A karácsonyi pontyevést mindig megelőzi a nagy lehalászás. Reggel már korán indul a hálóvetés. Perény-Hímen vagyunk, Kassa közelében.

Nagyobb lehalászásra a halgazdaságokban általában csak egyszer kerül sor az évben. Már ősszel elkezdik, mert félő, hogy decemberre túl hideg lesz. A tavasszal kifogott halak súlya 1 kilogramm körül mozog – egy év alatt nagyjából 2-2,5 kilogrammot híznak. (© Fotó: Németi Róbert)

nagy_lehalaszas00006_0.jpg

Grentzer Máté, a perényhími halgazdaság nyugdíjas munkatársa szerint az októberben kifogott halak átlagos súlya 3-4 kilogramm. A becslések szerint az idei szezonban 10 tonna pontyuk lesz. (Persze más halfajták, például csuka és amur is találhatók a perényi tóban.)

A halgazda elmesélte nekünk, hogy a legtöbb húsfajta minősége pihentetéssel javul – a halak azonban ebben kivételt képeznek. Aki azonnal megpucolja, majd lefagyasztja a karácsonyi pontyot, az rosszul jár. A halhús állaga megváltozik: jelentkezhet a jellegzetes „hűtőíz”. Ezért érdemes frissen elkészíteni a halat – igazából ebben rejlik a karácsonyi ponty egyedülvalóságának a titka.

Halat saját udvarból!

Grentzer szerint mindig nehéz megjósolni, mennyibe kerül majd a karácsonyi élőhal. A saját gazdasági udvarukban kínált portéka viszont most is olcsóbb lesz, mint a városi standok áruja.

nagy_lehalaszas00010.jpg

Érdekességek

A hal furcsa élőlény: hidegvérű, ergo a metabolizmusa a víz alatti hőmérséklettől függ. Minél melegebb a víz, annál gyorsabb az anyagcseréje, annál jobban növekszik. Nyáron nő igazán a hal!

nagy_lehalaszas00009.jpg

Nyáron csökken a víz oxigénszintje, ezért ilyenkor a „halszüretet” el kell felejteni. Oxigénhiány miatt elpusztulnának a halak a felmelegedő halágyban.

nagy_lehalaszas00008.jpg

Nálunk kevés a halastó, ezért szükség van importra. A legtöbb hal Csehországból érkezik hozzánk (ott 25 ezer hektáron vannak halastavak, nálunk csak 1600 hektáron.) A cseheknél és a magyaroknál túltermelés van halból. Ott még halászhajóra szállnak a halászok, és hálóval fogják ki a kapálódzó halakat.

nagy_lehalaszas00007.jpg

Egy dél-csehországi kisvárosban, Rožmberk nad Vltavouban például nyilvános lehalászást és nyüzsgő halpiacot rendeznek a pikkelyesekből. Van is nézelődő, rengeteg!

nagy-lehalaszas-kezdo_0.jpg

A halászat ma sok helyütt azt jelenti, hogy leengedik a tó vizét. Rengeteg helyen már nem is halásznak, csak a halágyban a pihentetőből kiemelik a halat, ahogy a képeinken látható.

nagy_lehalaszas00005.jpg

Szlovákiában ma meleg vízi, illetve vízi hideg haltenyésztés folyik: vagyis vannak a pontyos és a pisztrángos tavak. Az északi részeken sebes pisztrángot, pataki pisztrángot tenyésztenek...

nagy_lehalaszas00004.jpg

S hogy mire figyeljünk a karácsonyi halvásárlásnál? Nem árt, ha a hal tényleg él, ne egy vérző halat vigyünk haza. Az pedig, hogy mennyire kövér a halunk, csak pucoláskor derül ki.

nagy_lehalaszas00003.jpg

nagy_lehalaszas00002.jpg

nagy_lehalaszas00001.jpg

elofizetes_uj_no_0.png

–nagyvendégi–
Cookies