A csomagolásból van a legtöbb szemét. Ma minden csomagolunk. A becsomagolt csokiszeletekre fóla kerül, aztán dobozba rakják. Van, amikor még díszcsomagolást is kap.
Szemetet gyártunk, szemetet veszünk, szemetet dobunk el. A fogyasztási szokások új tempót diktálnak, csili-vili adjusztálást és csomagolást. A külső, a kinézet nagyobb hangsúlyt kap, mint a belbecs.

x4hayrry.jpg

A szelektívet csak tisztán!

Jó tanács, a hulladékot is megtisztítva dobjuk a szelektívbe. A piszkos, ragacsos szemét hamar büdösödik, a rágcsálók és rovarok pedig előszeretettel felkeresik. Ráadásul a szelektív hulladékot kézzel válogatják, így gondoljunk a gyűjtőudvar dolgozóira is. Elég, ha a maradék mosogatóvízben elöblítjük a joghurtos poharakat, a tejesüvegeket és más szelektálható csomagoló anyagot.
A zsíros, olajos, papírt és dobozt nem tudják újra hasznosítani, így a pizzás dobos zsíros, foltos alja mindenképp a kommunálisba szemétbe való. A tiszta részét érdemes megmenteni, és a papírgyűjtőbe dobni.
Kivétel az olajos flakon, amit nem szükséges kiöblíteni, mert a vízbe engedett olajjal a szennyvíztisztításnak tennénk kárt. Az olajos PET flakon kupakjával jól lezárva a műanyaghoz tartozik.

ss.jpg

Kövesd a jelet!

A műanyag drága mulatság! A feltalálásával ugyan sok jó megoldás született, de az elszaporodása új problémákat szült. Lassan az egész emberiség a műanyagban fuldokol… Nem beszélve a szeméthegyekről és a környezetre való káros hatásról.
Az alapanyagra utaló jelzést minden csomagoláson fel kell tüntetni! A műanyagot a jelzések alapján hét csoportra osztjuk. Az 1-től 7-ig számozott jelzések közül hármat Szlovákián nem tudunk újra hasznosítani: a 3-as jelzésű PVC-t, a 6-os jelzésű polisztirolt és a 7-es jelzésű egyéb műanyagot.

muanyagjelzes_002.png

Lássuk, hogy az egyes piktogramok mit takarnak:

1. PET (polietilén-terftalát): az üdítő, ásványvizes pillepalackok, poharak, háztartási szerek flakonjai tartoznak ide, de a textilgyártásban is használják.

2. PE-HD (nagy sűrűségű polietilén): mosószeres flakonok, játékok, zacskók készülnek belőle. A gyártása során veszélyes anyagokat használnak fel.

3. PVC (polivinil-klorid): a PVC teljes útja szennyező hatással van a környezetre. Széles körű a felhasználása: az élelmiszeriparban, gyerekjátékok, fólia, csipesz, vízvezetékcső, gyógyászati segédeszköz, műbőr, padlóburkoló... Ipari mennyiségben megoldott az újra hasznosítása, de kis tételben nálunk a műanyag közé nem dobható.

4. PE-LD (kis sűrűségű polietilén): hasonló a kettes számozású műanyaghoz. Műanyag zacskók, flakonok, kupakok készülnek belőle.

5. PP (polipropilén): vajas, joghurtos dobozok, műanyagtányér, tálca, kulacs, műanyag edények, háztartási gép burkolatok készülnek belőle. A piacon egyre elterjedtebb, a káros PVC és PS anyagokat váltják ki vele.

6. PS (polisztirol): a habosított tálcák, elvitelre csomagolt élelmiszert is ebbe csomagolják. A hungarocell is polisztirolból készül, és ezt használják szigetelésre. Sok esetben a telefon burkolata polisztirolból gyártják. Alapanyaga benzol, etilbenzol és sztirol – mind veszélyes mérgek. Jobb elkerülni és nem újrahasznosítható.

7. Other = egyéb: ide tartozik a vegyes műanyag, az elektronikai eszközök borítása, a plexiüveg, a védőszemüveg, a szemüveglencse, a CD, DVD és Blu-ray lemezek, az elektromos berendezések alkatrészei és a műszálas ruhanemű, harisnya. A vegyes felhasználás miatt nem lehet újrahasznosítani.

Nem kell ahhoz kémikusnak lennünk, hogy a műanyaghulladékot helyesen szelektáljuk. Elég, ha megjegyezzük, hogy a 3, 6, 7 jelzésű műanyag nem szelektálható. Továbbá minden hulladékszolgáltató másként gyűjti a szemét egy részét. Ezért járásonként eltérő lehet a műanyag és a fém egybe- vagy épp külön gyűjtése. Ennek nézzünk utána!

 

aa.jpg

Mi hova való?

Ablakos levélboríték: (azaz a celofánnal kiegészített levélboríték) a borítékról távolítsuk el a celofánt, ezt a kommunálisba dobjuk a borítékot pedig a papír közé.

Chipses zacskók, snackek csomagolása: minden csomagolás, ami csillogó, csörög-zörög és belül fémes. Azt gondolnánk, hogy sima műanyag, de nagy tévedés. Nem azért kerül a kommunálisba, mert nehezen tisztítható, hanem a műanyag zacskó alumínium fóliával van bevonva. Gyakran szerepel rajta a 4-es szám, ami az újra hasznosítást jelöli, de ne higgyünk ennek! Ami tisztán műanyagzacskó, az nem csillog.

Csoki csomagolása: a csokipapír ma már nem igazán papírból készül. Az fémes alufólia mehet a fémek közé, a külső csomagolás, mivel nagyon változó anyagból készülhet, érdemes megnézni a csomagolást.

Folpack és alufólia: az üzletekben a sajtokat, felvágottat, húsokat még a zöldségeket is gyakran az átlátszó folpackba csomagolják. Ezek nem újra hasznosíthatók, így a kommunálisban végzik. A tiszta alufóliát pedig a fémek közé dobjuk.

Habtálca és hungarocell: az elviteles ételek, a háztartási gépek tipikus csomagolási anyaga, még a húst is a habtálcára csomagolják. Egyik sem újra hasznosítható, így a kommunálisban végzi. A hungarocellt egyes hulladékudvarokban átveszik, ennek lehetőségéről ők tudnak felvilágosítást adni.

Italos karton: a tetrapak jellemzően műanyagot, fémet és papírt is tartalmaz. C/PAP jelzésével kilóg a műanyagok sorából, ugyanis kevert anyagról van szó. A kiöblítve, kupakjával a tetején a műanyag szelektívben a helye.

Joghurtos/tejfölös poharak és fedőjük: külömbség van joghurtos dobozok között, nem mindegyik szelektálható. Ezért a csomagoláson mindig keressük meg a jelzést. A fedőjük többségében alumíniumból készül, azt megtisztítva a fémek közé tegyük .

Kartondoboz: itt mindenki felkiált, hogy ez papír! Igen ám, csak a ragasztószalagot, a címkézést, esetleg a fémkapcsokat mindenképp távolítsuk el róla, ezeket nem lehet újra hasznosítani.

Kávéspohár (elviteles): lehet, hogy papírnak tűnik, de gyakran vékony műanyagréteget is tartalmaz, hogy jobban bírja a hőt. Ráadásul a habszerű anyagból is készülnek kávéspoharak. Egyik sem újra hasznosítható. Ezért érdemes mindenképp saját pohárra, termoszra váltani, hiszen világszinten évente 70 kávéspohár jut mindenkire. Ennyi szemét pár perc élvezetért…

Műanyag zacskó: a klasszikus átlátszó, esetleg színes műanyagzacskó. Jól rászoktattak minket a zöldség, gyümölcs és a pékáru pultnál. Bevásárláskor a csomagolt terméket is ebbe csomagoljuk, ahelyett, hogy saját textilzsákokat és textiltáskákat vinnénk. A tiszta, akár lyukas zacskót is a műanyagba dobhatjuk.

Tisztálkodószerek műanyag csomagolása: ilyen a zsebkendő, a toalettpapír, a pelenka csomagolása többségében újra hasznosítható. A piktogramot keressük a csomagoláson.

Zöldséges/gyümölcsös háló: egyre gyakoribb jelenség, hogy a krumplit, hagymát, citromot, mandarint műanyag halóban árulják az üzletekben. Ezeket nem lehet újrahasznosítani, így a kommunálisban landolnak.

Összeállította: –ando–

Kapcsolódó írásunk: Szelektáló-kisokos

 

A videóinkból megtanulhatjuk a szemétszelektálás alapelveit. Pomichal Krisztián biológus szépen elmagyarázza, hogy miért bonyolult és miért mégis egyszerű dolog ez.

Új Nő csapata
Embedded thumbnail for Műanyag, te drága!
Embedded thumbnail for Műanyag, te drága!
Embedded thumbnail for Műanyag, te drága!
Cookies