Mindegy, hogy valakinek családja van, vagy egyedülálló, a munkából olykor ki kell szakadni, és meg kell találni az ideális egyensúlyt. 

Szerencsés vagyok, mert imádom a munkámat. Rendkívül inspirál, folyamatos megújulásra késztet, és mindig tanulok valami újat. Talán ezért tudok nehezen leállni vele, és nagyon ritkán mondok nemet egy megkeresésre. Ritkán, de már legalább megtanultam nemet mondani, ez ugyanis szükséges ahhoz, hogy maradjon időm saját magamra és a családomra, a barátaimra is, majd felfrissülten álljak ismét neki a munkának. 

Amióta Dávid megszületett természetesen még kiélezettebb ez a helyzet, és meg kellett tanulnom az adott pillanatnak élni. Ha a fiammal játszom, akkor csak rá koncentrálok, ha pedig dolgozom... nos, igyekszem olyankor csak oda figyelni, bár ezt elég nehéz megoldani egy 9 hónapos baba mellett. Mindenesetre tudom, hogy vékony jégen táncolok, ezért tudatosan próbálom megtartani a munka és a magánélet egyensúlyát. Sokat tanultam erről az elmúlt időszakban, a kivitelezés még nem tökéletes, de úgy érzem, hogy az irány már jó. 

1. Légy őszinte magadhoz a korlátaidat tekintve, és tanulj meg nemet mondani

Sokszor nem hagyunk elég időt arra, hogy magunkban legyünk, pihenjünk, gondolkozzunk, azért mert túlvállaljuk magunkat. Manapság nagyon menő dolog állandóan pörögni, mindenhol jelen lenni, de vajon megéri? Gyakran látom azt, hogy valaki rengeteget dolgozik, miközben lelkileg egyáltalán nem kiegyensúlyozott és ez az életforma nem is viszi hozzá közelebb őt. Ráadásul mindenben nem lehetünk jók, érdemes inkább 1-2 dolgot nagyon jól csinálni, mint mindenbe belekapni kicsit, mert nem akarunk semmiből kimaradni. 

2. Tanulj meg priorizálni

Mindig úgy kezdem a reggelt, hogy átgondolom milyen dolgom lesz aznap, ezeket felírom magamnak, és sorrendet állítok fel. A legsürgősebb kerül a sor elejére, és ami a végén marad az akár másnapra is átcsúszhat. Ugyanakkor nem csak a munkával kapcsolatos dolgokban kell priorizálni, ha komolyan szeretnéd megtartani a munka és a magánélet egyensúlyát. Ha neked fontos, hogy hetente kétszer el tudj menni jógára, akkor úgy kell szervezned a dolgokat, hogy ez ne maradjon ki! Az egyensúly megtalálásának egyik kulcsa az, hogy fontossági sorrendet tudj felállítani a teendőiddel kapcsolatban. 

3. Legyen időbeosztásod

Szabadúszóként muszáj időbeosztást gyártanom magamnak, különben minden elúszik. Mostanában álltam rá arra, hogy ébredés után nem egyből a laptop elé ülök (amíg Dávid még alszik), mert eldöntöttem, hogy reggel 7 óra előtt nem dolgozom. Felkelek, reggelizek, kávézom, elolvasok pár hírt, és csak ezután kezdem el nézegetni a munkával kapcsolatos emaileket. Ugyanilyen fontos, hogy mindig legyen ebédidőd, és munkaidő vége is. Ha nem szabod meg magadnak, hogy hány óráig dolgozol, akkor tényleg sose lesz vége. 

4. Kapcsolj ki

Nem tagadom, hogy internetfüggő vagyok, és a mobil már szinte hozzánőtt a kezemhez. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy arra is időt kell adnom magamnak, hogy leszakadjak a közösségi oldalakról, és ne is gondoljak rájuk. Nálam ilyen idő például a fürdés, amikor inkább egy könyvben merülök el, mint a Facebookban. Ha a családoddal vagy, egyedül nézel egy filmet vagy bármi olyan dolgot csinálsz, ami kikapcsol és feltölt, akkor ne foglalkozz azzal, hogy pittyegett a telefonod és email érkezett. Minden valószínűség szerint nem lesz világvége, ha egy órával később válaszolod csak meg. 

És nektek milyen tippetek van az egyensúly megtartásához? Írjátok meg kommentben!

Bitay Andi 

Maison
maison.blog.hu

A MUNKA és a MAGÁNÉLET IDEÁLIS EGYENSÚLYÁNAK 4 TITKA
A MUNKA és a MAGÁNÉLET IDEÁLIS EGYENSÚLYÁNAK 4 TITKA
fotó: Ashley Ella Design