A mióma a 21. század egyik legelterjedtebb diagnózisa. A középkorú nők réme. Orvosság nincs rá, csak a műtét. De mitől alakul ki? 

Sajnos, nem tudják. Mindenképpen összefügg a hormonháztartással (ezért sem jelentkezik a pubertáskor előtt, hisz kamaszkorban indulnak be a hormonok). Az ösztrogén magas szintje elősegíti a mióma kialakulását. Az ösztrogéndominancia hormonális egyensúlyvesztést jelent.

mitol-alakul-ki-a-mioma-kezdo.jpg
(© Lara Zankoul)

Fiatalkorban főleg túlsúlyosoknál fordul elő, a változókorhoz közeledve viszont már gyakoribb problémának számít – ilyenkor a petefészek még termeli az ösztrogént, de a sárgatesthormont (progeszteront) már egyre kevésbé. Ez is okozhat elhúzódó erős vérzést. A hormonháztartást mindig érdemes rendezni, bár valószínűen sokan nem tudják, hogy létezik ilyesmi. Pedig az egyensúlyra igenis szükség van.

A lelki egyensúly megbomlása, a stressz is befolyásolja a mióma kifejlődését, mint ahogy minden más női betegség kialakulását. A környezet megváltozása is hatással van szervezetünkre, hiszen sokkal szennyezettebb világban élünk, mint akár ötven évvel ezelőtt.

Visszanőhet!

Nem kizárt, hogy a műtét után pár évvel visszanő az a fránya mióma. Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ennek esélye a lehető legkisebb legyen? Rossz hír, hogy nem sokat. Egy biztos kapaszkodónk van csak: a túlsúllyal érdemes valamit kezdeni, mert a fogyás és a rendszeres testmozgás a szervezetet „rendbe tudja rakni”. Na és kerüljük a cukrot!

mitol-alakul-ki-a-mioma-magyarazat_0.jpg

Az ösztrogén a női szervezet Beyoncéja

Az ösztrogén, vagyis a tüszőhormon a legfontosabb női hormon: ciklusunk egyik főszereplője. A másik a progeszteron, a sárgatesthormon. Normális esetben ez a két hormon kiegyensúlyozza egymást. Ha túl sok ösztrogén van bennünk, akkor nem érezzük jól magunkat. Az extrán túl sok ösztrogén hatására alakulnak ki a női bajok, mint a mióma vagy az endó. A mióma átvitt értelemben azt jelenti, hogy „túl sok ösztrogénünk” van.

Sajnos, vannak ösztrogént utánzó hormonok is: ezek az ún. xenoösztrogének, melyek szintén lerakódhatnak a szervezetben.

S bizony, ott vannak mindenütt a környezetünkben, például a műanyag edényekben, bizonyos kozmetikumokban, festékekben és így tovább. De ha nem működik megfelelően a bélrendszer, az is lassíthatja az ösztrogén kiürülését a szervezetből.

Segítő csoportok online!

A mióma nagyon leronthatja a nő életminőségét. Szerencsére sorra alakulnak a segítő női csoportok; érdemes szétnézni a közösségi oldalakon. A negyven év feletti nők csaknem felének volt már miómája, de a fiatalabbaknál sem megy ritkaságszámba.

minden_reggel_ujno.sk.png

Nincs orvosság!

Jelenleg nincs hatékony gyógyszeres kezelés miómára. Bár kutatások sok helyen folynak a világban, sajnos az erős mellékhatások miatt már többféle gyógyszert visszavontak. Volt egy sikeresebb orvosság, melyet több százezer nő használt több-kevesebb sikerrel, de öt esetben olyan komoly mellékhatással járt, hogy az Európai Gyógyszerbizottság visszahívta. Olyan kezelés is létezik, amely során hormonhiánnyal próbálják a mióma növekedését befolyásolni – viszont ez megint csak nem ideális a 30-35 év körüli nőknél, hisz ezzel előbbre hozzák a menopauzát.

Többnyira jóindulatú! A nők majdnem 40%-ának van, volt vagy lesz miómája. A mióma többnyire jóindulatú daganat, az esetek többségét ezért nem szabad műteni, békén kell hagyni.

Hegesedésből mióma

Az ösztrogéntúltengés hormonzavart okoz, fiatalkorban általában ennek a hatására alakulnak ki a miómák. Ám több oka is lehet a mióma megjelenésének, például az ismételt felfázás. Idősebb korban pedig a hegesedés, mikor is a nőgyógyászati műtétek vagy a császármetszés után összenövések keletkeznek a méhben, melyekből később kifejlődnek a miómák.

Mint tudjuk, a méh belülről egyszerű simaizom – az ösztrogénszint emelkedése pedig serkenti a simaizomszövetek burjánzását. Állítólag a D3-vitamin segít a megelőzésben, a B-vitamin hiánya pedig serkenti a miómák növekedését...

mitol-alakul-ki-a-mioma-ill1.jpg
(© Patti Blau)

Hasonló tünetű betegségek

Bizony, vannak ilyenek – és nem is egy. Ilyen az endometriózis, mikora méh nyálkahártyája máshol is megtalálható lesz a szervezetben (már az agyban is találtak endót). Hasonló az adenomiózis is:itt a méhnyálkahártya a méh izomszövetébe ágyazódik be, szinte átszövi. Ez tehát egyfajta belső endometriózis.

Sajnos, az is előfordulhat, hogy egyszerre jelentkezik a mióma és az endometriózis. Érdekesség viszont, hogy a fiatalkori terhesség meg tudja akasztani a mióma vagy az endometriózis kezdeti rossz folyamatait. Tehát a terhesség olyan hormonális változásokat hozhat, hogy valahol „elakad“ a betegség. A mióma az inzulinrezisztenciával is összefügghet – de ez már egy másik, hosszabb téma.

mitol-alakul-ki-a-mioma-ill2.jpg
(© Giselle Dekel)

–nagyvendégi–
Cookies