Újra divat a nadrágkosztüm, csak már csöppet sem férfias, inkább cukros-mázos vagy épp szexis kivitelben. Mi egy piros almával a háttérben fényképeztük: az alma a nő jelképe, s arra utal, hogy az „öltöny” a női gardrób elengedhetetlen kelléke. 

Idén még vezetőnek sem kell lenni, viselheti minden nő!

nadragkosztum-divat-kezdo.jpg

A nadrágkosztüm

Ápol s eltakar, emellett csöppet sem uniformizál, mert kikacsint a képből. Mindig maga mellé emel egy kacér kiegészítőt: ez lehet egy piros rúzs – vagy épp egy pici Hermes selyemkendő, ami a sikkes párizsi nők kelléktárának alapdarabja. Tekerhetjük a nyakunkra vagy a kezünkre, s voila: kész az igézet!

Ki viselte?

A nadrágkosztümök története sokkal érdekesebb, mint hinnénk! Eme maszkulin darab története egészen az angol szüfrazsettmozgalomig nyúlik vissza. A szüfrazsettek voltak azok, akik éhségsztrájkot folytattak, hogy a nők számára kiharcolják a szavazati jogot (sőt rendszeresen odakötözték magukat a parlament kerítéséhez).

Úgy is mondhatnánk, hogy a női egyenjogúság élharcosai voltak abban az időben, amikor elfogadottá vált egy nőnek nadrágot viselni.

A 19. században még csak lovagláshoz és egyéb sportokhoz húztak nadrágot a nők, s azt sem mindenki. Egyébként már ez is hatalmas előrelépésnek számított a női egyenjogúság történetében. (Próbáljon meg bárki szoknyában lovagolni... Hm?! Nem véletlenül kértek a nők kényelmes ruhadarabokat a sportoláshoz.)

nadragkosztum-divat-zold.jpg

A nagy forradalmat azonban csak Coco Chanel hozta el, aki az 1930-as években – első tervezőként! – száműzte a női ruhatárból a fűzőt, valamint átemelte a női divatba a nadrágot, megalkotva így a férfiöltönyök női változatát.

Chanel jobban szerette a férfiakat, mint a nőket, vagyis jobban kijött velük; nem csoda, hogy időnként elirigyelte és kikölcsönözte a ruhadarabjaikat. Chanel fiús alkat volt, ezért jobban illettek hozzá ezek a sallangmentes darabok, mint az akkoriban női egyenruhának számító fodrok és fűzők. Az új trendnek egy olyan rebellis színésznő volt az élharcosa, mint Marlene Dietrich, aki nadrágkosztümben érezte magát a legjobban.

elofizetes_uj_no_325.png

A szmoking és társai

A nadrágkosztümök történetében Yves Saint Laurent 1966-os kollekciója az újabb mérföldkő: az ikonikus divatház alapítója már nőkre szabott férfiöltönyöket mutatott be, s a női szmoking úttörője volt! A Le Smoking-kollekció darabjai ugyan klasszikusan férfias anyagokból készültek, de már karcsúsított vonalvezetés jellemezte őket.

Az újítást elsöprő siker követte, és az új fazon egy csapásra a nők millióinak kedvencévé vált. A Le Smoking olyannyira összeforrott Yves Saint Laurent nevével, hogy a márka azóta is évről évre újragondolja eme klasszikust; fazonját és színeit picit az aktuális trendhez igazítva.

nadragkosztum-divat-rajz.jpg
A női gardrób elengedhetetlen kelléke akár szmokingos kivitelben, ahogy Yves Saint Laurent ikonikus rajzán látjuk.

Hillary fagyiszínekben

A konzervatív angol miniszterelnök, Margaret Thatcher még szolid, visszafogott kosz-tümökben járt a hivatalába, és tojásdiétával fogyasztotta divatosra elnehezült testét – a politikusnők újabb generációja azonban már a férfiak egyenruháját viseli. (Nem csoda, hisz férfias stílusban kormányoznak, s ruházatukkal is ki szeretnék mutatni: férfiasabbak ők a férfiaknál.)

Pár éve a divattudorok Hillary Clinton színpompás nadrágkosztümjeiről beszéltek, mellette Kamala Harris és a leköszönt Angela Merkel is a nadrágkosztümök híve. Rajtuk egyáltalán nem hat szexisnek és nőiesnek a nadrág, sőt, leginkább a nőiségüket hivatott háttérbe szorítani. Talán ezért is asszociálunk azonnal a női vezetőkre a nadrágkosztümök láttán, pedig eme kombó mára minden igazi nőnek kijár.  

Titokban pedig azért imádkozunk, jöjjenek az igazi női politikusok, akik stílusban és harcmodorban már nem az erősebbik nemet akarják másolni, hanem a női érdekekért is harcba szállnak; s végre nem „férfiöltönyben” fényképezkednek, hanem új egyenruhát álmodnak maguknak.

Mindenestre, 2022 tavaszán a nadrágkosztüm már megszámlálhatatlan színárnyalatban elérhető. S igazán jó befektetés, hiszen egyedi módon lehet kombinálni más darabokkal – a nadrágot más kabátkával és vice versa.

nadragkosztum-divat-rozsaszin-szembol.jpg

A hétköznapokban (fehér sportcipővel és egyszerűbb pólóval) inkább a lezsersége a feltűnő – míg magas sarkúval és selyemblúzzal viselve az eleganciájával hódít.

A vezető „fast fashion” márkák számtalan fazonban árusítják a nadrágkosztümöket, így biztosan mindenki megtalálja a neki illő darabot, legyen az egy culotte (bő nadrágszoknya) – vagy épp egy klasszikus szabású darab. A nadrágkosztüm időtálló darab, ami igazán sosem megy ki a divatból.

nadragkosztum-divat-rozsaszin.jpg

A kis selyemsálat tekerhetjük a nyakunkra, kezünkre, táskánkra, s még az se baj, ha nincs színben tartva. Éljen a tarkaság!

nadragkosztum-divat-selyemkendo-kezen.jpg

nadragkosztum-divat-selyemkendo.jpg

• Modell: Faragó Barbara • Fotó: Dömötör Ede • Helyszín: Sagax kávézó (Dunaszerdahely)

Kász Attila
Kapcsolódó írásunk 
Cookies