogoszférában. Bámulatos az a tájékozottság és magabiztosság, amivel a divatiparban mozog. Óriási rajongótábora van, és határozott véleménye. Már a média is felfedezte magának. A PoP magazin címlapján láthattuk legutoljára.

A magyar divatbloggerek is egyre népszerűbbek. A saját, Reggeli Tiffanynál (www.tiffany.blog.hu) című blogom mellett komoly látogatottságot érnek el az Our Fashion, a Betonpanda, az Our style, a Hestyle és más divatblogok.

– Köztudott, hogy a keleti nők szépek, de vajon jól öltözöttek is?

–  Attól függ, ki mit ért jól öltözöttségen. Az én igényeimhez képest inkább trendik, mint klasszikus értelemben jól öltözöttek. Sajnos. Úgy gondolom, túl gyakran és meggondolatlanul váltanak stílust, igazodva az aktuális trendhez. Pedig a cél az lenne, hogy – a divat irányzatait figyelembe véve – mindenki alkatának, temperamentumának, személyiségének megfelelően alakítsa ki ruhatárát.

– Melyek azok a stílusszabályok, melyeknek a megszegése komoly bakinak számít az idei nyáron?

– A divatban manapság alig vannak szabályok. Az egyetlen és elévülhetetlen stílusszabály az, hogy az öltözékünk megválasztásánál mindig vegyük figyelembe korunkat és testi adottságainkat.

– Mindenkinek ismerős a jelenet a Szex és New Yorkból, amikor Carrie-t szinte teljesen elbűvöli egy pár Manolo Blahnik cipő. Mennyire figyelnek ma a nők arra, hogy a cipőjük stílusban, színben passzoljon a ruhájukhoz?

–  Azt gondolom, hogy a nőknek a cipőkhöz való viszonya mindig is a szerelemhez volt hasonlítható – és ez a világon mindenhol így van, nálunk is.

hirlevel_web_banner_2.jpg

– A cipők, táskák divatja ugyanolyan gyorsan változik, mint a ruháké?

–  Természetesen igen, amennyiben nem azokról a híres és klasszikus táskákról beszélünk, amelyek 20 év múlva is hordhatóak (a Hermes divatház Birkin és Kelly-bag táskája vagy Lv Alma táskája). A táskák, cipők divatja szezonról szezonra igazodik az éppen aktuális trendekhez. Így változhat a cipő- és a táskadivat néha akár egy évben többször is.

– Gyakran hallom a sirámot nőtársaimtól: „Jaj, könnyű annak jól öltözködni, akinek van pénze a nagy divatházak kreációira!” Ebben mennyi az igazság?

–  Amióta olyan márkák léteznek, mint a Zara, Mango vagy H&M – ez a megállapítás már nem igaz. A H&M például minden évben piacra dob egy-egy kollekciót a legnagyobb tervezőktől. Az idén télen például Jimmy Choo, a cipőkirály modelljeit lehetett megvásárolni elérhető árakon. Ebből kifolyóan már nem beszélhetünk kiváltságosságról. Ma már mindenki találhat magának divatos, szezonnak megfelelő, olcsó modelleket.

Janković Nóra
Cookies